SRS, SNS I D S S protiv rebalansa budžeta

Izvor: S media, 18.Nov.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS, SNS I D S S protiv rebalansa budžeta

Opozicione stranke SRS, SNS i D S S najavile su da neće podržati predlog rebalansa budžeta za 2010. godinu koji Vlada Srbije treba da usvoji na današnjoj sednici, navodeći da on neće rešiti nijedno suštinsko pitanje u ekonomiji.

Kritikujući ekonomsku politiku Vlade, opozicioni poslanici su ocenili da ona ne zna da raspolaže budžetskim novcem, da će predloženim rebalansom "overiti rasipništvo", kao i da taj akt "stiže kasno" u republički parlament.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Deficit republičkog budžeta će, posle rebalansa, biti povećan za oko 14 milijardi dinara u odnosu na prvobitno planirani, rečeno je u Ministarstvu finansija.

Vlada o rebalansu budžeta

Time će "minus" u republičkom budžetu dostići oko 120 milijardi dinara.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić rekao je da će SNS biti protiv rebalansa, pre svega, jer je opoziciona stranka, ali i zato što Vlada Srbije, kako je naveo, ne zna da raspolaže "narodnim" novcem.

Nikolić je dodao da bi SNS bila spremna da razgovara o rablansu "tako što bi on pomogao da se u potpunosti sanira šteta posle zemljotresa u Kraljevu, a ne da se pokrivaju minusi koje je Vlada Srbije dodatno učinila reparirajući ih u budžetu".

Poslanik SRS Dragan Stevanović rekao je da skupštinsku raspravu o predlogu rebalansa za ovu godinu očekuje iduće sedmice, navodeći da je taj akt, prema mišljenju radikala, "skandalozan", jer će njime biti "overeno rasipništvo".

Stevanović je rekao da će i iduća godina, sudeći prema rebalansu za ovu godinu, biti rasipnička.

Poslanik D S S Radojko Obradović smatra da će predlog rebalansa stići kasno u republički parlament, budući da je Vlada Srbije, kako je objasnio, već probila deficit koji je dozvoljen Zakonom o budžetu.

"On ne rešava nijedno suštinsko pitanje u ekonomiji. Ono što možemo da predvidimo, a što je rezultat i rebalansa i politike koju Vlada Srbije vodi, je da će inflacija i dalje da raste, kurs evra će i dalje biti nestabilan, a deficit veći i veći. Tako da sledeća godina ni na koji način neće biti bolja", ocenio je Obradović.

Rebalanskom će konsolidovani deficit na nivou cele države koji, pored republičkog budžeta, obuhvata i budžete lokalnih samouprava, AP Vojvodinu, penzioni i zdravstveni fond, iznositi 148 milijardi dinara, što je na nivou od 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kako je i dogovoreno sa Medjunarodnim monetarnim fondom.

Tokom četvrte revizije stend-baj aranžmana, u maju ove godine, MMF je Srbiji odobrio povećanje konsolidovanog deficita sa četiri na 4,8 odsto BDP-a, jer su prihodi budžeta od početka godine bili niži od očekivanih.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.