Test i za vlast i za opoziciju

Izvor: RTS, 01.Feb.2011, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Test i za vlast i za opoziciju

Najava SNS-a da će "zaustaviti Beograd", ako Vlada za dva meseca ne raspiše vanredne izbore, svedoči o nezrelosti opozicije, poručuju iz DS-a. Hermetički ćemo zatvoriti Beograd i Srbiju, kaže Velimir Ilić. SNS nije održao ni prvi miting, a već najavljuje neki drugi, poručuju socijalisti.

Posle izjave Tomislava Nikolića da će naprednjaci otpočeti proteste, ukoliko Vlada za dva meseca ne raspiše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vanredne parlamentarne izbore, oglasili su se i predstavnici vladajućih stranaka, ali i koalicioni partneri naprednjaka.

Iz Demokratske stranke poručuju da takva izjava svedoči o nezrelosti srpske opozicije i nedostatku programa, a iz Nove Srbije da će "hermetički zatvoriti Beograd i Srbiju", ako se izbori ne raspišu.

"Ako dođe do sledećeg mitinga, mislimo da pozovemo građane Srbije da se sa njega ne razilazimo, da sednemo i čekamo da vidimo da li će u Vladi biti dobre pameti. Imaju dva meseca da donesu takvu pametnu i mudru odluku. Ako je ne donesu, mi ćemo je doneti na taj način što ćemo mirnim protestom, jednostavno, da zaustavimo ceo Beograd", rekao je Tanjugu lider naprednjaka Tomislav Nikolić.

Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da najava naprednjaka svedoči o nezrelosti opozicije i nedostatku programa.

"S obzirom na to da opozicija nema nikakvu političku ponudu, osim gomile pretnji i demagoških fraza, oni se trude da na nasilan način produkuju probleme i sukobe u državi, i to je veoma opasan put. Srećom, oni za to nemaju podršku građana, i to jasno pokazuje činjenica da nemaju većinu koja bi im bila potrebna za raspisivanje izbora i dolaska na vlast", izjavila je Trivanova.

Potpredsednica DS-a kaže da se u demokratskim društvima na vlast dolazi političkom ponudom zbog koje bi građani poželeli da izađu na izbore i podrže alternativnu političku opciju, a ne pritiscima, pretnjama, ugrožavanjem javnog reda i mira i prava građana.

"U ovom trenutku, Tomislav Nikolić, koji se poziva na pamet Vlade, može da računa s tim da Vlada ima pameti i razuma da sačuva mir i stabilnost u zemlji, da je imaju i građani koji žele da žive u normalnoj zemlji u kojoj bivši radikali neće praviti haos na ulicama. Još je preostalo samo da se i opozicija dozove pameti i da političkim programom pokuša da zadobije većinu, a ne pretnjama i nasiljem", rekla je Trivanova.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, u izjavi agenciji Tanjug, rekla je da je pravo svake političke stranke i lidera da iznosi sopstveni program.

"Ne mislim da je dobro da se blokiraju institucije, građani, grad, mada ne sporim pravo političarima i različitim političkim subjektima da to čine. Uverena sam da će građani, početkom 2012. godine, na rednovim izborima, umeti da ocene i političare koji nude takve programe", izjavila je Đukić-Dejanović.

Ilić: Nema popuštanja

Sa druge strane, predsednik Nove Srbije Velimir Ilić složio se sa svojim koalicionim partnerom da opozicija treba da protestuje do ispunjenja zahteva.

"Rok je dva meseca da se raspišu vanredni parlamentarni izbori. Ne budu li raspisali, ponovićemo skup sa kojeg nema razlaza, dok Vlada Srbije to ne učini. Hermetički ćemo da zatvorimo Beograd i Srbiju", rekao je Ilić.

Ilić je rekao da Vlada Srbije nema rešenja za nagomilane probleme u državi i da zbog toga za nju "više nema čekanja".

"Jednostavno, nema više popuštanja, vlada mora da raspiše izbore", kategoričan je Ilić.

Iz Socijalističke partije Srbije poručuju da Vlada ima većinsku podršku građana i da najave naprednjaka o eventualnim protestima ne doprinose političkoj stabilnosti.

"Srpska napredna stranka nije održala ni prvi miting, a već najavljuje neki drugi. Mislim da bi, u skladu sa onom narodnom: 'Prvo skoči, pa reci hop', gospodin Nikolić trebalo da ima u vidu činjenicu da se legitimitet isključivo može sticati na republičkim parlamentarnim izborima. Nakon toga može biti vlastan da govori u ime velike većine, većine ili manjine, građana Srbije", izjavio je predsedniik Izvršnog odbora SPS-a Branko Ružić.

Ružić dodaje da Vlada čini sve što je u njenoj moći, kako bi očuvala političku i socijalno-ekonomsku stabilnost Srbije u periodu prevazilaženja ekonomske krize koja je pogodila svet.

"Socijalno-ekonomska situacija u Srbiji, naravno, nije na zadovoljavajućem nivou, ali ni na koji način naš evropski put i težnja Vlade za borbom protiv kriminala i obezbeđivanjem socijalno-ekonomske stabilnosti nije sporna za veliku većinu građana", rekao je funkcioner socijalista.

Prema njegovom mišljenju, najave iz SNS-a su, pre svega, marketinški uvod za protest zakazan za 5. februar u centru Beograda.

Jovanović: Srbiji potreban preokret

Komentarišući najavu naprednjaka da će "blokirati Beograd", lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da za preokret, koji je neophodan Srbiji, nije dovoljno da SNS na ulici izazove vanredne izbore.

"Ideje i ambicije SNS-a, svode se samo na želju da ta stranka zameni sadašnju vlast, ali da ništa u zemlji ne promeni", naglasio je Jovanović.

On je ponovio da je Srbiji potreban preokret, koji se ne bi ograničio samo na izbore, već bi doveo do toga da sledeća vlada vodi potpuno drugačiju politiku.

"Za to nije dovoljno da Nikolić na ulici izazove izbore, kako bi se konačno dočepao vlasti. Naprotiv, to bi bila velika prepreka ostvarenju pozitivnog preokreta", naveo je predsednik LDP.

Prema njegovim rečima, naprednjaci na vlasti, bez obzira u koju bi koaliciju ušli, ništa ne bi promenili u ključnim oblastima, jer pored uopštenih fraza, imaju samo predlog da se uništi demokratija kroz prepolovljavanje broja poslanika.

Jovanović je dodao da od naprednjaka nema ni reči o modernizaciji ekonomije, napuštanju modela partijske države, rešavanju problema neefikasnih javnih preduzeća, reviziji energetskog sporazuma, efikasnijoj evropskoj politici, napuštanju neodrživog koncepta vojne neutralnosti i zaokretu u kosovskoj politici.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.