Svi hoće na izbore

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Jan.2016, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi hoće na izbore

Podižu se tenzije pred lokalne izbore i pokrajinske u Vojvodini, kao i najave vanrednih parlamentarnih izbora. Na vanrednoj sednici Skupštine opštine u Beloj crkvi bačen je suzavac prema prvobitnim navodima, dok je ministar policije kasnije ustvrdio da je upotrebljen biber sprej nakon čega se naprednjaci i demokrate međusobno optužuju za incidente. Marginalizovana opozicija na signale iz vlasti o mogućnosti vanrednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << parlamentarnih izbora pokušava da se ujedini ne bi li parirala Srpskoj naprednoj stranci Aleksandra Vučića. No, ti pozivi za ujedinjenje dolaze sa dve adrese.

Kao da je vlast u malim lokalnim samoupravama primamljiviji kolač. U Beloj Crkvi, gde je vladajuća koalicija bila predvođena Demokratskom strankom (DS), na vanrednoj sednici Skupštine opštine koja je sazvana na inicijatvu Srpske napredne stranke (SNS), posle incidenata promenjena je vlast.

Odbornici koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke i Jedinstvene Srbije (JS) smenili su opštinsko rukovodstvo i imenovali naprednjaka za novog predsednika opštine. Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ne priznaju sednicu.

Demokrate optužuju naprednjake da hoće silom da preuzmu vlast u ovoj vojvođanskoj opštini a naprednjaci njih da silom hoće da ostanu na vlasti.

Demokratska stranka pozvala je premijera da spreči nasilje u Srbiji.

"Pozivamo lično premijera Aleksandra Vučića da spreči nasilje u Srbiji koje se širi kao metastaza karcinoma u oragizmu i da konačno dobijemo jedno uredjeno društvo u kome ćemo na izborima u aprilu imati toliko (glasova) da smenimo ovu lošu vlast koja ništa ne čini za gradjane, ali je spremna da nasilnim metodama preuzima vlast čak i u malim lokalnim samoupravama", rekao je ministar unutrašnjih poslova Vlade u senci DS-a Dragan Šutanovac koji je naveo i da je SNS „nasilno promenio vlast i u Kovačici, Opovu, Mladenovcu i Mionici".

Na drugoj strani potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović optužio je Demokratsku stranku i Ligu socijaldemokrata Vojvodine za nasilje u Skupštini Bele Crkve.

"DS je nasiljem pokušao da prekine sednicu na kojoj je većina odbornika svojom voljom htela da razreši predsednika opštine na demokratski način i bez pritisaka. Odbornici DS-a su hteli da udju u salu silom i bacili su suzavac, a odbornik LSV-a je pokušao da prekine sednicu prevrtanjem stolova i izazivanjem incidenta", naveo je Mirović.

Dok su stranački funkcioneri i mediji tokom dana navodili da je bačen suzavac ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da osim provaljivanja u zgradu Skupštine opštine u Beloj Crkvi nije bilo nikakvih drugih dramatičnih dešavanja i da nije upotrebljen suzavac, već biber sprej.

“Svakako da će sva lica za koja se utvrdi da su prekšila zakon na bilo koji način za to odgovarati potpuno nevezano za to kojoj političkoj organizaciji pripadaju ili bilo čemu drugom”, rekao je ministar,

Događaji u Beloj Crkvi samo su još jedni u nizu incidenata u lokalnim sredinama, poput onih kojima smo svedočili tokom lokalnih izbora u nekim mestima u toku prošle godine. To jeste ozbiljan problem, komentariše za RSE politikolog Jovan Komšić.

“To naprosto ne treba niti je dobar saveznik Srpskoj naprednoj stranci i mislim da Srpska napredna stranka sa kapcitetima državnog aparata i svojim ljudima na čelu državnog aparata mora obezbediti pretpostavku da ne bude takvih incidenata”, rekao je Komšić.

Posebno zabrinjava, što se tenzije podižu u atmosferi pred lokalne izbore i pokrajinske u Vojvodini, odnosno najavljivanja mogućnosti vanrednih parlamentarnih izbora. Ponovo, temu vanrednih republičkih izbora nameće sam premijer Aleksandar Vučić, a da li će se odlučiti na taj korak moglo bi se znati u nedelju nakon sednice Glavnog odbora SNS-a. Marginalizovana opozicija na ove signale iz vlasti pokušava da se ujedini. Međutim, i ti pokušaji dolaze sa dve adrese.

Na jednoj strani lideri Socijaldemokratske stranke (SDS) i Liberalno demokratske partije (LDP) Boris Tadić i Čedomir Jovanović nude drugim strankama sporazum o ujedinjavanju opozicije na potpisivanje, a Demokratska stranka je i zvanično na adrese dvadesetak partija i pokreta poslala svoj poziv za ujedinjenje proevropskih stranaka, te sastanak 19. januara na kojem će se razgovarati o tome na koji način će se nastupiti na izborima.

Vučiću raspiši izbore, poruka je sa predstavljanja sporazuma SDS-a i LDP-a, koju je preneo Čedomir Jovanović.

“Ako se oko nečega u ovom trenutku slažemo onda se slažemo oko opisa stanja u kom se Srbija nalazi. Atmosfera u zemlji nije takva da mi u 2016. godini možemo očekivati ostvarenje onih ciljeva koje je Vučić postavio pred sve nas. Druga poruka je obećanje koje dajemo svojoj zemlji – učinićemo sve, ali apsolutno sve, da na tim izborima građani pored Vučića budu u prilici da biraju ozbiljnu, kompetentnu, odgovornu političku listu na kojoj će se naći sve ono što je zemlji potrebno a što ne može da joj ponudi ni Vučć ni njegova stranka”, rekao je Jovanović.

Spremni su na razgovore sa demokratama ali insistiraju da se u njih uđe sa "belim papirima". Mada Boris Tadić, lider SDS-a napominje da im nije jasan predmet tih razgovora.

“Ne vidimo šta je agenda tog razgovora sem da nećemo da idemo u vladu sa Vučićem, takav smo sporazum mi već potpisali mnogo ranije pa ne vidimo što bismo sada posebno obnavljali tu temu. Ali spremni smo da razgovaramo i sa Demokratskom strankom i sa svim strankama samo neka nam niko ne postavlja besmislene uslove, ponižavajuće uslove. Treba prići čista srca sa `belim papirom` izgradnji sporazuma. Nema prethodnih kandidatura za premijera, to je pitanje razgovora”, poručio je Tadić.

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da nijedna od oko 20 pozvanih stranaka na dogovor o zajedničkom opozicionom bloku nije odbila poziv.

"Punog srca, sa čistim namerama i praznog papira ulazimo u razgovore, sa najboljom voljom da se dogovorimo kako da smenimo Aleksandra Vučića i taj režim”, rekao je Pajtić.

Kada se uzme u obzir da opozicija ni četiri godine nakon izbornog poraza ne uspeva da se oporavi te međusobni animoziteti lidera upitno je koliko je ujednjenje uopšte moguće. A više od toga da li i ujedinjena opozicija može da parira trenutnoj snazi Srpske napredne stranke.

Politikolog Jovan Komšić kaže da iako je teško proceniti da li će se opozicija ujediniti pred eventualne vanredne parlamentarne izbore ipak ne veruje da će do toga doći. Osim toga ocenjuje da u ovom momentu nema ozbiljnog ni programskog ni efektivnog političkog takmaca vladajućoj stranci.

“Kada je reč o objedinjavanju opozicije naverovatnije se može očekivati da će se opozicija možda ujediniti za parlamentarne izbore u 2020. godini ako bude bio pun mandat ove vlade. Dotle bi trebalo da se desi finale nekih procesa koji su tek načeti u bivšem stožeru vladajuće koalicije, u Demokratskoj stranci, i konsolidacija nekih novo starih subjekata. To su Socijaldemokratska stranka i Liberalno demokratska partija ili eventualno nekih novih koje ipak nisu na vidiku parlamentarne scene”, ocenjuje Komšić.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.