Ukidanje VANUK je ponižavanje Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2016, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ukidanje VANUK je ponižavanje Vojvodine"

Najava predstavnika nove pokrajinske administracije na čelu sa Igorom Mirovićem i funkcionera Srpske napredne stranke, da Vojvođansku akademiju nauka, umetnosti i kulture treba ukinuti, najava je velikog poniženja Vojvodine. Ako se po jutru dan poznaje, sledi crna stranica u istoriji autonomije Vojvodine, saopštio je danas generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vodine i poslanik u Skupštini AP Vojvodine Bojan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kostreš.

Kostreš je u saopštenju za javnost rekao da je teško poverovati u tvrdnje da se Vojvodini želi napredak i prosperitet, ako je među prioritetnim potezima nove pokrajinske vlasti ukidanje prava Vojvodini na to da se bavi naukom, kulturom i umetnosti.

"Onda je jasno da nova pokrajinska vlast želi da Vojvodina bude špajz iz kojeg se samo odnosi, a da građani i građanke Vojvodine sagnu glavu, ćute i trpe", istakao je on i dodao da je to poniženje i najava budućih poniženja Vojvodine.

Kostreš podseća da osnivanjem VANUK nije prekršen ni jedan pravni akt ove države, ali da su u pokušaju da se spreči njegov nastanak "prekršeni brojni zakoni, pa i sam Ustav i trojna podela vlasti".

On dodaje da je VANUK osnovala prethodna Pokrajinska vlada kao javnu ustanovu u skladu sa Zakonom o javnim službama Republike Srbije i novim Statutom AP Vojvodine, krećući se u okvirima Ustava Srbije.

"Jedini ko je prekršio Ustav je bio predsednik Privrednog suda u Novom Sadu, koji je odbio da registruje VANUK, prenevši nešto što je u isključivoj nadležnosti suda u nadležnost Vlade Srbije - dakle izvršne vlasti", navodi Kostreš.

Generalni sekretar Lige podvlači da je Vojvodini itekako potrebna njena akademija nauka, kulture i umetnosti, te da to nije samo naučno ili akademsko pitanje, već i pitanje dostojanstva i integriteta Vojvodine i svih njenih građanki i građana.

284

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Najava ukidanja VANUK je ponižavanje Vojvodine

Izvor: Beta, 23.Jun.2016

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je danas da su izjave predstavnika nove pokrajinske administracije da Vojvodjansku akademiju nauka, umetnosti i kulture (VANUK) treba ukinuti, najava velikog poniženja Vojvodine.Kostreš je u pisanoj izjavi naveo da ako medju...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.