ŠTA FALI USTAVU SRBIJE

Izvor: Kurir, 12.Jan.2011, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTA FALI USTAVU SRBIJE

BEOGRAD - Mnogo ideja, ali bez dogovora! Dok pojedine stranke iz rukava „sipaju“ ideje o tome šta bi trebalo menjati u Ustavu, druge ostaju uzdržane. Šef poslaničke grupe G17 Suzana Grubješić kaže da nema promene preambule.

BEOGRAD - Mnogo ideja, ali bez dogovora!

Dok pojedine stranke iz rukava „sipaju“ ideje o tome šta bi trebalo menjati u Ustavu, druge ostaju uzdržane.

Šef poslaničke grupe G17 Suzana Grubješić kaže da nema promene >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << preambule.

- Ustavne promene bi trebalo da uvedu srednji nivo vlasti - region, omoguće suštinsku decentralizaciju, direktan izbor gradonačelnika i smanjenje broja poslanika - ističe Grubješićeva.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić podvlači da se ta stranka zalaže za smanjenje broja poslanika.

- U ovom trenutku ništa drugo nemamo u planu. Preambula Ustava ne bi trebalo da se menja - naglašava Vučić.

Miroslav Markićević, zamenik šefa poslaničke grupe NS, kaže da bi ta stranka podržala smanjenje broja poslanika na 150.

- Trebalo bi i da se jasno ograniči broj ministarstava i odredi maksimalni broj zaposlenih u državnom aparatu. Preambulu u vezi s Kosovom, s druge strane, nipošto ne treba menjati - kategoričan je Markićević.

Član Predsedništva LSV Aleksandra Jerkov kaže da je ta stranka za promenu Ustava.

- Smetaju nam blanko ostavke, položaj Vojvodine, nedefinisane nadležnosti regiona, zatim to što je Srbija država srpskog naroda, što se isključivo koristi ćirilično pismo. Preambula o Kosovu nije važna, jer nije pravno obavezujuća. Nije bitno da li će ostati u dokumentu - kaže Jerkovljeva.

Potpredsednik DS Jelena Trivan ocenjuje da se pitanje Ustava otvorilo „nepripremljeno, neodgovorno i u marketinške svrhe“.

- Da li i šta treba da se menja, treba da se utvrdi u javnoj i stručnoj debati, da bi država iz toga izašla uređenija, a ne neka stranka profitirala - kaže Trivanova.

Drugi čovek poslaničkog kluba DSS Radojko Obradović smatra da je potrebna ozbiljna analiza primene važećeg Ustava, nakon čega bi se išlo u moguće promene.

- Sve drugo je politički marketing - ističe Obradović.

I zamenik predsednika SRS Dragan Todorović poručuje da preambulu ne treba menjati.

Lilić: Državni interes iznad izbornog

Profesor Stevan Lilić, predsednik Udruženja „Pravnici za demokratiju“, za Kurir kaže da su neophodne promene.

- Da li je to realno u ovom trenutku, sasvim je drugo pitanje. Očigledno da su se stranke u predizbornoj godini fokusirale na određene ustavne promene, koje bi trebalo da animiraju biračko telo. Problem je što svaka promena mora da bude iznad stranačkog izbornog interesa, iako je sasvim legitimno da se ti interesi preklapaju, ali to do sada nije bila praksa - ocenjuje Lilić.

Gejevi traže legalizaciju brakova

Gej-lezbijski info centar traži da se promeni i član 62. Ustava, koji definiše pravo na zaključenje braka i ravnopravnost supružnika, ali samo kao zajednicu muškarca i žene.

- Tražimo da definicija bude polno neutralna, kako bi ostavila mogućnost da se jednog dana legalizuju istopolni brakovi. Tražimo i da se u članu 21. doda seksualna orijentacija kao osnov po kome je zabranjena diskriminacija, jer ona jedina nije navedena - saopštava Predrag Azdejković, predsednik ove organizacije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.