SNS bi sa PUPS-om posle izbora

Izvor: B92, 10.Okt.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS bi sa PUPS-om posle izbora

Beograd -- Posle izbora moguća je saradnja naprednjaka sa PUPS-om, kaže Aleksandar Vučić i dodaje da kao iskrene partnere u budućnosti vidi SVM. Krkobabić: Imamo partnera.

"Postoji neko iz vladajuće koalicije ko bi bio realan za saradnju. Ima jedna mala, ali veoma važna stranka koja ima 2,1 odsto podrške", rekao je Vučić, koji najpre nije hteo da kaže ime te stranke, a zatim je otkrio da je reč o PUPS-u. I u PUPS-u ne kriju da su spremni na saradnju sa SNS-om.

"Poštujem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političku snagu PUPS-a..., mnogo su me manje lagali od drugih", rekao je Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a.

On je dodao da SNS kao iskrene partnere u budućnosti vidi Savez vojvođanskih Madjara, da sa DSS-om naprednjaci nisu razgovarali o izbornim savezima, ali da imaju korektan odnos, dok je sa sindikatima razgovarano samo o položaju radnika, ali ne i o političkoj saradnji.

Vučić je naveo da saradnja sa liderom SDPS Rasimom Ljajićem nije moguća, jer se on, kako je ocenio, već opredelio za saradnju sa drugom strankom.

Saradnja nije moguća ni sa URS-om, rekao je zamenik predsednika naprednjaka.

Vučić se na stranačkoj konferenciji za novinare pohvalio najnovijim rezultatima istraživanja stranaka, ali nije naveo ko je autor tog istraživanja po kome je navodno prednost SNS u odnosu na DS oko 10 odsto.

On je još jednom optužio Vladu Srbije najodgovornija za pad životnog standarda i ekonomske pozicije Srbije u svetu i da bi zbog toga trebalo da podnese ostavku.

Predsednik poslaničke grupe PUPS Momo Čolaković kaže da je ta partija otvorena za saradnju sa naprednjacima, kao u ostalom i sa svim strankama koje uvažavaju njihov program zasnovan na principu socijalne pravde.

Čolaković kaže da "kod SNS vidi pozitivne elemente kada je u pitanju socijalna politika".

"Svaka politička opcija koja uvažava program PUPS, a to je pre svega socijalna dimenzija države i scijalna pravda, je prihvatljiv partner. U tom okviru vidim pozitivne elemente u vezi sa socijanom politikom kod Srpske napredne stranke", rekao je Čolaković.

On je, međutim, podvukao da će PUPS razgovore prvenstveno "otvoriti" u okviru kolacije sa SPS i JS, potom aktuelne vladajuće većine, ali da su otovoreni za sve partije koje uvažavaju njihov program.

Prema njegovim rečima, PUPS još nije počela razgovore untar kolacije SPS-PUPS-JS, kao ni na nivou šire vladajuće većine, a do njih bi moglo da dodje krajem godine, kada će, kako je ocenio, već biti izvestan datum održavanja izbora.

Čolaković je takodje naveo da Vučić iznetim stavom priznaje rejting PUPS-u, kao i politiku koju stranka penzionera vodi.

DSS o koaliciji posle izbora

S druge strane, iz Demokratske stranke Srbije je poručeno da će ta stranka o koalicijama odlučivati tek nakon izbora. U te razgovore DSS će uključiti i SNS, rekao je portparol DSS-a Petar Petković.

"Izlazimo sami na izbore, što se tiče postizbornih koalicija treba sačekati da se izbori održe, kako će građani glasati i na osnovu toga, prateći kampanje i poruke stranaka, razgovaraćemo i o eventualnim koalicijama", rekao je on na konferenciji za novinare.

"Ukoliko se unapred dogovaramo, čemu onda izbori?", zapitao je Petković, dodavši da ta stranka na izbore izlazi samostalno.

Petković je naveo da je situacija takva da gotovo ne postoji nikakav razgovor između vlasti i opozicije i da je onda normalno da razgovor postoji među opozicionim strankama. Prema njegovim rečima, zbog toga DSS i vodi razgovore sa SNS, kako bi prvo uvideli šta je ono u čemu se slažu, a u čemu se ne slažu i onda na osnovu toga se dogovarati o svemu što sledi.

Krkobabić: Imamo koalicione partnere

Predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić ponovio je da ta stranka ima koalicione partnere i da je suviše rano govoriti o nekim drugim kombinacijama.

Prema njegovim rečima, PUPS je spreman da izađe na izbore bilo kada, ali da očekuje da će se oni održati početkom maja iduće godine.

"Imamo koaliciju koja funkcioniše sasvim dobro i ne vidim, za sada razloga, da se tu nešto menja. A da li će to biti koalicija i u budućim vremenima to niko ne zna, jer sve zavisi od volje naroda na izborima", rekao je Krkobabić u izjavi novinarima uoči tribine Gradskog odbora PUPS-a Novog Sada održane na Novosadskom sajmu.

Lider stranke penzionera, koji je ujedno i jedan od potpredsednika Vlade Srbije, naglasio je da je PUPS državotvorna partija, partija ozbiljnih ljudi, koja pre svega vodi brigu o narodu i otadžbini.

"Mi na izbore možemo da izađemo kad god hoćete. Možemo za mesec dana, do kraja godine, na proleće, ali najverovatnije će se to dogoditi 6. maja, kako je najavljeno u vladajućim krugovima. Ne smeta nam da sačakamo taj datum, jer ćemo imati dovoljno vremena da s narodom postignemo konsenzus o osnovnim pitanjima društva", ukazao je Krkobabić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.