Stranke različito o protestima

Izvor: RTS, 01.Jun.2011, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke različito o protestima

Opozicione stranke poručuju da u budžetu ima novca za zahteve poljoprivrednika, koji već treći dan blokiraju puteve u Srbiji. Protest poljoprivrednika drastičan, poručuje SPO.

Stranke vladajuće koalicije i opozicije podeljene su oko toga da li u budžetu ima dovoljno novca za zahteve poljoprivrednika, koji već tri dana zaredom blokiraju puteve u Srbiji, tražeći subvencije za gazdinstva do 100 hektara.

U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da u budžetu nema sredstava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za subvencije. Međutim, opozicione stranke smatraju da takvi navodi nisu tačni i da novca ima.

Srpska napredna stranka ocenjuje da Vlada mora da ispuni obaveze i isplati subvencije koje su poljoprivrednim proizvođačima isplaćivane prethodne dve godine.

Predsednik Saveta za poljoprivredu i razvoj sela u SNS-u Zoran Mašić naglašava da je po raspodeli agrarnog budžeta, koju je Vlada usvojila početkom godine, 11 milijardi dinara opredeljeno za subvencionisanje primarnih inputa u poljoprivrednoj proizvodnji.

"Ne može se danas reći da novca nema, jer taj novac nije isplaćen", ističe Mašić.

"Ministarstvo poljoprivrede, trgovine šumarstva i vodoprivrede mora da objasni građanima gde su potrošene 22 milijarde dinara koje su odvojene za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje", navodi Mašić.

Naprednjaci upozoravaju da domaćoj poljoprivredi preti kolaps, navodeći da će se u Srbiji uvoziti oko 70 odsto prehrambenih proizvoda, kao što je slučaj u Bugarskoj i Rumuniji.

Proteste poljoprivrednika podržava i Liberalno-demokratska stranka, koja ocenjuje da je odnos Vlade prema agraru "potpuno neprihvatljiv" i da novca u budžetu za subvencije ima.

LDP će zatražiti hitnu sednicu Odbora za finansije i poljoprivredu Skupštine Srbije, na kojoj bi se razmatrala agrarna politika Vlade.

"Poljoprivredni proizvođači su žrtve vladinog licemerja, nesposobnosti, odsustva bilo kakve strategije, ali i potrebe da se u ovom trenutku poniženi seljak kupi subvencijom koja je socijalna pomoć i milostinja, a ne ekonomski podsticaj onima koji nešto stvaraju", rekao je lider LDP-a Čedomir Jovanović.

LDP: Tri moguća izvora finansiranja

Jovanović je dodao da bi novac za pomoć poljoprivredi mogao da se dobije "povećanjem rudne rente na izvađenu naftu i gas u Srbiji, jer se iz tih izvora može obezbediti najmanje četvrtina neophodnih sredstava za stimulaciju proizvodnje u agraru". Jovanović naglašava da je iznos rudne rente u Srbiji od tri odsto "neprihvatljiv", jer rudna renta u Rusiji čini 20 odsto, u Mađarskoj 12 odsto, Rumuniji 13,5 odsto.

LDP kao moguće izvore finansiranja navodi i obustavu davanja novca za posredovanje na uvoz gasa ili smanjenje subvencija za železnice.

Lider LDP-a rekao je da u Srbiji ima 750.000 poljoprivrednih domaćinstava, a da je registrovana trećina, jer je "država raspisala kriterijume koji svako gazdinstvo obavezuju na preuzimanje obaveza prema državi u iznosu od najmanje 750 evra godišnje".

Od tih gazdinstava, kako je naveo Jovanović, 10 odsto radi na posedima većim od 100 hektara koji stvaraju 70 odsto vrednosti srpskog agrara.

"Potpuno je neodrživa i teza po kojoj srpski seljak može biti konkurentan sa 23 evra po stanovniku, u odnosu na Hrvatsku koja ima podršku od 100 evra, Mađarskom koja daje seljaku 250 evra ili evropski prosek od 150 evra", rekao je Jovanović.

SPO za prekid blokade

Srpski pokret obnove, s druge strane, protest poljoprivrednika ocenjuje kao "drastičan" i poziva poljoprivrednike da odustanu od blokade puteva i kroz pregovore sa nadležnima iznađu rešenja koja će unaprediti položaj poljoprivrednika, ali i svih stanovnika ruralnih područja Srbije.

"Smatramo da ne postoji realan povod za ovako drastičan vid protesta, jer su poslednjim predlogom ministra poljoprivrede zaštićeni svi proizvođači sa posedima manjim od 30 hektara, a takvih je u Srbiji preko 90 odsto", rekao je potpredsednik SPO-a Srđan Srećković.

Restriktivne mere, kako je rekao Srećković, odnose se isključivo na veleposednike i to treba da bude državna strategija.

Za SPO, prema Srećkoviću, poljoprivreda je strateška razvojna grana i ta stranka će uvek biti na strani poljoprivrednika, jer mali posednik predstavlja stub društva i državna politika mora da bude primerena njegovom interesu, a ne interesu veleposednika i tajkuna.

Nova Srbija smatra da je nužno da poljoprivrednici i Vlada postignu dogovor, ali i ocenjuje da samo Vlada "bez sluha" i osećaja za loše stanje u zemlji može da dozvoli blokadu puteva, "na koju su poljoprivrednici bili prinuđeni zbog nerazumevanja svojih zahteva".

Opoziciona NS je u saopštenju navela da sistem subvencionisanja poljoprivrednih proizvođača koji se primenjuje u EU predstavlja model koji treba primeniti i u Srbiji.

"Međutim, po ko zna koji put se pokazalo da se ova vlada za evropske principe i standarde zalaže samo deklarativno", ocenjeno je u saopštenju Nove Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.