Stranački novci pod lupom

Izvor: RTS, 18.Okt.2015, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranački novci pod lupom

Izveštaji o stranačkim finansijama poslati su partijama, a konačna ocena revizora očekuje se u novembru.
Državna revizorska institucija je Srpskoj naprednoj stranci, Socijalističkoj partiji Srbije i Demokratskoj stranci uručila nacrte izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja za 2014. godinu. Stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imaju pravo da na ova poverljiva dokumenta ulože prigovor u roku od 15 dana.

Češljanje stranačkih kasa završeno je posle tri meseca. Predmet kontrole je sav novac kojima su stranke raspolagale - novac iz budžeta i sredstva iz donacija.
"Za nas u tom izveštaju nema iznenađenja, ima nekih sitnih propusta o kojima ne mogu da govorim. Mi ćemo na to odgovoriti, nešto ćemo odmah ispraviti, jer imamo 15 dana da reagujemo na taj preliminarni izveštaj koji da kažem nije negativan", kaže Milan Popović iz DS-a.
"Sve što su tražili dobili su, gomilu papira smo im kopirali i skenirali, bolje pitajte njih kakva je bila saradnja sa nama, mi nismo imali nikakve primedbe na njih", rekao je Dejan Backović iz SPS-a. 
Ovo je prvi put da DRI proverava finansijsko poslovanje političkih organizacija. Proces revizije kod sve tri stranke obavljan je istovremeno. Predmet revizije bile su partije koje najviše dobijaju iz državne kase.
"Nama je i drago što je DRI počela rad, kontrolu poslovanja političkih stranaka. Što se tiče samog izveštaja na predsedniku SNS-a je da odluči da li će uložiti neke prigovore, a ono što mogu da kažem da smo mi zadovoljni sa izveštajem i da raspolažemo informacijama da je trenutno, poslovanje SNS-a ocenjeno najvišom ocenom DRI", kaže Veroljub Arsić iz SNS-a.
Ako bude prigovora, revizor će razgovarati sa predstavnicima stranaka. Potom će partijama uručiti i predloge a zatim, krajem novembra, i konačne izveštaje o reviziji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.