Izvor: Politika, 19.Sep.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Obrenovcu svi u vlasti, demokrate u opoziciji

Miroslav Čučković ostaje na čelu opštine, novi predsednik skupštine Đorđe Komlenski iz Pokreta socijalista, a zamenik predsednika opštine Mirko Vranešević iz SNS-a

Promene u vladajućoj koaliciji u Obrenovcu ozvaničene su na jučerašnjoj sednici lokalne skupštine. U blok koji vodi ovu opštinu uključeni su predstavnici SNS-a, Vulinovog Pokreta socijalista i Udruženja građana „Obrenovac >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – naš grad”. Odbornici DS-a sada su u opoziciji.

Miroslav Čučković, prvi čovek lokalnog URS-a, ostaje predsednik opštine. Umesto demokrate Željka Jovetića na mesto predsednika skupštine imenovan je Đorđe Komlenski, odbornik Pokreta socijalista. Lidera obrenovačkog SPS-a Dragoslava Mrševića na dužnosti zamenika predsednika opštine odmenio je Mirko Vranešević iz SNS-a.

– Došlo je do temeljne rekonstrukcije u opštinskoj upravi. Ona se odnosi i na članove opštinskog veća u koje su ušla i dvojica naprednjaka, ali i na administraciju. Moja želja je bila da se svi politički faktori uključe u rešavanje pitanja kvalitetnijeg života Obrenovčana. Četiri hiljade vlasnika domaćinstava već je dobilo pomoć za obnovu svojih domova, a za preostale tri hiljade novac će biti uplaćen do 1. novembra – naglašava za „Politiku” Čučković, na čiju inicijativu je sazvana jučerašnja sednica.

Na pitanje da li će neka od partija preći u opoziciju, Čučković kaže da su se na takav korak odlučile lokalne demokrate, ali od njihovih predstavnika očekuje saradnju, pre svega kada je reč o zapošljavanju Obrenovčana.

Ulazak SNS-a u lokalnu vladu podržava i predstavnik UG „Obrenovac – naš grad” Svetozar Dobrašinović, koji kaže:

 – Prirodno je da stranka koja ima udeo u vlasti na nivou grada Beograda preuzme dužnosti i u njegovom sastavnom delu – Obrenovcu. Zajedno ćemo raditi na tome da nam se na lokalu vrate nadležnosti koje su nam oduzete i pripale gradu Beogradu 2008. To će značiti veću samostalnost Obrenovca, pa ćemo manje opterećivati Beograd, s obzirom da smo prilično bogata opština. SNS smo upravo podržali, jer je jedno od njihovih obećanja pre prethodnih izbora bilo da će raditi na većoj nezavisnosti Obrenovca.

Mirko Vranešević, član lokalnog odbora SNS-a, kaže da su naprednjaci imali više konsultacija sa svim strankama u obrenovačkom parlamentu i odlučili da „razlike ostave po strani i da se stave u službu građana”. Predstavnik naprednjaka dodaje da su razlog tome majske poplave, kao i da je sada formirana „tehnička koalicija koja će trajati do sledećih izbora 2016. godine”.

– Jedini motiv nam je da pomognemo građanima i najbolji dokaz za to jeste podrška aktuelnom predsedniku opštine, a ne naše insistiranje na toj ili bilo kojoj drugoj funkciji. Ne tražimo funkcije, već način da uradimo nešto za Obrenovčane – podvučeno je u saopštenju SNS-a.

Božović: Smenjuju one koji traže izveštaj o obnovi

Balša Božović, predsednik beogradskog odbora DS, pozvao je gradsku upravu da objavi izveštaj o obnovi Obrenovca.

– Željko Jovetić i ostali predstavnici DS-a to od njih zahtevaju već tri meseca. Umesto da se taj izveštaj dostavi Jovetić je smenjen sa mesta predsednika lokalne skupštine po hitnom postupku i bez obrazloženja. I ne tražimo to bez razloga, jer 3.000 porodica još čeka na obećanu pomoć da obnovi krov nad glavom. Nije rešeno ni pitanje 150 podstanara, niti nosilaca stanarskih prava. Kada se tome doda podatak da pomoć još nije dobilo ni oko 2.000 malih privrednika, koji zapošljavaju između tri i četiri hiljade ljudi, jedino pitanje je kakva je zaista situacija u Obrenovcu? – poručuje Božović.

Šef beogradskih demokrata pita i zbog čega su „prvo deljena obećanja da će oporavak Obrenovca biti okončan do jeseni, pa se prešlo na priču da će to biti početkom zime, a sada se već pominje kraj zime”.

– Skandalozno je da Čučković govori kako je u Obrenovcu sve u redu, a nasipi još nisu popravljeni, niti se grade novi. Tamo su samo mašine, a radovi još ne kreću. I sam Marko Blagojević, direktor vladine Kancelarije za pomoć poplavljenim područjima, priznao je da će taj posao početi tek na zimu. Članovi lokalnog odbora DS-a o svemu tome tražili su izveštaj i ako je to razlog za njihovu smenu, ponosni smo na njih što su odbili da trpe pritisak i otišli u opoziciju na lokalu – zaključuje Božović.

N. Belić

objavljeno: 20.09.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.