Trećina kod naprednjaka

Izvor: Večernje novosti, 13.Apr.2015, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trećina kod naprednjaka

SKORO miliona i po građana Srbije član je neke od 96 stranaka, koliko ih je registrovano u Srbiji, a čak jedna trećina njih ima partijsku knjižicu Srpske napredne stranke. To pokazuju podaci koje smo dobili iz samih stranaka, svih parlamentarnih i vodećih i u poziciji, a koje tvrde da redovno ažuriraju svoje baze i da cifre nisu "prenaduvane". Doduše, svi priznaju da je nemoguće utvrditi da li u zbiru od milion i po članova raznih stranaka ima i "duplikata", odnosno da li neki građani >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << imaju po dve ili više partijskih knjižica. Jer, stranke po ovom pitanju nemaju nikakvu međusobnu saradnju, niti jedni drugima žele da ustupe svoje baze podataka. U većini partija jedina obaveza pridošlica jeste da potpišu izjavu da nemaju nijednu drugu partijsku knjižicu. Za gomilanje članstva u političkim partijama građanima nisu prepreka ni članarine - jer ih većina stranaka ne naplaćuje. Najveći priliv članstva ubedljivo beleže naprednjaci, koji tvrde da su stigli do cifre od skoro pola miliona, tačnije 497.000. Šef poslanika SNS u Skupštini Srbije Zoran Babić kaže nam da kod njih članarina iznosi 100 dinara, ali da su plaćanja oslobođeni socijalno ugrožene kategorije: - Nismo imali slučaj da utvrdimo da je neko član SNS i još neke stranke. Veliki broj članova, bar na papiru, i dalje imaju demokrate, skoro 200.000. Prema rečima sekretara DS Milana Popovića, tokom lomova u samoj stranci, dosta ljudi je otišlo, ali i došlo: - Teško je za bilo koju stranku da utvrdi tačan broj članova, jer među partijama ne postoji nikakva saradnja po ovom pitanju. Po broju članova sledi Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme, koja, kako on tvrdi, po poslednjoj evidenciji okuplja 104.000 ljudi: - Ne znam da li neko od naših članova ima i po pet partijskih knjižica. Nije ulazak u partiju venčanje, pa da pitate da li ste se obećali nekom drugom. "Na crtu" JS po broju članova može da stane i PUPS, čiji sekretar Vlada Jestratijević tvrdi da imaju oko 100.000 pristalica. U Novoj Srbiji Velimira Ilića tvrde da imaju skoro 95.000 članova, a potpredsednica Dubravka Filipovski kaže da razmišljaju da uvedu članarine jer su im prihodi iz državne kase smanjeni skoro za trećinu. Socijalisti, prema rečima potpredsednika Izvršnog odbora Đorđa Čabarkape, imaju 65.000 članova. Interesantno je da u LDP, koja je vanparlamentarna stranka, tvdre da su brojniji od socijalista, i da ih ima oko 70.000. SDS Borisa Tadića ima 35.000 članova, a Nova stranka Zorana Živkovića 9.000. DSS i radikali češljaju baze U DSS i SRS nisu mogli da nam daju precizne podatke o broju članova, jer je u toku revizija baza podataka. Interesantno je da Savez vojvođanskih Mađara pored članova, vodi i evidenciju simpatizera, kojih ima tačno 586.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Svaki četvrti punoletni građanin Srbije član stranke

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2015

Skoro milion i po građana Srbije član je neke od 96 stranaka, koliko ih je registrovano u Srbiji...To pokazuju podaci iz samih stranaka, a koje tvrde da redovno ažuriraju svoje baze i da cifre nisu "prenaduvane"...Doduše, svi priznaju da je nemoguće utvrditi da li u zbiru od milion i po članova...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.