Regionalisti pokreću „Savez za Srbiju”

Izvor: Politika, 16.Jun.2014, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalisti pokreću „Savez za Srbiju”

Ova grupacija će u početku objediniti regionalne pokrete, a poziv da mu se priključe dobiće i DS i LDP

Ima li Srpska napredna stranka opoziciju? Malo je stranaka prošlo izborni cenzus, ali se poslanici Demokratske stranke i Nove demokratske stranke, sa izuzetkom potpredsednika DS-a Borislava Stefanovića, lidera Nove Stranke Zorana Živkovića i još nekoliko poslanika, izgleda trude da budu što neprimetniji. Politička kritika rada premijera Aleksandra Vučića i njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tima svodi se na „oštra” saopštenja Demokratske stranke, pa je potpredsednik DS-a Goran Ješić primetio da danas ima više opozicionog potencijala na društvenim mrežama nego u opoziciji.

Njihova nemoć videla se prilikom nedavnih katastrofalnih poplava kada je izostala reakcija DS-a i NDS-a na aroganciju pojedinih predstavnika vlasti. Promene u vrhu DS-a još jednom su otvorile pitanje eventualnog udruživanja opozicije u takozvani demokratski blok. Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da bi najave lidera DS-a Bojana Pajtića bile realne samo ukoliko se pojave neka nova lica, svežih političkih ideja i rešenja, a ne da se gubi vreme u prevaziđenim konceptima.

Borislav Stefanović, potpredsednik DS-a, kaže da proces ukrupnjavanja na demokratskom bloku neće zavisiti od političkih lidera, koji i nemaju šta novo da ponude, a taj politički koncept ionako je prevaziđen. On smatra da demokratski front treba da okuplja ljude bez obzira na stranačku pripadnost.

„Treba razgovarati i sa Novom strankom, LDP-om, NDS-om i regionalistima, ali bilo kakvo objedinjavanje koje bi podrazumevalo zajedničko pojavljivanje na bini sa Dušanom Petrovićem, Borisom Tadićem, Vukom Jeremićem apsolutno je nerealno. To nikako ne bi bila sentimentalna koalicija ili skup veterana. Novo vreme podrazumeva i nov odgovor koji će okupiti širi krug ljudi neopterećenih liderskim sujetama i zađevicama iz prošlosti i u tome vidim izlaz iz situacije u kojoj se opozicija sada nalazi”, ističe Stefanović.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenjuje da danas u Srbiji nije lako biti opozicija i da je licemerno to ne konstatovati.

„U mnogim aspektima danas je teže biti opozicija nego pre dvadesetak godina. Njihov položaj u medijima, satanizacija i kriminalizacija u tabloidima su balast koji je danas verovatno teži nego  u vreme pod Miloševićem”, uverava Vukadinović.

On ipak očekuje da će pre ili kasnije neminovno doći do neke vrste objedinjavanja, ali da prethodno opozicija mora građanima da kaže oko čega se okuplja ili protiv četa se bori. Vukadinović smatra da bi regionalisti mogli da budu stožer buduće opozicije, jer DS i NDS imaju problema sa idejama i nedostatkom novca.

Ozbiljno ujedinjavanje opozicije pokrenuli su upravo regionalisti na neformalnom sastanku pre nekoliko dana u Kragujevcu, na kome su bili lideri Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović i Saša Milenić, lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović i regionalni lideri bivšeg URS-a Boško Ničić iz Zaječara, Vladan Vasić iz Pirota i Milan Đokić iz Knjaževca. Kako „Politika” saznaje, oni će sledeće nedelje oformiti „Savez za Srbiju” koji će u početku objediniti regionalne pokrete, a poziv da mu se priključe dobiće i DS i LDP.

„Svim političkim partijama koje nisu prošle cenzus, ali i opozicionim strankama u Skupštini Srbije ponudićemo razgovor o zajedničkom nastupu. Cilj je da zajedno stvorimo široki opozicioni front koji će ponuditi alternativu politici koju vodi SNS”, kaže jedan od lidera regionalista.

Liberali su spremni da podrže ovu inicijativu, jer kako kaže Jovan Najdenov, portparol LDP-a, u situaciji u kojoj se zemlja nalazi niko nema pravo da ma koga isključi iz bilo kojih razgovora.

„Sada je najvažnije stvaranje političke ravnoteže SNS-u, jer nijedna stranka ne može rešiti sve probleme koji su pred nama”, zaključio je Najdenov.

D. Spalović

objavljeno: 16.06.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.