SNS pritiska SPS da ruše vlasti

Izvor: B92, 01.Avg.2012, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS pritiska SPS da ruše vlasti

Beograd -- Promene na lokalnom nivou po ugledu na republićku vladu su moguće i dešavaju se, ali su one veoma štetne smatraju Goran Ješić i Saša Paunović.

Prema njihovom mišljenju, time se gubi vreme koje bi moglo da se iskoristi za razvoj lokalnih samouprava, odnosno za privlačenje investicija i borbu protiv korupcije, piše Danas.

Neizvesnu situaciju oko potencijalne promene vlasti u Novom Sadu, juče je začinila agencijska vest da je jedan funkcioner >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SNS-a na svom Fejsbuk profilu pretio novosadskom SPS-u da će "snositi posledice ukoliko ne izađe iz gradske vlasti sa demokratama".

Ipak, ispostavilo se da je reč o naprednjaku iz drugog ešalona ove stranke, ali se u redovima novosadske vlasti tim povodom komentarisalo da su na delu neprestani pritisci pripadnika sadašnje opozicije u ovom gradu na socijaliste da napuste novosadski DS.

Osim pretnji i ucena, oni koji zagovaraju prekomponovanje koalicija u lokalu smatraju da je to potpuno logično jer se time "približavaju" republičkoj koaliciji i strankama koje su na vlasti. Na taj način, navodno se osigurava dobra veza u Beogradu za razvoj i projekte u tim opštinama i gradovima, a kada je lokalna vlast "u kontrasmeru" onda su prepušteni sami sebi, ili im se čak otežava posao.

Naravno, takve izjave uglavnom su koordinirane iz vrha stranaka, koje često i bez razloga nalažu svojim odborima da izađu iz lokalnih vlasti, dok stranačkim ekspoziturama nova raspodela karata odgovara zbog proširene mogućnosti udomljavanja svojih kadrova ili familije, piše dalje Danas.

Međutim, lokalni čelnici DS-a, koji godinama uspešno vode svoje opštine, a čija stranka je sada u opoziciji na republičkom nivou, smatraju da su to ustaljeni scenariji i izgovori za nedovoljno efikasne i sposobne lokalne političare, koji su, dakako, podstaknuti motivima za pomenuti nepotizam i partizam.

Tako Saša Paunović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština i čelnik opštine Paraćin, ističe za Danas da svako menjanje lokalnih vlasti ne donosi dobre rezultate, što se pokazalo i u prošlom mandatu Vlade Srbije. Kako dodaje, u tim političkim dogovorima i pregovorima gubi se vreme koje može da se iskoristi za unapređenje gradova i opština.

Iako je to legitimna stvar, mislim da nije korisna. Na primer, Demokratska stranka, čiji sam funkcioner, to je činila u prošlom mandatu, pa je izgubila izbore. Građani, između ostalog ukazuje Paunović, odlično pamte neuspešne ili nepotrebne promene lokalnih koalicija.

Kada je reč o opštini Paraćin, sagovornik Danasa objašnjava da DS tamo ima većinu bez stranaka koje čine republičku vlast, „pa ne veruje da bi te stranke, koje učestvuju u lokalnoj vlasti, otišle u opoziciju.

"DS ima 40 odsto odborničkih mandata, što nam daje manevarski prostor i naš legitimitet nije sporan, jer malo opština u Srbiji ima takvu situaciju", naglašava Paunović.

U SO Paraćin, koju čini 55 odbornika, DS ima 22, Grupa građana "Sve za Paraćin" i URS po sedam, Jedinstvena Srbija, SNS i lista "Uposlimo Paraćin" po pet, dok socijalisti imaju četiri mandata.

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić kaže za Danas da je stanje u toj lokalnoj vlasti "stabilno", ali da uvek postoji mogućnost promena u gradovima i opštinama.

"Cela ideja proizilazi iz dve stvari - katastrofalnog ustavnog okvira i odluke Ustavnog suda Srbije da odbornici i poslanici budu vlasnici svog mandata", objašnjava Ješić.

Prema njegovim rečima, "najgore" je to što lokalne vlasti četiri godine čuvaju mandat, umesto da rade na privlačenju investicija i borbi protiv korupcije. Skupština opštine Inđija broji 37 odborničkih mesta - lista "Goran Ješić", koja je osvojila 17 mesta, zajedno sa DSS (tri mandata) i SPS-SDP (pet mandata) čini većinu.

Da podsetimo, premijer Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić najavio je da će se sa svojim novim koalicionim partnerima u republičkoj vladi dogovoriti i o izmenama lokalnih vlasti, pominjući kao primer Novi Sad u kojem su na vlasti demokrate i socijalisti. Pre toga to su govorili i Mlađan Dinkić i Aleksandar Vučić. Dačić je tada rekao i da su naprednjaci u Smederevskoj Palanci formirali vlast s demokratama jer su se „naljutili na SPS zbog toga što je poštovao prethodne dogovore sa demokratama“.

Inače, juče je predsednik novosadskog odbora DSS-a Borko Ilić rekao da je primarni cilj te stranke da zbaci LSV sa vlasti u Novom Sadu. Ilić je na konferenciji za novinare rekao da je formiranje nove većine gotovo izvesno, ali da vlast neće biti uspostavljena kupovinom ni preletanjem odbornika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.