SPO: Apel za prekid, SNS: Ima novca

Izvor: B92, 01.Jun.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPO: Apel za prekid, SNS: Ima novca

Beograd -- Potpredsednik SPO Srđan Srećković pozvao poljoprivrednike da hitno odustanu od blokade puteva. SNS: U budžetu ima novca za subvencije.

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove pozvao je poljoprivrednike da kroz pregovore sa Vladom Srbije pronađu rešenja kako bi se unapredio njihov položaj.

"Smatramo da ne postoji realan povod za ovako drastičan vid protesta, jer su najnovijim predlogom ministra poljoprivrede zaštićeni proizvođači sa posedima manjim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 30 hektara, a takvih je u Srbiji više od 90 odsto", rekao je on.

Srečković je rekao da se restriktivne mere odnose isključivo na veleposednike

On je kazao da SPO smatra da je poljoprivreda strateška razvojna grana i uvek će biti na strani poljoprivrednika, "jer mali posednik i domaćin predstavlja stub društva i državna politika se mora primeriti njegovom, a ne interesu veleposednika i tajkuna".

Prema njegovim rečima, sistem subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje, koji se primenju EU, rešio bi najveći deo problema sa kojima se poljoprivrednici u Srbiji danas suočavaju i zbog toga bi oni trebalo da budu privrženi evroatlanskom kursu države.

"Zaista verujemo da su zauvek prošla vremena kada su se problemi rešavali na ovako radikalan način i dajemo punu podršku Ministarstvu poljoprivrede", naveo je Srećković.

SNS pozvala Vladu da isplati obećane subvencije

Srpska napredna stranka podržala je zahteve poljoprivrednih proizvođača i pozvala Vladu Srbije da i u ovoj godini isplati obećane subvencije poljoprivrednicima.

Član Predsedništva SNS Zoran Mašić je na konferenciji za novinare rekao da nije tačno da u okviru agrarnog budžeta za ovu godinu nema sredstava za subvencije, navodeći da je vlada na dve sednice početkom godine usvojila raspodelu tog budžeta tako što je 11 miljardi dinara planirano za subvenconiranje po hektaru obradive površine.

Prema njegovim rečima, bilo je predviđeno i da se izdvoji 700 miliona dinara za subvenciju kamata na kratkoročne i dugoročne kredite.

"Vlada i Ministarstvo poljoprivrede mora da objasne poljoprivrednim proizvođačima gde je taj novac", rekao je Mašić, koji je i poslanik SNS i predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije.

"Neprihvatljivo da se sredinom godine menjaju uredbe i način isplate agrarnog budžeta", rekao je Mašić i ocenio da unutar DS "postoje sukobi po pitanju agrarne politike, pa tako i bojazan da se is toga reflektuje ovakvo postupanje prema poljoprivrednim proizvođačima".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stranke o protestu poljoprivrednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2011

BEOGRAD -..Više političkih stranaka je danas reagovalo na proteste i blokade puteva poljoprivrednika nezadovoljnih odlukom Vlade Srbije o smanjivanju subvencija...SPO pozvao poljoprivrednike da odustanu od blokade puteva..Srpski pokret obnove (SPO) pozvao je danas udruženja poljoprivrednika da odustanu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kiš: Blokade verovatno i danas

Izvor: Blic, 02.Jun.2011, 01:40

BEOGRAD / NOVI SAD - Predstavnici Asocijacije poljoprivrednika nisu zadovoljni predlogom koji su dobili od Vlade Srbije i blokade puteva će verovatno biti nastavljene i danas, rekao je novinarima predsednik tog udruženja Miroslav Kiš...Kiš je nakon sastanka u Vladi Srbije rekao da će noćas otići...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.