SNS i SPS preuzimaju Novi Sad 4. septembra

Izvor: Blic, 24.Avg.2012, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS i SPS preuzimaju Novi Sad 4. septembra

Posle najave Ivice Dačića da je Socijalistička partija Srbije spremna na promenu gradske vlasti u Novom Sadu, talas stvaranja nove vlasti po ugledu na Republičku vladu privodi se kraju po čitavoj Vojvodini, jer su pokrajinski lideri SNS i URS insistirali da se isti scenario proširi na celu pokrajinu.

Novosadski naprednjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najavljuju da će se nova politička koalicija forimrati do 4. septembra kako bi preuzela vlast u Novom Sadu. To je dogovoreno na razgovorima na najvišem stranačkom nivou SNS, SPS i URS, posle pritužbi novosadske filijale naprednjaka da socijalisti odlažu formiranje vlasti sa njima u Novom Sadu, potvrdio je za „Blic“ Igor Mirović, član Predsedništva SNS.

Posle Dačićeve najave o prekomponovanju novosadske vlasti koju čini savez DS, LSV i SPS, tri odbornika SPO, koji su do mandata došli preko liste Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), okrnjili su odborničku grupu LSV i sa odbornicima Romske demokratske stranke (RDS), koji nisu u vladajućem bloku, osnovali zajednički odbornički klub.

Sigurna vlast u Subotici, Vršcu i Inđiji

Gotovo sve vojvođanske opštine strepe od promena vlasti na lokalu: Najsigurniji veći gradovi u kojima socijalisti ne mogu da izazovu prekomponovanje vlasti su Subotica, Vršac i Inđija.

Nikola Ćirović, predsednik Političkog saveta RDS, potvrdio je za „Blic“ da su „predsednica ove odborničke grupe Branka Bežanov (SPO) i predstavnici romske stranke u razgovaru sa naprednjacima izrazili spremnost da učestvuju u novoj skupštinskoj većini“. Naprednjake za promenu vlasti podržavaju odbornici Dveri, objašnjava za „Blic“ Miroslav Parović, šef te odborničke grupe, kojeg je sa ostalim odbornicima partijska centrala zbog podrške SNS isključila iz stranke, ali su oni zadržali odborničke mandate.

Pre njih spremnost za promenu već osnovane skupštinske većine, koju inicira Miloš Vučević, lider novosadskih naprednjaka i kandidat za novog gradonačelnika, izrazila je odbornička grupa DSS, koju predvodi Borko Ilić.

- Čeka se još zvanična odluka lokalnih socijalista - kaže Mirović i dodaje da je vrh SNS, SPS i URS to dogovorio.

Radoslav Striković, predsednik vojvođanskih socijalista, potvrdio je za „Blic“ da „uveliko razgvaraju sa SNS o prekomponovanju lokalnih vlasti kako bi je upodobili sa republičkom koaliciom“, kao i da će „do promena doći početkom septembra“.

Pri kraju su razgovori SNS i SPS o formiranju nove vlasti u Somboru, Kikindi, Kuli, Šidu, Beočinu, Inđiji... dok su socijalisti i naprednjaci u Baču, Zrenjaninu, Pančevu, Pećincima, Rumi, Bačkoj Palanci i Sremskoj Mitrovici već formirali vlast. Od velike pomoći SNS i SPS da demokrate u više opština smeste u opoziciju bili su odbornici preletači iz Čankove Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpskog pokreta obnove.

Član predsedništva SNS Igor Mirović objašnjava za „Blic“, da će se do polovine narednog meseca u pokrajini prekomponovati vlast u više od 10 opština, a najpre će u Kikindi biti postavljena nova vlast. Naprednjaci su u Kikindi osvojili najviše odbornika, pa je ta opština prva na listi za promenu vlasti.

Novu većinu će činiti SNS, SPS i DSS - kaže Mirović. 

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.