Srpska opozicija boluje od narcizma

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jan.2015, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska opozicija boluje od narcizma

Srpska napredna stranka je jaka zahvaljujući opoziciji, koja se neprestano ustinjava, rekao je "Vesti" Nebojša Bakarec, nekada član Demokratske stranke Srbije.

Zbog čega Srpska napredna stranka beleži ogromnu popularnost, dok tek pokoja opoziciona stranka prelazi cenzus?

- Snagu vladajućoj partiji dala je slaba opozicija koja se, umesto da nešto radi, neprestano fragmentira >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i na levom i na desnom polu. Tako je sve slabija, a aktuelni režim sve jači. U tome je najveći uticaj stranaca koji podržavaju trenutnu srpsku vlast.

Kako strani faktor utiče na cepanje partija u Srbiji?

- SAD i EU su poslednjih godina u srpskim političkim liderima na vlasti imali svoje izvođače radova. Prvo Borisa Tadića, pa Aleksandra Vučića, ali vidimo da oni sve kraće traju i onda ih odbace. Njihovo bacanje Tadića na otpad razbilo je Demokratsku stranku na više partija, pa tako i levicu. Osim Čedomira Jovanovića koji je otišao ranije, iz DS-a su nastali Tadićev SDS, ZZS Dušana Petrovića i NS Zorana Živkovića, a da su svi jedno te isto.

Da li je tačno da je i DSS Vojislava Koštunice usitnio strani faktor?

- DSS nije spolja rasturen, ali su mu rejting godinama stranci spuštali veštački ispod cenzusa, dok na poslednjim izborima stranka nije ostala van parlamenta. Potom se fragmentirao u SNP biznismena Nenada Popovića, Srpski otadžbinski front dramskog pisca Siniše Kovačevića, pa Državotvorni pokret Slobodana Samardžića. Tom usitnjavanju doprinose sujete i narcizam malih ideoloških razlika.

Da li se ujedinjavanjem stranaka mogu ojačati opoziciona levica i desnica u Srbiji?

- Ne treba da se ujedinjuju da bi bile jače. Potrebni su savezi koji vode ukrupnjivanju i jačoj procentualnoj podršci građana, ali vidimo da su to učinili samo DSS koji vodi Sanda Rašković Ivić i Dveri, dok odbijaju brojne novoformirane strančice u pokušaju.

Mislite da bi takvi savezi mogli da promene politički odnos snaga?

- Da, ali se ne ide tim putem, pa SNS, ako je verovati Ipsosu i Faktor plusu, i pored katastrofalne situacije u zemlji, ima podršku gotovo polovine građana Srbije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.