Trijumf SNS-a obeležio drugu polovinu 2014.

Izvor: RTS, 03.Jan.2015, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trijumf SNS-a obeležio drugu polovinu 2014.

Prethodna kalendarska godina u Srbiji mogla je da se podeli u dve političke godine: jednu – do izbora i drugu – posle glasanja. Podsećamo vas šta je sve obeležilo drugu polovinu 2014. na političkoj sceni Srbije, koja je svoj novi lik dobila izbornim trijumfom Srpske napredne stranke.
Ubedljiva izborna pobeda naprednjaka dala je budućem selektoru odrešene ruke da sastavi vladu kakvu želi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Vladu koja će funkcionisati kao tim, koja možda ne mora da ima Mesija i Ćavija, ali vladu koja može da ima, kao što imate u Bajernu, izvanredan tim", rekao je 1. aprila 2014. Aleksandar Vučić.
"Mislim da bi bilo veoma neskromno, da bismo izgledali kao lažni car Šćepan Mali koji misli da je pobedio pa mi sada uslovljavamo SNS", rekao je posle izbora Ivica Dačić.
Izborni cunami u danu je sa scene sklonio Mlađana Dinkića, Vojislava Koštunicu. Neki ipak nisu tako razmišljali.
"Valjda vam je jasno da ja nisam čovek koji podnosi ostavke. To od mene nikad niko neće čuti", rekao je tada predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.
U Vladu su naprednjaci pozvali socijaliste i predstavnike manjina – za stabilnu većinu i širi konsenzus. Najavljeni su veliki planovi za građane...
"Sve teške i bolne mere koje budemo preduzimali, izdržaćemo u naredne tri godine i već od kraja 2016. godine – građani će imati zdraviju ekonomiju i veće plate, zaustavljanje rasta javnog duga i niži deficit", najavio je premijer Vučić krajem aprila.
Ali i planove za poslanike.
"Ješćete, spavaćete i umivati se u ovoj sali, ali do 15. jula narod Srbije i ceo svet će znati da smo spremni da preduzmemo sve da ispunimo ono što obećavamo", poručio je tada Vučić.
Prva mera novog premijera bilo je radno vreme od pola osam za državne službenike.
"Znači, svi će morati da ustaju ranije!", rekao je Vučić.
Prva opoziciona mera bila je – promena lidera u Demokratskoj stranci.
Bojan Pajtić, lider DS-a, rekao je 31. maja prošle godine da je neophodno da DS svojim biračima uputi jedno – "izvinite".
Političko leto bilo je vruće jer se sumnjalo u doktorat Nebojše Stefanovića.
"Ja gluplje obrazloženje da je nešto plagijat u svom životu nisam pročitao", rekao je početkom juna premijer Vučić komentarišući navode o doktoratu ministra policije.
Sumnjalo se i u doktorat Miće Jovanovića, vlasnika Megatrenda.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je 13. juna da se on nikada nije družio sa Jovanovićem zato što je on doktor nauka.
Odlazak Lazara Krstića iz Vlade
Ipak, pravu letnju oluju izazvao je odlazak iz Vlade ministra finansija.
"Mi imamo različite pristupe oko dinamike kojom Srbija može i treba da stigne do svog cilja. Premijer ima meko srce", rekao je 12. jula Lazar Krstić u obrazloženju ostavke sa mesta ministra finansija.
Predsednik Vlade je priznao da smanjenje penzija od 20 ili 25 posto nije u stanju da sprovede u delo iako bi to, i prema njegovom mišljenju, bila najzdravija mera.
Kao zdrava mera ocenjen je i konačno usvojeni Zakon o radu, pa su na red došle – uštede. Novi ministar finansija doneo je novi plan.
Ministar privrede i v. d. ministra finansija Dušan Vujović rekao je 25. jula da će pokušati da smanjenje plata i penzija ne bude ni za cent veće, ni za dinar veće od 10 posto.
Toliko je i bilo – deo penzija i plate u javnom sektoru od oktobra je smanjen.
"Ja mislim da je ovo najhrabriji politički potez u srpskoj istoriji, potez koji treba da dovede do ozdravljenja naše države, potez koji ne mora nikome da se svidi, ali potez koji znači – normalna Srbija za dve ili tri godine", rekao je premijer 19. septembra.
Međutim, lider demokrata Bojan Pajtić rekao je da bi umesto smanjivanja plata i penzija, protiv čega je ta stranka, trebalo primeniti progresivno oporezivanje.
Rekonstrukcije je bilo i ove godine, ali u Vojvodini – vladajuća većina je uspela da sačuva podršku poslanika.
"Očito ste bili uspešniji u vatanju poslanika nego neka druga grupacija koja je to radila", rekao je 3. novembra 2014. Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić odgovorio je da, što se tiče "navatavanja poslanika", lista koju je predvodio imala je 59 poslanika 2012. godine. "Broj poslanika u poslaničkoj grupi govori o tome kome je to navatavanje bilo svojstveno", istakao je Pajtić.
Političku scenu, možda manje od očekivanog, uzburkao je povratak lidera radikala Vojislava Šešelja iz Haga.
"Pišu tamo u odluci da je to privremeno. Međutim, to privremeno će trajati sve dok oborimo sa vlasti Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića", rekao je Vojislav Šešelj, lider SRS-a, 12. novembra po dolasku u Srbiju.
Premijer Vučić je na to odgovorio da "gospodinu Šešelju kao predsednik Vlade Srbije želim dobro zdravlje, brz oporavak i da je to sve".
Naprednjaci su visok rejting potvrđivali nadmoćnim pobedama na lokalnim izborima, mada su iz Mionice stigle ružne slike razbijene glave kandidata DS-a za predsednika opštine. Tužna je i slika srpskog parlamenta u koji su se vratile uvrede, gašenje mikrofona, vikanje i kažnjavanje. Mnogo prostora za srećniju i bolju 2015. godinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.