Reagovanja: Presuda mimo pravde i prava

Izvor: Studio B, 29.Nov.2012, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanja: Presuda mimo pravde i prava

Srpska napredna stranka traži prekid svakog kontakta s tribunalom, a premijer Ivica Dačić poziva na razum i kaže da se dijalog s Prištinom mora nastaviti.

Premijer Srbije Ivica Dačić je, uprkos oslobađajućoj presudi Haradinaju interes Srbije da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nastavi dijalog sa Prištinom zbog svojih evropskih integracija.

Upitan šta će Srbija učiniti zbog oslobađanja Haradinaja i ako on postane premijer Kosova, Dačić je novinarima u Vladi Srbije odgovorio da ne može on da bira sa kim će da razgovara, ali da je interes Srbije da nastavi razgovore zbog svojih evropskih integracija.

Sa druge strane, Srpska napredna stranka danas je predložila da Srbija treba da obustavi "svaki razgovor sa haškim Tribunalom". "Najoštrije osuđujemo oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju koja je, posle sramnog oslobađanja hrvatskih generala, drugo uzastopno, najstrašnije ponižavanje srpskih žrtava od strane Tribunala u poslednjih deset dana", piše u saopštenju SNS.

Srpska napredna stranka ističe  da je Srbije prihvatila da se pravno obračuna sa svima koji su činili zločine, ali da "to nisu u stanju da učine ni haški Tribunal, niti deo naših komšija". SNS smatra da Srbija mora da bude jedinstvenija nego ikada i da svi razgovori sa Tribunalom moraju biti obustavljeni.

Za stravične zločine nad kosovskim Srbima niko neće biti osuđen, a takve presude podstiču separatizam, otežavaju napore na uspostavljanju mira u regionu, poništavaju napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećavaju evroskepticizam u srpskom narodu, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nažalost obistinilo se očekivanje da Haški tribunal oslobodi Ramuša Haradinaja optuženog za ubistva, okrutno postupanje, nehumane postupke, kršenje zakona i običaja ratovanja nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru takozvane OVK u Jablanici 1998 godine, navodi se u pisanoj izjavi Nikolića.

Nikolić je ocenio da najnovija odluka Tribunala nije bazirana na pravu i pravdi osnovnim postulatima na kojima bi trebalo da bude utemeljen taj međunarodni sud. "Tribunal, po svemu sudeći osnovan mimo međunarodnog prava, formiran je da bi se sudilo srpskom narodu. Time se žele postići zacrtani ciljevi, koji su srpskoj javnosti već dobro poznati", istakao je on.

Prema njegovim rečima, oslobađanjem Haradinaja pokazalo se loše snalaženje misije na Kosovu i Metohiji, nepoznavanje mentaliteta većinskog stanovništva i nesposobnost da se zaštiti 29 svedoka ključnih za inkriminišuću presudu.

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da je odlukom Tribunala u Hagu da oslobodi Ramuša Haradinaja drugi put za 10 dana "pljunuo u lice srpskim žrtvama" i pokazao da nema međunarodne pravde i prava.

"Drugi put za 10 dana haški Tribunal je pljunuo u lice srpskim žrtvama i pokazao da nema međunarodne pravde i prava, posebno u situaciji kada je Srbija pokazala kako treba sankcionisati ratne zločine", rekao je Selaković novinarima u pauzi skupa u Palati Srbija.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da će presuda samo dalje urušiti kredibilitet Tribunala i da će značajno otežati proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije. "Taj proces će značajno biti otežan, s obzirom da je evidentno da će Hag u javnosti Srbije, bez sumnje, biti označen kao politički sud a ne pravna institucija", rekao je Ljajić.

"Javnost Srbije ima pravo na ljutnju i bes jer se radi o selektivnoj pravdi ili nepravdi. Ali, u teškim okolnostima ne smemo doneti odluku na štetu Srbije", rekao je Ljajić.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da je oslobađajuća presuda nekadašnjem Haradinaju nepravedna i da je rezultat neprofesionalne zaštite svedoka. "U ovom postupku nije obezbeđena adekvatna zaštita svedoka i to je dovelo do ovakvog rezultata", rekao je Vukčević Tanjugu.

Vukčević je podsetio da su u Haradinajevom slučajevu svedoci ubijani ili su odustajali od svedočenja zbog bojazni za život. Tužilac je kao primer naveo svedoka koji je Sudskom veću Haškog tribunala rekao "da će pre ići u zatvor nego da svedoči jer se boji za svoj život i za život svoje porodice".

Dodao je da srpsko tužilaštvo nastavlja rad na svojim predmetima koji se tiču sukoba na Kosovu bez obzira na Haški tribunal. Tužilaštvo ima tri predmeta koja se bave slučajevima oko 70 žrtava.

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kaže da je oslobađajuća presuda Tribunala u Hagu Ramušu Haradinaju tužan dan za pravdu i da će sigurno uticati na nastavak dijaloga sa Prištinom koji će biti otežani.

Prema njegovim rečima, Tribunal u Hagu je dokazao da nije ni sud, niti tužilaštvo i da je sve što je do sada radio - radio da bi politički opravdao stvaranje novih država na prostoru bivše SFR Jugoslavije.

On smatra da će pregovori biti značajno otežani posebno zbog euforije koja će, kako očekuje, nastati sa albanske strane, a "Priština će sada postaviti pitanje zašto bi uopšte učestvovala u pregovorima". On je dodao i da se zbog euforije kosovskih Albanaca boji provokacija i da se nada da neće doći do incidenata.

Bivši šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je da je oslobađajuća presuda za Ramuša Hradinaja "sumrak Haškog tribunala" i odluka koja može da dovede do radikalizacije situacije na Kosovu. "To je ruganje u lice žrtvama. Jako sam razočaran i mislim da je ovo narušavanje ono malo kredibiliteta što je ostalo haškom Tribunalu", kazao je Stefanović.

Oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju predstavlja veliku sramotu za međunarodnu zajednicu, izjavio je danas predsednik DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

On je novinarima na Beogradskom sajmu rekao da će takva presuda onemogućiti da bilo ko od onih koji su činili zločine na KiM zaista budu i sankcionisani.

Presuda, prema njegovim rečima, u potpunosti obesmišljava postojanje Haškog tribunala i daje legitimitet činu eliminacije svedoka.

"Ovo je težak i bolan trenutak za naš narod. Država Srbija mora da bude odgovorna u ovom trenutku i da učini sve što može da zaštiti naše nacionalne interese na KiM, pre svega ljude, i mora da nastavi dijlaog, bez obzira ko bude sedeo sa druge strane stola", rekao je Đilas.

Lider DS u najskorije vreme očekuje i da vlada, kako je rekao, napokon predloži platformu o Kosovu i da je parlament usvoji.

"Očekujem u najskorije vreme usvajanje te platforme, da gradjani znaju sa čime se suočavaju, da se prestane sa najavama teških vremena i teških odluka, nego da oni koji su na vlasti smanje populizam i amaterizam i da ljudima u Srbiji kažu šta će se desiti i koja cena se plaća

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.