SNS: Male šanse da rezolucija prođe

Izvor: RTS, 30.Jul.2010, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS: Male šanse da rezolucija prođe

Rezolucija Srbije o Kosovu i Metohiji predata UN, bez prethodne konsultacije sa EU i velikim silama, "ima male ili gotove nikakve šanse" da dobije većinu u Generalnoj skupštini, izjavio zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da rezolucija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije o Kosovu i Metohiji predata Ujedinjenim nacijama "ima male ili gotove nikakve šanse" da dobije većinu u Generalnoj skupštini UN, jer se srpske vlasti nisu o njoj konsultovale sa predstavnicima zemalja EU i drugih velikih sila.

"Ne razumemo zašto se vlast u Srbiji nije konsultovala sa predstavnicima zemalja iz EU i drugih velikih sila, pošto nam je rečeno da će doći do tih konsultacija i do davanja predloga rezolucije koja bi bila prihvatljiva za većinu zemalja u svetu, a ne pravljenja rezolucije koja ima male ili gotove nikakve šanse da dobije većinu u Generalnoj skupštini UN", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić smatra da je trebalo da se napravi "neka vrsta saglasja kako bi se napravio rezultat" u UN i da se pokuša dobiti podrška 27 zemalja EU "pa makar imali u tom našem predlogu mnogo manje od onoga što bi bio interes Srbije ili što bismo mi voleli da vidimo".

Rezolucijom Srbije o Kosovu se neće ostvariti najbolji rezultat u UN, a "kako ćemo da ga ostvarimo ako svih 27 zemalja EU bude bilo protiv Srbije ili bude bilo za neku novu rezoluciju EU", zapitao je Vučić.

Vučić je rekao da SNS jeste glasala za Rezoluciju Narodne skuspštine o Kosovu i Metohiji i da su to učinili zato što je "oko Kosova najgore deliti se" i objasnio da je "tada obećano da će obaviti konsultacije sa partnerima iz EU i mnogim drugim zemljama i da će se sa tako usaglašenim aktom  ići pred UN".

Aleksandar Vučić je rekao da je smisao bio da se dobije većina u UN i da nije u pitanju EU ni dodvoravanje njoj, već Srbija i njena budućnost.

"Iz teške ekonomske krize Srbija ne može da izađe bez većih investicija iz različitih zemalja i sa zapada i sa istoka, a "na ovaj način neće biti u Srbiji više nijedna investicija", rekao je Vučić.

"Srbija polako, ali sigurno tone u sunovrat iz dana u dan", rekao je Vučić i dodao da su zbog toga Srbiji potrebne promene, hrabri ljudi, ali ne oni koji misle da su jedini mogući da budu na vlasti.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić pre dva dana pozvao predsednika SNS Tomislava Nikolića i da mu je lider naprednjaka tada saopštio da nije ničiji kurir da učestvuje u nošenju pisama koje nije pisao.

Vučić je dodao da je Nikolić uvek spreman da razgovara sa predstavnicima drugih zemalja i učini sve što je u njegovoj moći da očuva suverenitet zemlje.

SNS je poručio i da osuđuje napad na novinara Teofila Pančića i da očekuje da nadležni državni organi obave svoj posao i privedu pravdi one koji su taj napad izvršili, rekao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tadić: Evropski partneri podržali ton rezolucije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2010

TARA -..Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je rezolucija o Kosovu koju je zvanični Beograd predložio Generalnoj skupštini UN konstruktivan dokument, koji je u skladu sa interesima EU, što je potvrdila i Evropska komisija...Tadić je novinarima na Tari rekao da se Srbija, prilikom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.