Sve više stranaka za promenu Ustava

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 13.Dec.2010, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više stranaka za promenu Ustava

Beograd -- Naprednjaci počeli da skupljaju potpise za promenu Ustava. Većina stranaka načelno za promenu, samo DSS i SRS protiv.

Ustav Srbije tek što je navršio četiri godine postojanja, a sve su glasnije najave da ga treba promeniti.

Većina stranka podržava ideju o promeni Ustava, a svaka ima svoje razloge - od smanjenja broja poslanika do regionalizacije. Jedino DSS i radikali navode >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se Ustav ne sme menjati ni po koji cenu.

Srpska napredna stranka počela je da prikuplja potpise za promenu najvišeg pravnog akta države. Uprkos hladoći, veliki broj članova i simpatizera naprednjaka okupio se kako bi svojim potpisom podržao inicijativu za promenu Ustava.

Napednjaci žele da sa 150.000 potpisa pokrenu inicijativu da se broj poslanika smanji sa 250 na 125, a kako najavljuje lider SNS-a Tomislav Nikolić, ta stranka će predložiti i dva zakona o smanjenju državne admistracije.

"Cilj akcije je uređenje državne administracije, smanjenje troškova države i da u vreme kada mnogi ljudi jedva sastavljaju kraj sa krajem pokažemo kakav ćemo odnos imati posle sledećih izbora prema novcu koji nam građani povere", rekao je on.

Nikolić je naveo da je na vlasti previše stranaka i interesa, kao i previše želje da se novac potroši.

"Za dva dana predaćemo u skupštinsku proceduru predloge zakona o Vladi i ministarstvima. Želimo da prepolovimo sve državne troškove i pozivamo sve koje imaju takvu želju. Baš me interesuje, u vreme kada se budžet puni sa 80 posto, koji razlog postoji da ostale političke stranke ne pomognu građaniima Srbije da malo lakše prebrode tešku krizu", rekao je Nikolić.

I vladajuća koalicija ima ideje o novom Ustavu

U vladajućoj koaliciji smatraju da je ideja naprednjaka dobra, ali ne i orginalna.

Suzana Grubješić iz Ujedinjenih regiona podseća da je nacrt platforme za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije urađen i da je vreme vladavine iz jednog centra prošlo.

Grubješićeva je rekla da je cilj ustavnih promena, koje traže Ujedinjeni regioni Srbije, uspostavljanje srednjeg nivoa vlasti i pitanje teritorijalne organizacije zemlje.

Ona smatra i da je potreban razgovor svih stranaka koje traže ustavne promene. To je neophodno, objašnjava Grubješićeva, da bi se utvrdilo o kojim promenama se radi i koji bi bio rok za izmenu najvišeg pravog akta države.

Ministar odbrane i funkcioner DS-a Dragan Šutanovac slaže se da je promena Ustava neophodna i da je dobra ideja da se smanji broj poslanika u Skupštini Srbije.

"Dobro je što danas opozicione stranke prate predsednika države Borisa Tadića, koji je pre nekoliko meseci rekao da je Srbiji potreban manji i kompaktniji parlament i manja vlada. Svakako, po veličini Srbije i po broju stanovnika, 250 poslanika je mnogo", rekao je Šutanovac.

"Moramo ići na promenu Ustava ne samo iz tog razloga, već ima mnogo toga što može u Ustavu da se definiše za Srbiju u 21. veku", ocenio je on.

DSS: Menjaju Ustav jer ih žulja Kosovo

Slobodan Samardžić (Tanjug, arhiva)

Ipak pisac aktuelnog Ustava, fukncioner DSS-a Sloboda Samardžić kaže da je ta stranka protiv bilo kakve promene Ustava.

On inicijative za izmenu najvišeg pravnog akta države tumači kao posledicu pritiska iz inostranstva zbog ustavne preambule o Kosovu.

Samardžić smatra da Ustav Srbije, koji je koherentan državotvorni dokument, na moderan i demokratski način daje obeležje državnosti i uređenja Srbije.

On je ocenio i da mnoge države, koje su priznale nezavnosnost Kosova, "prosto žulja preambula koja se tiče južne srpske pokrajine", tako da su, prema njegovom mišljenju, odredbe o Kosovu "target, odnosno centar" inicijativa za promenu Ustava Srbije.

Samardžić smatra da promena broja poslanika Skupštine Srbije, a što kroz promenu Ustava traže naprednjaci, "nije važno društveno i ekonomsko i političko pitanje".

"Strahujemo da je to deo opšte kampanje za promenu Ustava Srbije", rekao je on, kao i da je "SNS potegla pitanje broja poslanika kao da je Srbija jedna od najnaprednijih država EU".

Kao i DSS i radikali smatraju da bi promene odredbe o poslanicima bila samo maska da se ukine preambula koja je, kako navode, jedini garant odbrane Kosova. LDP i LSV nisu 2006. ni glasali za ovaj Ustav i žele da vidi njegovu promenu.

Podsetimo, predsednik Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije i funkcioner DS-a Vlatko Ratković smatra da Ustav Srbije treba promeniti zbog manjkavosti i nedorečenosti. Ratković je za list "Danas" rekao da se "prvi koraci" u vezi sa promenom Ustava mogu očekivati sledeće, a oni konkretniji posle izbora 2012. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.