Stranačko prepucavanje oko TV duela

Izvor: B92, 07.Okt.2013, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranačko prepucavanje oko TV duela

Beograd -- Vučić za TV duel sa Đilasom ali i Koštunicom i Jovanovićem. DS: Nije vreme za rijaliti. DSS: Koštunica protiv svih. LDP: Nema vremena za političko pozorište.

Lider SNS-a Aleksandar Vučić rekao je za Informer da prihvata poziv predsednika DS-a na TV duel ali traži da u njemu učestvuju i lideri opozicije iz DSS-a i LDP-a.

"Iako sam veoma zauzet, spreman sam da se odazovem pozivu gospodina Đilasa. Samo tražim da to bude duel sa svom trojicom lidera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opozicije, dakle sa Đilasom, ali i Jovanovićem i Koštunicom."

"Neka sva trojica sednu preko puta mene i kažu šta zameraju novoj vladi, a ja im obećavam da ću odgovoriti na sva njihova pitanja", rekao je Vučić za Informer.

Predsednik DS-a Dragan Đilas saopštava da ovakav Vučićev odgovor znači da on neće ozbiljan TV susret u kojem bi se kroz razmenu argumenata došlo do rešenja za goruće probleme Srbije.

"Pretvaranje ozbiljne diskusije u politički rijaliti šou, ma koliko da su gosti atraktivni, neće rešiti nijedan od četiri goruća problema Srbije - prezaduženost, nezaposlenost, rastuće siromaštvo i kriminal i korupciju. Ukoliko gospodin Vučić bude želeo o tome da argumentovano razgovara, ponuda je uvek otvorena", naveo je Đilas.

On dodaje i da će se DS vrlo rado odazvati na okrugli sto koji bude organizovala Vlada Srbije i na koji budu pozvane sve parlamentarne stranke.

Srpska napredna stranka je povodom te Đilasove izjave ponovo oglasila i optužila lidera DS da se "odlično razume u rijaliti" programe, jer je on "uveo u Srbiju rijaliti šou".

Prvi se ovim povodom oglasila DSS, u kojoj smatraju da bi u slučaju TV duela potpredsednika Vlade Vučića sa liderima opozicije on trebalo da sedi zajedno sa predsednicima DS-a i LDP-a, dok bi na suprotnoj strani stola sam sedeo njihov lider Vojislav Koštunica.

Portparol DSS-a Petar Petković rekao je da Vučić zajedno sa liderima DS-a i LDP-a, Draganom Đilasom i Čedomirom Jovanoviće, zagovara istu pogubnu politiku približavanja EU, dok se tome jedini protivi predsednik DSS-a Vojislav Koštunica.

Potom je i lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao da nema vremena za takvo političko pozorište.

"Nije nam potrebna atmosfera lošeg vesterna i glumatanje političara u duelima u koje jedni druge pozivaju da bi se svađali, a ne da bi došli do bilo kakvog dogovora. Na meni su zube izlomili i veći od Vučića i nemam vremena za takvo političko pozoriše. U besmislenom obaranju ruku političara niko normalan ne može da vidi interes za sebe, svoju porodicu, svoj posao i konačno za samu Srbiju", kaže Jovanović za B92.

Lider LDP-a kaže i da bi Vučiću bilo korisnije da ga je pozvao da razgovaraju o ekonomskim merama koje namerava da sprovede.

"Jasno je da su one unapred osuđene na neuspeh, koliko god da su kvalitetna rešenja, ukoliko im ne prethode političke promene koje će izmeniti političku klimu koja je kontaminirana."

Predsednik DS-a Dragan Đilas pozvao je Vučića na TV duel nakon što je prvi potpredsednik vlade spomenuo njegovo ime govoreći o velikom deficitu i javnom dugu Srbije.

"Recite mi tog genija koji može problem dugova da reši pre 2016. godine. Je l' to možda Đilas? Je l' rešenje ono što je on uradio u javnim preduzećima u Beogradu?! Pa zakukaće cela Srbija kad za mesec dana budu poznati bilansi gradskih javnih preduzeća", rekao je Vučić juče gostujući u emisiji "Stav Srbije" na Televiziji Prva .

Đilas je ubrzo odgovorio na te kritike rekavši da je spreman da Vučiću "u četiri oka" objasni kako da reši pitanje dugova države.

"Svaki Beograđanin vidi gde je otišlo 315 miliona evra, za koliko smo zadužili Beograd u pet godina, ali nema čoveka u Srbiji koji može da odgovori na gde je otišlo četiri milijarde evra, za koliko su Aleksandar Vučić i ova vlada zadužili Srbiju u ovih 14 meseci", rekao je juče Đilas.

DSS je napravio i računicu po kojoj je politika evropskih integracija Srbije pogubna za ekonomske i političke interese zemlje. To, kako kaže Petković, najbolje pokazuje primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koja je Srbiju koštala na stotine miliona evra.

Prema stavu DSS-a, jedino rešenje jeste da Srbija proglasi političku neutralnost i da odustane od daljih evropskih integracija kako ne bi dalje urušavala svoju privredu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.