Vučić: Da su izbori u Beogradu danas, prošli bismo još bolje FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 06.Mar.2024, 10:37

Vučić: Da su izbori u Beogradu danas, prošli bismo još bolje FOTO/VIDEO

Nakon sednice Predsedništva SNS-a Aleksandar Vučić je saopštio da je odlučeno da će Ana Brnabić biti kandidatkinja za predsednicu Narodne skupštine.

Takođe odlučeno je da će Aleksandar Šapić biti kandidat za gradonačelnika Beograda, dok će se o mandataru odlučiti u narednih 7 do 10 dana.

"Današnja sednica predsedništva je bila važna ne zbog samo odluka koje smo donosili, već zbog toga što smo temeljno i detaljno analizirali i kroz pripremna dokumenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kroz diskusiju situaciju u kojoj se zemlja nalazi, perspektive, razumevajući geopolitičku poziciju Srbije, težinu geopolitičke pozicije Srbije, istovremeno želeći da uradimo sve ono što smo obećali narodu kroz program koji smo nazvali Skok u budućnost Srbije Ekspo 2027. Imao sam priliku da posle, verujem za moje prijatelje iz predsedništva SNS-a, ne tako dugog vremena kažem sve ono što vidim, sve ono što znam", započeo je Vučić.

"Narodni pokret nije stvar koja se formira za izbore. Pokret se pravi da se zemlji pomogne u najtežim uslovima. Pred svetom su najteža vremena dosad."

On je napomenuo da postoje stvari kojima je veoma zadovoljan, ali i one koje moraju da se promene.

"Od nas je od presudnog značaja da osiguramo bezbednost i mir i pomognemo našem narodu na KiM. Dobili smo informaciju da nema napretka u dijalogu sa prištinskim političarima", dodao je on.

On je takođe napomenuo da su na sednici Predsedništva SNS razgovarali o izboru mandatara, kandidate za gradonačelnika i predsednika Narodne skupštine.

"Trebali smo da izaberemo danas kandidate za gradonačelnika i predsednika Narodne skupštine, a Vučević je predložio da sačekamo 7–10 dana pa ćemo saopštiti i kandidata za mandatara", saopštio je Vučić.

"Što se mandatara tiče, on mora da bude prvi u timu. Još uvek imamo neke dileme, koje nisu personalne već sistemske, koje bi trebalo da rešimo u danima koji su pred nama."

"Doneli smo odluku da kandidat za gradonačelnika bude Aleksandar Šapić. Kandidat za predsednika Narodne skupštine biće Ana Brnabić."

Objašnjavajući svoju odluku o kandidaturi Ane Brnabić za predsednicu Narodne skupštine Vučić je rekao: "Ana Brnabić je moje najveće iznenađenje u politici. Borila se snažno. Ona je srećna zbog novog izazova, samo ne znam kako ću ja da se naviknem. Meni za tri godine ističe mandat, ne mislite valjda da ću da menjam ustav i da se kandidujem ponovo. Naravno da neću. Verujem da će izbor novog mandatara i 50 posto članova vlade koji će biti drugačiji, da smo uvek spremni za promenu."

"Kada smo je pitali, ona mi je rekla da je to ogorman izazov i zaista je zaslužila da jednu od najviših državnih funkcija obavlja i da će je obavljati na najvišem nivou. Što se tiče mandatara, sistem mora da počne da radi, zemlja da napreduje i da sa ogromnom energijom krenemo napred. Ana mora sa ostalima u Skupštini da gradi mostove saradnje, ali i da se bori. Orlić je taj posao obavljao sjajno, ali imaće on zaduženja na nekom drugom mestu", dodao je on.

Govoreći o izborima, Vučić je napomenuo da bi, da su danas izbori u Beogradu, razlika u korist SNS-a bila veća nego na prošlim izborima u decembru.

"Danas smo doneli odluku da pozovemo sve državotvorne snage da nam se priključe, ne samo za izbore, već da se priključe pokretu, to će biti potrebno ne za dan, mesec, već za više godina zbog teške situacije u svetu", rekao je on.

"Mnogo smo prošli u prethodnom periodu, mnogo je teško vreme pred nama, grčevito se borimo svakog dana da uradimo što više, jer slede teža vremena geopolitička, a u isto vreme napredujemo velikom brzinom. Da li uvek može bolje i više? Može, naravno. Da radimo više, bolje, napornije. Da li je zemlja na dobrom pravcu? Nema nikakve sumnje. Mnogi su mi se smejali kad sam u novembru 2021. govorio o najvećem sukobu u Evropi", zaključio je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na situaciji na svetskoj političkoj sceni.

"Ja verujem da su i pred Srbijom i pred svetom najteža vremena dosad. Ekonomski za nas su najbolja vremena. Geopolitički najteža vremena. Upravo govorim zbog onoga što se zbiva u Ukrajini, govorim zbog onoga što se zbiva u mnogim drugim mestima širom Zemljine kugle i što se neće zaustaviti sutra. Ukoliko se ne zaustavi do maja, plašim se da ćemo doći do katastrofe neviđenih razmera. Moje poslednje nade su da to do sredine ili kraja maja može da se zaustavi. Ako ne bude tako, teško da će u godinama koje su pred nama to moći da se zaustavi bez posledica koje će biti katastrofalne po ceo svet", rekao je on.

"I u skladu sa tim moramo da se pripremamo, jer mi tu smo mali, niko nas ništa i ne pita, ali ćemo svakako osetiti posledice kao što smo i do sada osećali posledice, a da čak mnogi nisu ni primetili, nisu ni razumeli koliko je teško bilo upravljati zemljom i držati i čuvati mir i stabilnost i sve drugo."

"Ja sam preskočio da spomenem, bitna tema je bila situacija na Kosovoj i Metohiji, odnosno položaj srpskog naroda", napomenuo je Vučić.

"Bilo bi nefer da to ne spomenemo, odnosno mislim da je važno da tu činjenicu istaknemo."

Nakon Aleksandra Vučića, medijima se obratio i predsednik stranke Miloš Vučević.

"Neke odluke smo danas doneli. Neke odluke ćemo doneti u periodu koji je pred nama u rkatkim rokovima. Ovo sve što smo razgovarali, jesmo u koordinaciji sa predsednikom. Razgovarali o geopolitičkoj situaciji koja se naravno prelama, reflektuje na državni i nacionalni nivo. Razgovarali o našim daljim aktivnostima u predizbornim kampanjama koje nas čekaju, pre svega na lokalnom nivou. Kao što sam rekao neke odluke smo danas doneli, neke odluke ćemo doneti u periodu koji je pred nama, u vrlo kratkim rokovima", rekao je Vučević.

Aleksandar Vučić obratio se građanima na svom nalogu na Instagramu, napisavši da "ljudi u Srbiji neće stranu upravu. Za ljude u Srbiji sloboda i suverenost su najviše vrednosti."

Na sednicu su stigli predsednik SNS Miloš Vučević, kao i funkcioneri Vladimir Orlić, Aleksandar Šapić, Siniša Mali, Milenko Jovanov, Jelena Tanasković, Irena Vujović, Nikola Selaković, Aleksandar Martinović, Petar Petković, Nikola Selaković, Arno Gujon, Nebojša Stefanović, Goran Vesić, Darija Kisić...

Očekuje se da će moguće teme sastanka biti nastavak konstituisanja Skupštine Srbije, kao i predlozi kandidata za predsednika vlade, parlamenta i za gradonačelnika.

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević juče je ponovio da će oni za desetak dana obavestiti javnost i predsednika Repulike o njihovom kandidatu za mandatara, posle čega će biti poznat i sastav vlade.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić ranije danas najavio je da će konstitutivna sednica Skupštine Srbije biti nastavljeno "jako brzo", narednih dana.

Predsednik Privremenog organa grada Beograda rekao je juče da se narednih dana očekuje odluka stranke o kandidatu za gradonačelnika.

Kako saznaju Novosti, vrh Spske napredne stranke saglasio se o kadrovskim rešenjima kada je reč o predsedniku Narodne skupštine i mandataru za sastav nove vlade, a ta saglasnost, kako se dalje navodi, postignuta je sinoć na sastanku najužeg rukovodstva stranke.

Očekuje se da danas ta odluka bude obrazložena na sednici Predsedništva stranke, koja se održava u sedištu SNS.

Podsetimo, na nedavnim konsultacijama kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, lider SNS Miloš Vučević obavestio je šefa države da njegova stranka ima većinu za sastav nove vlade i da će najkasnije za deset dana predložiti mandatara.

Ovo najviše telo SNS izjasniće se o oba predloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas nova sednica Predsedništva SNS: Pada li odluka o mandataru?

Izvor: Danas, 06.Mar.2024

Srpska napredna stranka održaće danas sednicu Predsedništva sa početkom u 17 časova u sedištu Stranke na Novom Beogradu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.