SNS traži partnere u Zemunu i na Voždovcu

Izvor: Politika, 17.Jun.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS traži partnere u Zemunu i na Voždovcu

Od tri stranke iz vladajućeg bloka, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Jedinstvene Srbije i Liste za toleranciju (LZT) Rasima Ljajića, uz čiju bi pomoć naprednjaci i narodnjaci mogli da formiraju vlast u opštinama Zemun i Voždovac, jedino su predstavnici PUPS-a juče najavili da bi mogli da daju podršku takvoj odborničkoj većini. Dok Ljajić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naglašava da je za njegovu stranku bolje da ide u opoziciju, Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, kaže da će o tome najpre razgovarati sa socijalistima, sa kojima je i učestvovao na izborima.

SNS-u i DSS-u, ukoliko bi se dogovorili o partnerstvu, za formiranje većine u Zemunu nedostaju još dva odbornika koje, osim među radikalima, mogu da potraže i u redovima PUPS-a, JS ili LZT, koji imaju po jednog predstavnika. Na Voždovcu je do većine od 29 odbornika teže doći, jer bi čak i uz pristanak penzionera, eventualnoj koaliciji SNS i DSS nedostajala i podrška dva odbornika sa Ljajićeve liste.

Kako je juče rekao Momo Čolaković, šef poslaničke grupe PUPS-a u Skupštini Srbije, njegova stranka ne isključuje mogućnost da u Zemunu napravi savez sa naprednjacima, iako još nije bilo nikakvih razgovora o tome. Ali, Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora socijalista, smatra da će koalicija SPS–PUPS–JS jedinstveno nastupiti prilikom formiranja vlasti u tri opštine u kojima su ponovljeni lokalni izbori. „Postoji ugovor i koalicija... Ubeđen sam da će svi poštovati ono što piše u koalicionom sporazumu ”, kazao je Ružić komentarišući mogućnost da PUPS učestvuje u formiranju vlasti u opštinama u kojima su ponovljeni izbori.

Ljajić, bez čija dva odbornika SNS, DSS, PUPS i JS ne mogu da formiraju vlast na Voždovcu, smatra da je za njegovu partiju bolje da bude u opoziciji. On nema politički problem da sarađuje sa strankom Tomislava Nikolića, sa kojom već deli vlast u Prijepolju, ali su, kaže, u beogradskim opštinama okolnosti drugačije.

„To krpljenje većine sa jednim ili dva odbornika izgledalo bi kao tezgarenje i neprijatno bih se osećao zbog toga. Ne moramo po svaku cenu da budemo u vlasti. Ima drugih koji su osvojili više glasova i koji su pozvaniji da budu vlast”, rekao je Ljajić za „Politiku”.

A. Marinković

-----------------------------------------------------------

Nikolić i Trivan o potencijalnim partnerima

Nikolić: „Mi hoćemo da formiramo većinu u Zemunu i formiraćemo je, ja vam to garantujem”, rekao je juče novinarima lider naprednjaka. On je naveo da su naprednjaci prvo uputili signale DSS-u i da je telefonom dogovorio sastanak sa Vojislavom Koštunicom za ponedeljak ili utorak. Naprednjaci su, prema njegovim rečima, spremni da razgovaraju i sa DS-om, „mada to ne odgovara ni nama, ni njima, jer smo takmaci u borbi za republičku vlast, ali to je poslednja solucija”.

Trivan: „Previše je nagađanja i hipoteza oko vlasti u tri opštine, kaže portparol DS-a Jelena Trivan. Ona smatra da je mnogo važnije očuvati stabilnost vlade i voditi državu kroz teška vremena, i kaže da je „uverena da niko od koalicionih partnera neće narušiti to saglasje zarad vlasti u tri opštine”. Trivanova kaže da treba „dati šansu strankama i ljudima u opštinama da formiraju skupštine, a onda da uđu u formalne razgovore”.

M. Č.

[objavljeno: 18/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.