Skupština: Ko se valjao, a ko progonio opoziciju

Izvor: Mondo, 02.Feb.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: Ko se valjao, a ko progonio opoziciju

SNS: DS progonio naprednjake kada je bio na vlasti. DS: Gađali ste cipelama predsedavajuću, valjali ste se po zemlji, pevali rusku himnu, proklinjali nam decu.

Foto: Beta/Nenad Petrović

Poslanici Demokratske stranke i Srpske napredne stranke podsećali jedni druge na nepoštovanje poslovnika i incidente koje su izazivali u prethodnim sazivima počev od izricanja kazni od preko 30.000 dinara, pa do bacanja cipela na predsedavajuću.

Polemika se vodila >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << tokom rasprave o amandmanima na set zakona koji bi trebalo da omoguće bolju kontrolu banaka.

Aleksandar Martinović (SNS) optužio je poslanike DS da su progonili narodne poslanike dok su bili vlast i rekao da im naprednjaci neće dozvoliti da to rade ubuduće.

On je rekao da je u periodu od 2008-2012. godine veliki broj poslanika opozicije kažnjavan novčanim kaznama, pri čemu su neke iznosile i 32.000 dinara.

"Šta bi bilo da sada predsedavajući, primenjujući ta ista, navodno evropska i demoktratska pravila, počne da ih primenjuje na poslanike bivšeg režima. Ustalo bi, što bi narod reko, 'kuso i repato' da kaže kako mrski, nenarodni režim (Aleksandara) Vučića progoni poslanike bivšeg režima", rekao je Martinović.

Aleksandra Jerkov (DS) podsetila je Martinovića kako je, još dok je bio kadar Srpske radikalne stranke, ometao svoje kolege iz SNS-a kada su pokušavali da govore pevajući rusku himnu, da su se poslanici SRS-a valjali po zemlji, čupali mikrofone, kao i da je Gordana Pop Lazić bacila cipelu na predsedavajuću.

Jerkov je podsetila i da je isto tako Martinovićeva tadašnja stranačka koleginica u prethodnom sazivu, polila vodom predsednicu parlamenta, "da su nas kleli sa govornice, proklinjali, predviđali nam skoru smrt, proklinjali našu decu u deset naraštaja".

"Tako da nemojte da se sećamo samo kazni", kazala je Jerkov i dodala da je upravo na način koji je opisala izgledala Skupština kada su Martinović i šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić bili opozicija.

Martinović je na to uzvratio da Jerkov sada brani praksu DS, partije kojoj tada nije pripadala.

"Ja se zaista ne sećam, da li se vi kolega Babiću sećate da se neko valjao u Narodnoj Skupštini", upitao je Martinović.

Što se tiče famozne cipele koja je bačena na Gordanu Čomić, Martinović je rekao da to nije bilo politički korektno, ali je ukazao da je cipela bačena u toku rasprave o Predlogu statuta AP Vojvodine za koji je Ustavni sud kasnije rekao da je otprilike u 80 odsto svojih odredbi neustavan.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.