SNS: Miting opozicije 4. februara

Izvor: Politika, 24.Dec.2010, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS: Miting opozicije 4. februara

BEOGRAD – Srpska napredna stranka (SNS) održaće 4. februara 2011. godine u Beogradu miting protiv vlasti u Srbiji, najavio je danas zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić.

„Mi od vlasti za sebe ne tražimo apsolutno ništa, ali tražimo da se uozbilje zbog građana i da raspišu izbore samo nekoliko meseci ranije kako bi se propadanje Srbije umanjilo bar za to vreme”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da će naprednjaci već danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << krenuti u razgovore sa opozicionim strankama koje su zainteresovane da učestvuju na mitingu i izrazio uverenje da će se vlast i javnost veoma iznenaditi brojem prisutnih građana.

Skup će biti održan ispred Doma Narodne skupštine u 18 sati, 4. februara naredne godine, rekao je Vučić.

On je rekao da još nije odlučeno koliko će taj protest trajati ali je naglasio da će skup biti održan na civilizovan i dostojanstven način, jer SNS želi da pobedi vlast snagom argumenata i brojem nezadovoljnih građana koje će okupiti.

Vučić je kritikovao aktuelne poteze vlasti, pre svega predstavljanje programa razvoja Srbije do 2020. godine u kojem se navodi da će zemlja do tada imati 400.000 novih radnih mesta i Bruto društveni proizvod od 8.000 evra.

„Slušali smo ih i 2008. godine šta su obećavali pa je 2011. godine 300.000 manje zaposlenih a plate su nam najmanje u regionu, manje nego u Albaniji”, rekao je on.

On je kritikovao tužilaštvo zbog toga što, kako smatra, štiti predstavnike vlasti koji su osumnjičeni za kriminalne radnje i kao primer naveo oslobađanje učesnika afere „Janjušević - Kolesar”, zatim afere „Kofer” i činjenicu da još nije otkriven ubica demonstranta Ranka Panića.

Komentarišući odgovore koje je na zahteve SNS pružio premijer Mirko Cvetković, Vučić je rekao da je njegovo pismo „lažno učtivo” a da je, u stvari, „neozbiljno i odbijajuće”.

---------------------------------------------

Cvetković za dijalog sa SNS u okviru svojih nadležnosti

Premijer Mirko Cvetković je, povodom poziva na razgovore koje mu je uputila Srpska napredna stranka, poručio da je uvek spreman na dijalog ali u okviru svojih nadležnosti, te da ne može razgovarati o nekima od tema koje su predložili naprednjaci, kao što je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

SNS je početkom decembra od premijera Cvetkovića, osim razgovora o prevremenim izborima, tražila dijalog o prodaju „Telekoma”, uređivačkoj politici Radio-televizije Srbije, smrti Ranka Panića i regularnosti lokalnih izbora u Boru.

U pismu, koje je novinarima podeljeno posle konferencije za novinare SNS, Cvetković je naveo da je razumljivo da opozicija želi vanredne parlamentarne izbore, „ali da o njima ne treba da raspravlja sa vladom”.

„To je, pre svega pitanje parlamenta, te tamo i treba da se o njemu raspravlja”, naveo je premijer, podsetivši da do vanrednih parlamentarnih izbora dolazi ukoliko vlada izgubi povetrenje parlamenta.

Povodom stavova SNS u vezi s prodajom dela „Telekoma Srbija” - da su Srbiji neophodne investicije, da se ne sme dozvoliti bagatelna prodaja i korupcija, on je odgovorio da su ti stavovi „ne samo prihvatljivi, već su to upravo i stavovi vlade” ali da naprednjaci iz njih izvlače potpuno pogrešne zaključke.

Cvetković je zamolio lidera SNS da, ukoliko ima bilo kakvih konkretnih saznanja o korupciji u postupku prodaje „Telekoma”, o tome obavesti nadležne organe.

„Vi iz sebi poznatih razloga često u javnosti pominjete kako se protivite nekakvoj bagatelnoj prodaji 'Telekoma', međutim meni nije poznato da bilo ko ima nameru da bagatelno proda 'Telekom'“, naveo je Cvetković, ističući da vlada to svakako neće učiniti.

Cvetković je poručio lideru SNS i da misli da su naše načelne pozicije Vlade Srbije i SNS u vezi sa investicijama, postizanjem prave tržišne cene i borbe protiv korupcije, zapravo identične „bez obzira na pogrešno shvatanje pojedinih termina”.

Povodom zahteva SNS za smenom čelnih ljudi RTS-a i Studija B, Cvetković je odgovorio da Vlada Srbije ne utiče na uređivačku poltiku medija.

„Poznato vam je da je pitanje javnog medijskog servisa u samoj srži parlamentarne demokratije”, naveo je premijer uputivši SNS na parlament „koji postavlja i razrešava organe upravljanja javnim servisom i gde se o tim temama može otvoriti javna rasprava”.

Cvetković je istakao i da potpuno podržava zahtev SNS za rasvetljavanjem slučaja Ranka Panića, koji je preminuo od povreda zadobijenih na skupu SRS u Beogradu 2008. godine, i kažnjavanjem odgovornih za njegovu smrt.

Povodom tvrdnji SNS o neregularnosti lokalnih izbora u Boru, Cvetković je odgovorio da su sve nepravilnosti koje se u javnosti pominju u vezi sa izborima u Boru bili dužni da utvrde i isprave opštinska i republička izbora komisija.

„Sve eventualne nepravilnosti dužni su da rešavaju pravosudni organi”, naveo je Cvetković, poručivši predstavnicima SNS da su dobrodošli ukoliko žele sastanak na bilo koju temu iz nadležnosti Vlade Srbije.

Premijer Cvetković je, kako je Tanjugu rečeno u njegovom kabinetu, pismo lideru SNS poslao u sredu 22. decembra.

--------------------------------------------------

NS će na miting s naprednjacima, D S S i radikali neće

Srpska napredna stranka saopštila je danas da će u centru Beograda 4. februara održati miting „protiv bahate i osione vlasti”, pomoć u organizovanju skupa najavila je Nova Srbija, dok su iz Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke poručili da neće učestvovati.

Agencije

objavljeno: 24.12.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prosvetari: Vlada nas je izigrala!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Dec.2010

BEOGRAD -..Sindikat obrazovanja Srbije (SOS) organizovaće štrajk 28. januara, jer je prosvetne radnike, kako je danas rečeno na konferenciji za novinare te sindikalne organizacije, izigrala Vlade Srbije zbog nepotpisivanja Protokola o ceni rada za 2011. godinu...Prema rečima predsednika Sindikata...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.