Stranke o Pastorovom pozivu

Izvor: RTS, 10.Sep.2014, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke o Pastorovom pozivu

Srpska napredna stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Srpska radikalna stranka prihvatile poziv predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora na razgovore o rešavanju političkog pitanja Pokrajine. Demokratska stranka navodi da je saradnja sa naprednjacima apsolutno nemoguća.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Goran Knežević kaže da pismo, koje je Ištvan Pastor uputio liderima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svih stranaka koje imaju predstavnike u pokrajinskom parlamentu, predstavlja nastavak strateškog dogovora između Pastora i predsednika SNS-a Aleksandra Vučića u cilju prevazilaženja političke, ekonomske i socijalne krize u Vojvodini.

"Ideja je da se formira prelazna vlada koja bi i vremenski i programski imala ograničen mandat i koja bi trebala da izvrši zadatke nakon čega bi se raspisali izbori koji bi bili održani po novom izbornom sistemu koji je Skupština AP Vojvodine usvojila", rekao je Knežević za Tanjug.

Knežević je naglasio da će SNS učestvovati u razgovorima i da u toj stranci smatraju da izbori nisu racionalno rešenje zbog, kako je pojasnio, svih reformi koje se sprovode na republičkom nivou".

Predsednik poslaničkog kluba koalicije SPS-PUPS-SDPS u Skupštini AP Vojvodine Pavle Budakov izjavio je da je dobro što je predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor inicirao razgovore o rešavanju političke situacije u Vojvodini.

Budakov je rekao Tanjugu da očekuje da će se na tim razgovorima postići neki dogovori jer, kako je kazao, trenutna situacija je neodrživa i "nešto se mora uraditi".

Budakov je rekao da je juče održana sastanak Kolegijuma Skupštine AP Vojvodine, koga čine predsedsednici poslaničkih klubova i njihovi zamenici, i da su na tom sastanku pojedini članovi Kolegijuma od Pastora tražili da pokrene inicijativu za rešavanje problema.

"Već danas je stigla reakcija od strane Pastora i to je dobar znak", kazao je Budakov dodajući da u SPS očekuju da se politička situacija u Pokrajini razreši do kraja meseca.

Predsednik Poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine u skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je da je ta stranka uvek sprena za razgovore, te da će se odazvati pozivu Ištvana Pastora.

"Ako je jedina tema razgovora koncentraciona vlada, onda ne znam šta bi razgovori mogli doneti jer je DS izričita da ne želi da učestvuje u takvoj vladi", rekao je Bogaroški za Tanjug.

Kaže da će LSV svakako učestvovati u razgovorima, pogotovo ako nihov cilj bude rešavanje nekoliko bitnih pitanja koja su, kako je kazao, odavno trebalo da budu rešena, a to su ustavo-pravni položaj Vojvodine, Zakon o finaniranju i Zakon o naležnosti AP Vojvodine, investicije i dugo.

Potpredsednik SRS-a Milorad Mirčić kaže da su radikali dobili poziv i da će se odazvati, kao i da na tom sastanku očekuju više informacija o ideji formiranja koncentracione vlade.

"Očekujemo da izvorno čujemo šta Ištvan Pastor podrazumeva pod koncentracionom vladom i šta bi bio njen zadatak", rekao je Mirčić za Tanjug.

Za demokrate je svaka saradnja sa SNS-om po pitanju budućnosti vojvođanske vlade apsolutna nemoguća, kaže portparolka DS-a Aleksandra Jerkov.

"Kada je u pitanju budućnost vlade Vojvodine, a to je kako je Pastor najavio tema razgovora sastanka koji će da organizuje 16 septembra, stav DS-a je bio i ostao da rešenje treba naći u okviru postojeće vladajuće koalicije", rekla je Jerkov za Tanjug.

Jerkov je navela i da je SNS na nivou republike pokazala da je njena jedina politika smanjenje plata i povećanje poreza, javnog duga i nezaposlenosti, a to, kako je dodala, nije politika koju je Vlada Vojvodine vodila do sada.

Predsednik Pokrajinskog odbora DSS za Vojvodinu Milenko Jovanov izjavio je da će tu stranku na pregovorima o rešavanju političkih problema u Vojvodini, predstavljati on i potrepredsednik stranke i predsednik novosadskog DSS-a Borko Ilić.

Jovanov je rekao Tanjugu da je DSS dobio Pastorov poziv i da će se tom pozivu odazvati.

"Napokon ćemo dobiti priliku da čujemo šta je ono što se planira da ta vlada o kojoj se priča treba da radi i šta je njen program, a kada to budemo saznali, onda ćemo i odlučiti kako ćemo se o njoj izjasniti", rekao je Jovanov.

Po njegovim rečima, u javnosti se u poslednje vreme daju toliko oprečne i kontradiktorne izjave vezane za budućnost vojvođanske vlade, da se ne može ni pretpostaviti o čemu će konkretno biti reči na sastanku koji je zakazao Pastor.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.