SNS: prekršajna prijava protiv Nikolića – politički progon

Izvor: Politika, 21.Dec.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS: prekršajna prijava protiv Nikolića – politički progon

Nijednoj političkoj partiji, ni njenom predsedniku nije se na teret stavljao prekršaj zbog neovlašćenog lepljenja plakata, rekao je Tomislav Nikolić tokom saslušanja

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić priznao je juče pred prekršajnim sudom da su sredinom aprila ove godine u Šapcu simpatizeri stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << lepili stranačke plakate bez odobrenja nadležnih organa. Iznoseći odbranu, lider SNS-a, rekao je da postupak koji je pokrenut protiv njega kao odgovorne osobe u stranci, „predstavlja progon političke stranke čiji je zastupnik”.

– Imajući u vidu da se dugo godina bavim politikom, i da sam po mom mišljenju ugrozio suverenitet fotelje predsednika Srbije Borisa Tadića, prekršaj koji mi je stavljen na teret, kako meni, tako i mojoj stranci, predstavlja progon političke partije čiji sam zastupnik. Što se tiče konkretnog događaja od 18. aprila ove godine, o tome nemam neposrednih informacija, ali pošto se dugo godina bavim politikom smatram da sam kriv zbog uspešnog rada Srpske napredne stranke. Zato u potpunosti prihvatam odgovornost za prekršaj koji mi je stavljen na teret u zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka. Po mom mišljenju, nijednoj političkoj partiji, ni njenom predsedniku nije se na teret stavljao prekršaj zbog neovlašćenog lepljenja plakata ni u vreme Pola Pota. To je sve što imam da izjavim – rekao je Tomislav pred prekršajnim sudijom i dodao da „nema predloga za izvođenje dokaza”.

Posle Nikolića, izjavu je dao i Aleksandar Vučić, kao predstavnik pravnog lica. On je kazao da se pridružuje Nikolićevoj odbrani i sudu dostavio fotodokumentaciju iz koje, kako je rekao, proizilazi da se vodi hajka protiv predsednika i stranke.

– I druge političke partije su lepile plakate na takozvane kop ormane u Šapcu, što se nama stavlja na teret. Posebno Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka lepe ogromne plakate u velikom broju na nedozvoljenim mestima, ali njima niko to nije stavio na teret, niti protiv njih podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka – izjavio je Vučić i sudu dostavio kompakt disk na kojem se nalaze fotografije i snimci na kojima se vidi da su i druge partije lepile plakate na nedozvoljenim mestima.

U zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv Nikolića navodi se da je komunalna policija po službenoj dužnosti 18. aprila 2011. godine utvrdila da je plakat zalepljen bez odobrenja nadležnog organa. Plakat „reklamnog i informativnog karaktera” sa pozivom na skup ispred platoa Narodne skupštine, bio je zalepljen u Šapcu na uglu ulica Vuka Karadžića i Oslobođenja, suprotno odluci o komunalnim delatnostima.

Pred Prekršajnim sudom pre početka saslušanja Nikolića, okupilo se nekoliko stotina naprednjaka noseći plakate na kojima je, između ostalog, pisalo: „Boris te tuži, Boris ti sudi”, „Srbija to sam ja – Boris Tadić”, „Ja sam lepio plakate u Beogradu, sudite meni”.

M. Derikonjić

objavljeno: 22.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.