Ružić: Od Vučića zavisi da li će SPS biti deo nove vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2016, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: Od Vučića zavisi da li će SPS biti deo nove vlade

Branko Ružić potpredsednik Socijalističke partije Srbije ističe da SPS ne beži od odgovornosti i da će, kao i do sada, biti kooperativan partner u budućoj Vladi Srbije, naravno ukoliko od Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića stigne poziv.

"Ipak na tom planu se za sada ništa ne dešava, dakle nije bilo nikakvih razgovora. Socijalistička partija Srbije neće nikoga moliti i sačekaćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da odluku o formatu nove Vlade donese Aleksandar Vučić. Tada ćemo razgovarati i pregovarati o našem eventualnom učešću", rekao je Ružić u emisiji "Pravi ugao" Radio-televizije Vojvodine.

Dodaje je da će, ako se to desi, to uslediti nakon stranačke skupštine Srpske napredne stranke, kako je to najavio i sam Aleksandar Vučić.

"Sasvim je logično da Vučić opredeli format vlade i njenu moć i kapacitet. Logično je da će on tu odluku doneti vođen državotvornim razlozima i tu odluku će saopštiti nakon stranačke skupštine. Mi smo ozbiljna stranka koja neće spekulisati o takvim stvarima. Mi smo spremni da pomognemo novoj vladi i da shodno našoj državotvornoj orijentaciji razgovaramo o strateškim ciljevima. Nama je interes Srbija, a ne neki lični interesi. To je i Dačić danas rekao. Mi smo spoveli niz evolutivnih refomi i pomogli i doneli boljitak Srbiji i građanima i građankama i samo kao takvi možemo da opet uđemo u vladu kao pouzdan partner kakav smo i do sada bili ", rekao je Ružić.

Nema turbulencija u SPS-u

Kaže da je priča o tome da se zalaže za to da SPS bude u opoziciji i da ne ulazi u novu vladu sa SNS-om, samo precepcija javnosti.

"Prišivaju mi tu etiketu, a ja sam za opciju da SPS igra značajnu ulogu. Mi smo stabilna stranka i ne stoji priča da će biti smena u vrhu stranke ako izostane poziv od SNS da učestvujemo u vlasti. Dakle, nema nikakvih turbulencija u SPS-u niti ima nekih pretendenata na tron stranke", ocenio je Ružić.

Dodaje da nikada nije rekao da su socijalisti u prethodnoj vladi bili otirač, kako su to naveli pojedini mediji.

"Ali, može da se kaže da su SPS i Jedinstvena Srbija bili na neki način degradirani. To se događalo i to nije ništa novo. I čim se događalo to je očigledno u redu, ali za mene lično nije u redu. Jesam rekao da SPS ne treba biti previše "SNScentričan", jer je to percepcija javnosti o SPS-u. Ali, mi smo pre svega državotvorno orijentisana stranka i naši ministri su uradili mnogo. Pe svega u spoljnoj politici i energetici. U spoljnoj politici smo postigili izuzetne rezultate", kaže Ružić.

Na pitanje kako ocenjuje izjavu člana Predsedništva SNS Nebojše Stefanovića da socijalisti ne treba da budu deo nove vlade, Ružić je istakao da Stefanovića poštuje kao političara, te da je SNS demokratična stranka u kojoj svako ima pravo na svoj stav.

Mi ćemo odlučivati o našim kadrovima

On je istakao da nije tačno da je predsednik SPS Ivica Dačić besan na njega zbog polemike sa naprednjacima.

"Nikada nisam kritikovao vladu Aleksandra Vučića na onaj način kako su to tabloidi predstavljali. Kada je Vučić rekao da mu je neprijatno koliko nam dobro ide, nisam rekao da mi je neprijatno koliko nam loše ide. Samo sam natuknuo da i nije toliko dobro", ističe potpredsednik SPS-a.

Dodaje da, ako bude doneta odluka sa SPS bude deo nove vlade, o kadrovima socijalista će se odlučivati u sedištu stranke na Studenstkom trgu, a ne na nekom drugom mestu. Na pitanje, koje bi to drugo mesto moglo da bude, Ružić je odgovor prepustio javnosti.

Povodom priča da bi Dačić pristao na ulazak u Vladu čak i kako bi bio jedini predstavnik SPS u izvršnoj vlasti, Ružić kaže da bi to bilo u redu, ako bi bilo u interesu Srbije, ali da ne bi bilo politički i aritmetički pravedno.

"A ako stvari postavimo obrnuto, ja bez Ivice Dačića ne vidim mogućnost da SPS na bilo koji način učestvuje u budućoj vladi. Takođe, pitanje da li imam ambiciju da smenim Dačića na čelu stranke me zasmejava. Sa Dačićem dugo sarađujem i mnogo smo učinili da poboljšamo rejting stranke. Ne želim da SPS beleži pad, već da rastemo i da preuzmemo barjak socijaldemokratije u Srbiji", zaključio je Ružić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.