Šormaz ostaje u skupštini

Izvor: Politika, 12.Okt.2010, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šormaz ostaje u skupštini

Na sednici Administrativnog odbora nije bilo većine za oduzimanje mandata nekadašnjem poslaniku DSS-a. – Za oduzimanje mandata glasalo osam, a protiv je bilo sedam poslanika

Dragan Šormaz ostaje poslanik u srpskom parlamentu pošto zahtev Demokratske stranke Srbije, sa čije liste je izabran, da mu mandat bude oduzet nije dobio dovoljan broj glasova na sednici Administrativnog odbora. „Za” oduzimanje mandata glasalo je osam poslanika DSS-a, NS-a, SRS-a, G17 plus i LDP-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „protiv” je bilo sedam iz DS-a, SNS-a i PUPS-a, a uzdržali su se Branko Ružić (SPS) i Esad Džudžević (KLZS).

Administrativni odbor ima 17 članova, a da bi mandat bio oduzet Šormazu trebalo je da glasa devet.

Jučerašnjim izjašnjavanjem, posle dvočasovnog pravno-političkog nadgornjavanja o tome ko je vlasnik mandata – poslanik ili stranka stavljena je tačka na „slučaj Šormaz”, koji se razvlačio više od pet meseci.

O tome da ostane Dragan Šormaz u parlamentu presudio je jedan glas, jer je toliko nedostajalo da DSS-ov zahtev bude uvažen.

Da Administrativni odbor nedavno nije proširen sa dva nova člana iz DS-a i PUPS-a, Šormaz bi ostao bez mandata i baš na to je ukazao Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-a. On je optužio vlast da je jedini razlog „što je odbor proširen, bio obezbeđivanje većine za odbacivanje našeg predloga, jer su znali da će G17 plus glasati za oduzimanje mandata”. Aligrudić je kazao da je Ustav jasan, da postoji blanko ostavka, koju je Šormaz potpisao, da je podnelo ovlašćeno lice i da su se stekli svi formalnopravni uslovi da DSS-ov zahtev bude uvažen.

Aligrudićeve argumente su podržali radikali, ali je Aleksandar Martinović, podsetio da je „SRS imao hrabrosti da dođe ovde i da principijelno glasa za oduzimanje mandata, dok se DSS nije pojavio na sednici kada je odlučivano o otetim mandatima SRS-a, ali dobro, to je njihovo pravo”.

Nenad Milić (LDP) istakao je da LDP nema blanko ostavke i da je bio protiv Ustava, koji je loš, ali „dok on važi, stvari su jasne i on mora da važi za sve”.

Boško Ristić (DS) je objašnjavao da se moraju slediti evropska pravila, po kojima je poslanik vlasnik mandata. On kaže da i u našem Ustavu piše da poslanik može da stavi mandat na raspolaganje stranci u skladu sa zakonom, ali da nije donet zakon koji to reguliše. Njegov stranački kolega Nenad Konstantinović, predsednik odbora, kao razlog što se Šormazu ne može uzeti mandat naveo je to što „ostavku nije podnelo ovlašćeno lice.”

Svi diskutanti, i oni koji su bili za oduzimanje mandata i protiv toga, međutim, isticali su da se ovde pre svega radi o političkoj odluci, pa je Suzana Grubješić (G17 plus), u jednom trenutku predložila da se prestane „sa pravničkim nadgornjavanjem, jer ovo je politička odluka”. Grubješićeva je, takođe, kazala i da „svi mi ovde imamo blanko ostavke, pa je licemerno da mi proglašavamo da li je neka od tih ostavki validna, ili ne, a osim toga glasove je osvojila stranka, a ne bilo ko od nas”.

M. Čekerevac

----------------------------------------------------

„Slučaj Ćelović” i ostali

Pokušavajući da objasni da vladajuća koalicija primenjuje duple aršine, Miloš Aligrudić rekao je da je „blanko ostavka Ferza Ćelovića iz Ljajićevog SDP-a, oduzeta lako, čovek nije ni znao da će ostati bez mandata, ako je tada tako moglo da se reši pitanje mandata, može i sada”.

Tomislav Nikolić (SNS), koji je bio predsednik Administrativnog odbora kada je Ćelović ostao bez mandata, rekao je da postoji razlika između Šormaza i Ćelovića, jer je „Šormaz dostavio izjavu da povlači ostavku, a Ćelović nije”. Nenad Milić (LDP), međutim, pokazao je Ćelovićev dopis u kome je naveo da nije znao da će mu biti oduzet mandat, jer je to uvršćeno u dnevni red na samoj sednici. Nenad Konstantinović je odgovorio da je Ćelović 13. oktobra 2008. godine vratio poslaničku legitimaciju, a mandat mu je oduzet sutradan – 14. oktobra, dakle „nije tačno da nije znao, a osim toga on upućuje dopis dve godine kasnije”.

U ovom skupštinskom sazivu svi poslanici koji su napustili stranku sa čije liste su izabrani, ili su iz nje isključeni, zadržali su mandate. Tako je SRS ostao bez 21 mandata posle odlaska Tomislava Nikolića, a dodatno je izgubio i mandat Jovana Damjanovića koji je osnovao svoju stranku Demokratsku levicu Roma. Sada je i DSS izgubio mandat.

U skupštinskom sazivu iz 2004. godine poslanicima iz G17 plus, Kseniji Milivojević, Goranu Paunoviću, Sovraniju Čonjagiću i Vesni Lalić oduzeti su mandati.

------------------------------------------------

LDP se žali Ustavnom sudu

Nenad Milić (LDP) rekao je na jučerašnjoj sednici odbora da je LDP podneo predlog Ustavnom sudu Srbije o pokretanju postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti o odluci skupštine o povećanju broja članova Administrativnog odbora, jer „ona nije u skladu sa Zakonom o Narodnoj skupštini u kome jasno piše da sastav odbora mora proporcionalno odgovarati sastavu parlamenta, a taj odnos je u Administrativnom odboru narušen”.

objavljeno: 13.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.