SPO napustio sednicu Skupštine

Izvor: RTS, 17.Nov.2011, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPO napustio sednicu Skupštine

Sednica Skupštine Srbije prekinuta jer su poslanici SPO-a usred glasanja izvukli kartice i napustili salu. Razlog - sa dnevnog reda je skinuto glasanje o radu ministra Srđana Srećkovića. Ni posle povratka SPO u salu, nije bilo kvoruma za izjašnjavanje o predloženim zakonima. Nastavak glasanja u utorak, 22. novembra.

15.55 - SPO nema nameru da ruši Vladu i učiniće sve da Srbija 9. decembra dobije status kandidata, kaže poslanik te stranke Aleksandar Jugović. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

14.50 - Glasanje o predloženim zakonima biće nastavljeno u utorak, 22. novembra. Iako su se poslanici SPO posle pauze vratili u salu, danas popodne nije bilo kvoruma za glasanje.

13.33 - Poslanici Srpskog pokreta obnove napustili Skupšinu Srbije, posle čega je prekinuta sednica. 

Glasanje o predloženim zakonima u Skupštini Srbije prekinuto je pošto su poslanici Srpskog pokreta obnove (SPO) izvadili svoje poslaničke kartice i napustili salu, jer nije prihvaćen njihov predlog da se na dnevni red sednice stavi glasanje o interpelaciji o radu ministra vera i dijaspore Srđana Srećkovića. Interpelaciju su, krajem septembra, podneli poslanici Srpske radikalne stranke.

Poslanici Srpske napredne stranke vratili su se u skupštinske klupe, pošto su od 20. oktobra bojkotovali rad Skupštine Srbije, zahtevajući da parlament umesto o zakonima raspravlja o Kosovu.

"Mi nastavljamo rad u Skupštini, zato što smo tim bojkotom, koji smo preduzeli kao ukupna opozicija, pokazali da ova vlast nije formirana na minimumu zajedničkog nacionalnog interesa, a to je Kosovo i Metohija, već na minimumu političkih i partijskih interesa", rekla je za RTS poslanica naprednjaka Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je napomenula da je za vreme dok opozicija nije učestvovala u radu parlamenta vladajuća većina imala dovoljno vremena da sastavi deklaraciju o Kosovu i postigne jedinstvo unutar svojih redova.

"Pokazalo se da to jedinstvo ne postoji u samoj Vladi... Vlast nije uspela da obezbedi većinu ni u svojim redovima. Srpska napredna stranka se vraća svojim redovnim aktivnostima", objasnila je Tabaković.

Tokom pauze, sa poslanicima SPO-a je postignut dogovor da sednica na kojoj će se glasati o interpelaciji bude održana u decembru.

Posle pauze, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović obavestila je poslanike da je dan za glasanje produžen. Izjašnjavanje o predloženim zakonima biće nastavljeno u utorak, 22. novembra.

Glasanje danas nije nastavljeno, jer je Mlađan Dinkić, koji je nedostajao da bi bilo kvoruma, bio odsutan.

Poslanik SPO Žika Gojković ja ranije danas, posle prekida glasanja, novinarima u parlamentu objasnio da su sednicu napustili, jer insistiraju da se glasanje o interpelaciji stavi na dnevni red, kako bi se završila "ta priča o Srećkoviću", inače potpredsedniku SPO-a.

Na pitanje kako bi poslanici SPO glasali o toj interpelaciji, Gojković je odgovorio da bi bili uzdržani.

Šef poslaničke grupe SPS - JS Branko Ružić je, posle prekida sednica, rekao da je problem Demokratske stranke to što su poslanici SPO napustili glasanje i da će, ako se taj problem ne reši, uslediti izbori.

Demokratska stranka nije htela da komentariše to što vlast sa 123 poslanika nije mogla da usvoji ostale zakone.

Na pitanje da li bi zarad opstanka vladajuće koalicije glasali za smenu ministra Srećkovića, Ružić je rekao da ne želi da utiče na koalicioni dogovor unutar liste "Za evropsku Srbiju".

Poslanica naprednjaka Jorgovanka Tabaković ocenila je da Vlada odavno ne funkcioniše i da građane ne zanima kako će prevazići krizu nastalu nakon što su poslanici SPO napustili glasanje u parlamentu.

"Pitanje je da li građani Sbije mogu da prežive sa ovom vladom", rekla je Tabaković novinarima u Skupštini Srbije.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović navodi da je predsednik Vlade taj koji vodi Vladu i da on mora da pronađe odgovore o odnosima u vladajućoj većini.

Poslanička grupa Srpske radikalne stranke podnela je krajem septembra interpelaciju o zakonitosti rada, poslovanja i odgovornosti ministra Srećkovića.

Sredinom oktobra, Vlada je, u odgovoru na interpelaciju, navela da „Ministarstvo vera i dijaspore postupa prema pravilima struke, nepristrasno i politički neutralno".

Poslanici su o odgovoru Vlade raspravljali na sednici Skupštine 24. oktobra.

Usvojeni zakoni 

Pre prekida rada parlamenta, poslanici su izglasali Zakone o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju, pomorskoj plovidbi, prebivalištvu i boravištu građana, upravnoj inspekciji i zabrani usavršavanja, proizvodnje i stvaranja bakteriološkog i toksičkog oružja i njihovom uništavanju.

Skupština je usvojila Nacionalnu startegiju za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama. Svrha strategije je zaštita života, zdravlja i imovine građana, životne sredine i kulturnog nasleđa.

U tom dokumentu se navodi da će uvođenje univerzalnog broja "112" za hitne pozive u Srbiji obezbediti koordiniranu, bržu i efikasnu intevenciju i pomoć u vanrednim situacijama, događajima i katastrofama u skladu sa standardom i praksom u zemljama EU.

Parlament je trebalo da se izjasni o predlozima zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, o komunalnim delatnostima, o igrama na sreću, spoljnotrgovinskom poslovanju, rudarstvu i geološkim delatnostima, kao i o izmenama Zakona o održavanju stambenih zgrada.

Bilo je predviđeno da poslanici danas započnu novu sednicu, na kojoj bi, kao prvu tačku, razmatrali predloženi zakon o rehabilitaciji.

Tim predlogom zakona predviđeno je da pravo na rehabilitaciju i povraćaj imovine nemaju pripadnici okupacionih snaga i pripadnici kvislinških formacija koji su u vreme Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije izvršili, odnosno učestvovali u izvršenju ratnih zločina.

Na novoj sednici, poslanici će, prema predlogu predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović, razmatrati ukupno 20 zakonskih predloga i drugih akata.

Raspravljaće se i o izmenama zakona o vanrednim situacijama, o policiji, o državnim i drugim praznicima, o platama u državnim organima i javnim službama, o biocidnim proizvodima i o hemikalijama...

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.