SNS: Odgovornost za gubitak NIS-a

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 27.Nov.2009, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS: Odgovornost za gubitak NIS-a

Beograd -- Naprednjaci će zahtevati krivičnu i političku odgovornost zbog gubitka NIS-a i velikih primanja pojedinaca u tom preduzeću.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da očekuje da zbog gubitka NIS-a od oko 95 miliona evra u 2008. godini i primanja pojedinih kadrova tog preduzeća koji pripadaju Demokratskoj stranci, odgovaraju tadašnje rukovodstvo NIS-a, ministar energetike Petar Škundrić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa i cela Vlada Srbije.

On je zatražio da ministar energetike odgovori da li je uz tu platu primao i 300.000 dinara kao predsednik Akcionarskog društva NIS-a i da li su kadrovi DS-a u NIS-u - bivši direktor tog preduzeća Miloš Saramandić i predsednica upravnog odbora Biserka Jeftimijević-Drinjaković za te funkcije imali primanja od 550.000, odnosno 613.000 dinara.

Ocenivši da će najveći gubitnici "kriminalnog ponašanja" Vlade Srbije, države i njenih službenika biti građani, Vučić je dodao da je "svejedno, pa čak i gore" ako se gubitak bude nadoknadio iz kapitala preduzeća, a ne iz budžeta.

On je poručio da će SNS na sva sporna pitanja o NIS-u tražiti odgovore i institucionalnim putem, u Skupštini Srbije, skupštinskim odborima i komisijama, jer je reč o novcu građana.

"Ostvareni gubitak NIS-a u 2008. godini od osam milijardi dinara dva puta je veći od iznosa koji će Gaspromnjeft uložiti u ekologiju oko rafinerija i jednak ukupnim transferisanim sredstvima koja se daju iz budžeta za 47 lokalnih samouprava", rekao je Vučić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.