Sto dana Vlade: Vladajuća koalicija hvali, opozicija i sindikati kude

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2014, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sto dana Vlade: Vladajuća koalicija hvali, opozicija i sindikati kude

Predstavnici opozicije u Skupštini Srbije žestoko kritikuju rad vlade, ocenjujući da nema konkretnih rezultata, dok sa druge strane poslanici vladajuće koalicije poručuju da je vlada obavila veliki reformski posao. Udruženi sindikati Srbije "Sloga", prvih 100 dana rada Vlade Srbije ne mogu oceniti pozitivnom ocenom, jer osim usvajanja niza sistemskih zakona po hitnoj proceduri i bez saglasnosti socijalnih partnera nije uradila mnogo na poboljšanju ekonomskog standarda svojih građana. Poslanik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vladajuće Srpske napredne stranke Zoran Babić smatra da vlada Aleksandra Vučića zaslužuje čistu desetku za efikasnost i usvajanje brojnih reformskih zakona poput zakona o radu, propisa o privatizaciji, stečaju i medijima.

Predstavnici opozicije vladi Aleksandra Vučića za proteklih 100 dana rada daju negativnu ocenu i ističu da nema boljitka ni u ekonomskom ni u bilo kom drugom segmentu.

"Nema stranih investicija, nema boljitka ni u jednoj oblasti", kazao je poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović.

On je istakao da vlada jedino ubrzano donosi zakone, kako bi poštovala rokove zacrtane premijerovim ekspozeom, ali da se i u tome kasni. Kao primer naveo je zakon o zaštiti uzbunjivača koji je po planu već trebalo da bude usvojen.

Stefanović je podsetio da je s ponekim izmenama vlada Aleksandra Vučića na čelu Srbije već dve godine, a ne sto dana, pa na taj način treba i posmatrati njene rezultate.

On je ukazao da predizborna obećanja nisu ispunjena, već da je reč o "golim ciframa" usvojenih zakonskih predloga.

"Nema rešenja Ikarbusa, Priboja ni FAP-a", kazao je Stefanović.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković smatra da je Vlada Srbije, vlada na "nervnoj bazi premijera Aleksandra Vučića".

"Kada je premijer depresivan, onda svi ministri ćute, kada je premijer histeričan, onda su svi bučni, a kada je on euforičan, onda smo zatrpani lepim željama i obećanjima", kazao je Živković.

On je napomenuo da aktuelna vlada nije postigla napredak u sprovođenju Briselskog sporazuma, niti u dogovorima s međunarodnim finansijskim institucijama.

"To je metafora politike koju mi imamo. Nemamo nikakav napredak u pregovorima sa Svetskom bankom, MMF-om, u pridruživanju sa EU, u sprovođenju Briselskog sporazuma, cela situacija je 'evo, sad ću ja'. To je metafora iz filma u kojoj lik Trokrilni preti Štefici šta će da joj radi, ali to se ne dešava. Taj bizarni primer koji sam upotrebio sada je najbolji i najintelektualnija moguća metafora u odnosu šta rade Aleksandar Vučić i njegova vlada", rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, i način na koji se ukazuje pomoć stanovnicima poplavljenih područja je spor i neefikasan.

Živković ocenjuje da premijer Vučić vodi borbu sa "demonima svoje mladosti" - ljudima koji su sa druge strane zakona.

"On se obračunava sa Arkanovim kapetanima i pukovnicima, kojima je bio vodonoša dok je bio zamenik šefa navijača na Zvezdinom jugu. Kosmajca je upoznao 1994. godine kada su bili u istoj stranci, u SRS. Džombu je upoznao na isti način pre 15 godina. To su ljudi koji su sa one strane zakona, a on je bio hrabar jedini da kaže kako se oni zovu", rekao je Živković.

Ne bi čudilo ni da u naredna tri meseca oni postanu Vučićevi savetnici za bezbednost, rekao je Živković i to uporedio sa situacijom u kojoj premijer "ganja" tajkune da plaćaju porez, a sad ih moli da vode javna preduzeća.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Zoran Babić smatra da vlada Aleksandra Vučića zaslužuje čistu desetku za efikasnost i usvajanje brojnih reformskih zakona poput zakona o radu, propisa o privatizaciji, stečaju i medijima.

Prema njegovim rečima to su zakoni kojima se uređuju oblasti s kojima nijedna prethodna vlast nije mogla da se uhvati u koštac.

Babić je pohvalio i jaku diplomatsku aktivnost vlade.

"Imamo podršku i u Berlinu i u Parizu i u Moskvi, podršku dobijamo i od predstavnika EU i SAD i od naših partnera iz Emirata", kazao je Babić.

On je vladi poručio da nastavi sa energičnim reformama.

"Vlada ne treba da se obazire na mišljenja onih koji su javno cepali novine i tako pokazivali šta misle i o medijima i o građanima Srbije, i da se ne obaziru na one koji su zarad dolaska na vlast pozivali na ukrajinski scenario rušenja naše države", kazao je Babić.

Sto dana Vlade bez pozitivne ocene sindikata

Udruženi sindikati Srbije "Sloga", prvih 100 dana rada Vlade Srbije ne mogu oceniti pozitivnom ocenom, jer osim usvajanja niza sistemskih zakona po hitnoj proceduri i bez saglasnosti socijalnih partnera nije uradila mnogo na poboljšanju ekonomskog standarda svojih građana.

U saopštenju sindikata naglašava se da su od Vlade očekivali mnogo više, pre svega otvaranje novih radnih mesta, pronalazak strateških partnera preduzeća u restruktuiranju i oživljavanje proizvodnje.

Zakoni koji su usvajani po hitnoj proceduri, bez saglasnosti socijalnih partnera i bez javne rasprave, bacili su veliku mrlju na pitanje sindikalne ocene rada Vlade, jer je ona oktroisanim načinom njihovog usvajanja pokazala da ne poštuje demokratiju, sopstvene zakone i principe koji se poštuju u EU.

Sindikati ocenjuju da je takav pristup usvajanju proizilazi iz posledice stagniranja vladajuće koalicije, koja je i proteklih dve godine bila na vlasti u manje više sličnom sastavu, a kojoj se sada žurilo da nadoknadi izgubljeno vreme i da ih donese na način kojim je ozbiljno osporena zakonitost i pravilnost u donošenju i usvajanju zakona.

"Sloga" ukazuje na porast antisindikalne kampanje koja se vodi protiv sindikata kao nezaobilaznih faktora u odlučivanju.

Vlada mora da zna da ona nije država, već samo predstavnik države, od koje se očekuje da bude garant poštovanja zakona i vladavine prava, prema Ustavu, kao temeljnom dokumentu na kome je zasnovana Republika Srbija - naglašava se u saopštenju Udruženih sindikata.

Vladajuća koalicija: Vlada radila odlično

Predstavnici poslaničkih grupa SPS, SPO-DHS S i SDPS ocenili su danas da je Vlada Srbije u prvih 100 dana rada izuzetno uspešno radila i da je ispunila data obećanja.

Zamenik šefa poslaničkog kluba SPS Đorđe Milićević rekao je novinarima u parlamentu da je za to vreme vlada pokazala odlučnost, odgovornosti i posvećenost, da Srbija i njena vlada idu putem koji je na tragu ekspozea premijera Aleksandra Vučića i da su dve ključne reči - promene i modernizacija.

On je, međutim, naglasio da je od svega najvažnije to što će boljitak da osete građani.

"Srbija i Vlada Srbije su trasirale evropsku perspektivu zemlje, uspešno i vredno rade na putu evropskih integracija, na nastavku dijaloga sa Prištinom i primeni briselskog sporazuma, a kroz diplomatsku aktivnost pojačan je ugled Srbije u svetu", istakao je Milićević.

Prema njegovim rečima, usvojeni su reformski zakoni, a vlada je pokazala, u tom kontekstu, jasnu spremnost da povlači nepopularne ekonomske i političke poteze.

Šef poslaničkog kluba SPO-DHS S Aleksandar Jugović rekao je da se SPO zalaže za poteze reformske vlade, da pruža podršku primeni briselskog sporazuma i usvajanju reformskih zakona kao što su medijski i privredni zakoni, Zakon o radu…

"Premijerova spoljnopolitička inicijativa izgradila je odličan položaj Srbije u svetu, a imamo partnere i na Istoku i na Zapadu", naglasio je Jugović.

Za poslanika SDPS Vladimira Marinkovića vlada je u prvih 100 dana pokazala da nezaustavno ide prema ekonomskim reformama i reformama u celom društvu, a da je Srbija postala ravnopravan i cenjen partner državama u svetu.

On je najavio da parlament neće praviti pauzu i da će i u septembru biti doneti najavljivan zakon o izgradnji i planiranju, kao i zakon o kancelariji za brze odgovore…

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pokret socijalista: Pajtić zloupotrebljava Slogu

Izvor: Blic, 02.Avg.2014

Pokret socijalista, članica vladajuće koalicije u Srbiji, optužio je danas lidera opozicione Demokratske stranke Bojana Pajtića da zloupotrebom sindikata "Sloga" kritikuje rad Vlade Srbije u prvih sto dana. .."Sramno je, gospodine Pajtiću, što na memorandumu sindikata Sloga kritikujete rad vlade...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.