SNS „počistio“ direktore iz DS-a

Izvor: Politika, 19.Sep.2012, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS „počistio“ direktore iz DS-a

Niška skupština smenila sve dosadašnje rukovodioce javnih preduzeća i ustanova u Nišu iz demokratske stranke i zamenila ih kadrovima iz redova naprednjaka

Niš – Svi dosadašnji direktori javnih preduzeća i ustanova u Nišu, iz redova Demokratske stranke, razrešeni su dužnosti na jučerašnjem zasedanju Skupštine grada. Nije se čekalo da prođe ni zakonom predviđenih sedam dana nakon konstitutivne sednice Odbora za imenovanje održane prošle subote.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Nova niška skupštinska većina, koju čine SNS, URS i koalicija oko SPS-a, uz „bočnu“ podršku DSS-a, pokrenula je postupak smenjivanja rukovodilaca u Preduzeću za vodovod i kanalizaciju „Naisus“, Gradskoj toplani, Parking servisu, Zavodu za urbanizam, Gradskoj stambenoj agenciji, Sportskom centru „Čair“, Narodnom pozorištu, Pozorištu lutaka, Turističkoj organizaciji, Galeriji umetnosti, Sigurnoj kući, Domu zdravlja, Zavodu za medicinu rada…

Za vršioce dužnosti rukovodilaca niških javnih firmi i ustanova gde su bili direktori iz redova DS-a, imenovaće se članovi Srpske napredne stranke. Jedino je u Zavodu za medicinu rada u Nišu umesto direktora demokrate planiran v. d. direktora iz URS-a, a u Sigurnoj kući v. d. direktora biće iz DSS-a.

Pojedini opštinski odbori SNS-a tvrde da je spisak novih v. d. direktora napravljen bez njihovog znanja i u krugu malog broja ljudi iz vrha ove stranke. Kako je rečeno, preksinoć je na Gradskom odboru te stranke taj spisak usvojen bez izmena i bez konsultacija i mišljenja šireg članstva.

Tokom zasedanja niškog parlamenta postavljeno je pitanje šta je sa predizbornim obećanjem da će se direktori javnih preduzeća i ustanova birati na javnim konkursima. Međutim, kako je rečeno, „hitno je bilo potrebno smeniti dosadašnje direktore demokrate, zato što su prednjačili u zapošljavanju i nepotizmu između izbora i formiranja nove gradske vlasti“. Kap je prelila čašu, navedeno je, kada je Gorica Mitić, direktor JP Gradska toplana, pre nedelju dana u komercijali preduzeća zaposlila svog sina, a u jednoj od drugih službi i kćerku svoje pomoćnice za pravna pitanja. Zapošljavanja preko mere bilo je i u nekim javnim preduzećima i ustanovama, gde su demokrate bili direktori, ponovljeno je juče više puta, ali o tome će biti reči, rekao nam je gradonačelnik Niša Zoran Perišić, kada iz gradskih firmi budu dostavljeni spiskovi zaposlenih.

A konkursi, kao što je obećano u predizbornoj kampanji, biće raspisani, rečeno je, tek za šest meseci.

Posebno je zanimljivo da je rukovodstvo niškog URS-a „u minut do 12”, pre sednice gradske skupštine, odlučilo da se zahvali pojedinim „svojim“ direktorima, koji su u prethodnim godinama bili u rukovodećim foteljama Zavoda za hitnu pomoć, Simfonijskog orkestra i Niške televizije. Dosadašnji će biti zamenjeni novim, v. d. rukovodiocima, ali iz iste stranke, iz URS-a. A zabeleženo je i da je jedno direktorsko mesto koje je pripadalo koaliciji oko SPS-a, odnosno Jedinstvenoj Srbiji („Gradska tržnica“) iznenada dobila lokalna organizacija Demokratske stranke Srbije.

--------------------------------------------------------------------

Upozorenje opozicije

Iz opozicionih stranaka u niškoj skupštini stiglo je upozorenje da ne treba smenjivati sadašnje direktore gradskih preduzeća i ustanova, jer im još uvek traje mandat. Smenjeni mogu da tuže svoja preduzeća i u tom slučaju, rečeno je, odštetu će platiti građani, odnosno gradski budžet. I pored upozorenja odlučeno je da se postupak za razrešenje sprovede odmah.

Toma Todorović

objavljeno: 19.09.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.