Izvor: Blic, 08.Dec.2016, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije završila za danas, na kraju rasprave žustro o ombudsmanu

Skupština Srbije završila je večeras rad, a kraj današnje rasprave obeležila je žustra rasprava o amandmanu poslanika SNS Vladimira Đukanovića koji je tražio da se samnji plata Zaštitnika građana.

Poslanici će sutra nastaviti raspravu o amandmanima na Predlog budžeta za 2016. godinu, a od skoro 300 podnetih do sada je razmotreno 66 amandmana.

U večerašnju raspravu o amandmanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Đukanovića uključila se i predsednica parlamenta Maja Gojković koja se obratila iz poslaničke klupe, poručujući da je taj amandman lični stav poslanika Đukanovića, te da poslanička grupa SNS drugačije razmišlja i neće podržati ovaj amandman.

“- Tako je bilo i u prošlom mandatu, za razliku od SNS, Đukanović je glasao protiv izveštaja Zaštitnika građana” - rekla je Gojković.

Ona kaže da ne može da podrži amandman Đukanovića, ali da razume njegovu nameru i dilemu da li bi ombudsman i za manju platu mogao isto tako da obavlja svoju funkciju.

“- Suština amandmana nije ono sto smo čuli od onih koji smatraju da ga treba odbiti. Plata ombudsmana je 400.000 dinara i on može da na pravi način štiti građane i za primereniji iznos, za 216.000 to je suština njegovog amandmana, a ne da li nam treba Zaštitnik građana, treba nam” - rekla je Gojković.

U polemiku se uključio i ministar za rad Aleksandar Vulin koji poziva da se ne izjednačava institucija Zaštitnika građana sa Sašom Jankovićem.

“- Zaštitinik građana je važna institucija, a Janković je predsednički kandidat čiji politički rad pratimo. Pokušaću da ubedim poslanike Pokreta socijalista da ne podrže ovaj amandmana - kaže Vulin, lider Pokreta socijalista navodeći da je Janković legitiman kandidat DOS-a.

Podnosilac amandmana Vladimir Đukanović naveo je da Zaštitnik građana ne radi ništa, osim što zloupotrebljava funkciju i namerava da se kandiduje za predsednika Srbije, te da je sve vreme zloupotrebljavao novac koji je imao za političku promociju.

DS, SDS i SRS pozivaju vladajuću većinu da skupi hrabrost i na dnevni red stavi izveštaj ombudsmana, te da se povede rasprava o njegovom radu.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić kaže da očigledno namera predlagača nije bila da se usvoji amandman nego da se ovde raspravlja o liku Saše Jankivića te da se u toj kampanji protiv njega ne biraju reči.

- “Da li ćemo na glasanju kad dođemo do ovog amandmana čuti famozno zvonce, jer ova skupština tako odlučije. Zato je vreme za izbore i da ode ova vladajuća većina - smatra Đurišić.

Poslanica SRS Vjerica Radeta kaže da je Janković “prozapadni Sorošev političar”, te da ne može biti Zaštitnik građana, dok njen stranački kolega Nemanja Ssarović smatra da je reč o “zakasnelom obračunu vladajuće kalicije sa Sašom Jankovićem, podsetivši da su vladajuće stranke glasale za njegov izbor.

Poslanica DS Maja Videnović rekla je da je amandman Đukanovića najozbiljnija politička zloupotreba i poruka da je od problema građana važnija politička zloupotreba.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici ponovo žustro o ombudsmanu

Izvor: B92, 08.Dec.2016

Beograd -- Skupština Srbije završila je rad, a kraj današnje rasprave obeležila je žustra rasprava o amandmanu poslanika SNS Vladimira Đukanovića...On je tražio da se samnji plata Zaštitnika građana...Poslanici će sutra nastaviti raspravu o amandmanima na Predlog budžeta za 2016. godinu,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.