Sabiranje opozicije

Izvor: RTS, 05.Sep.2013, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabiranje opozicije

Velika popularnost vladajućeg SNS-a otvara mogućnost ukrupnjavanja opozicije. Iz LDP-a poručuju da je potrebna ozbiljna alternativa vlasti. Demokrate pristaju na razgovor za LDP-om. Šanse da se ujedini čitava opozicija ravne su nuli, ocenjuju pojedini analitičari.

Pitanja da li ima Srbija opoziciju koja je prava alternativa vlasti i da li opozicija ima kapacitete da se suprotstavi velikoj popularnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Aleksandra Vučića i SNS-a podstakla su LDP da pokrene priču o ukrupnjavanju opozicionog bloka. Demokrate, koje su prve u taj blok pozvane, još čekaju detalje ponude, ali pristaju na razgovor, pa se postavlja pitanje da li je savez izvestan.

Ni nalik DOS-u, ni nalik Preokretu - ono što liberali predlažu demokratama nije ni koalicija ni ujedinjenje, pa se postavlja pitanje o čemu je reč.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić kaže da je to jedna vrsta alternative koja bi bila efikasna, koja bi mogla da radi, koja bi imala ozbiljnu organizaciju i koja bi kandidovala alternativni politički, ekonomski, socijalni, kulturni program svemu onom što danas predstavlja vladajuća koalicija.

Medijsku ponudu o savezu DS nije razmatrao, ali kažu da hoće.

Borislav Stefanović iz DS-a kaže da nikada nije bio problem da razgovaraju sa svima koji podržavaju promene u društvu i političku borbu protiv ove vlasti i to ne samo sa strankama, već i sindikatima, delom akademske javnosti, nevladinim sektorom.

Na koncu ideja LDP-a je da kasnije iz saveza proistekne treća stranka koja bi birala rukovodstvo.

"Besmislene bi bile svake rasprave ko je snažniji, ko je jasnija opozicija. U ovom trenutku to je manje bitno", kaže Đurić.

"Realno govoreći nije moguće spajati stranku koja je najjača i jedina prava alternativa ovoj vlasti, DS koja je stranka izrazito socijaldemokratskog opredeljenja sa strankom koja ima izrazito liberalno opredeljenje", kaže Stefanović.

Šanse da se ujedini čitava opozicija ravne su nuli, ocenjuju pojedini analitičari. To bi podrazumevalo na istoj strani DSS, liberale, radikale, demokrate i Dveri. Realniji je, kažu, ali ne i bliži, savez DS-a, LDP-a, LSV-a.

"Prosto, najveći deo tih birača u ovom trenutku, koji su nekada glasali za DS, glasali su za koaliciju Za evropsku Srbiju, tu je najveći deo tih birača pokazao u ovom trenutku jedan stepen razočaranosti i jedan stepen apstinencije prema svim političkim strankama", kaže Đorđe Vuković iz CESID-a.

"Ovo je sada samo pitanje da li će neko uspeti da ih ponovo vrati ka tom bloku stranaka ili će oni ostati u apstinenciji još neko vreme ili će možda ka nekim drugim strankama. Sad je tu stvar nekih konkretnih političkih akcija", smatra Vuković.

U Cesidu smatraju da bi tek stranka koja ima podršku bar u četvrtini biračkog tela, mogla da bude ozbiljna alternativa vlasti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.