Rasprava o smeni Martinovića, bez kvoruma za odluku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2016, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o smeni Martinovića, bez kvoruma za odluku

Članovi Administrativnog odbora iz redova opozicije održali su danas sednicu tog skupštinskog tela, uprkos tome što nije bio prisutan nijedan poslanik vladajuće koalicije niti predsednik Odbora Aleksandar Martinović iz Srpske napredne stranke, čiju ostavku opozicija traži, tvrdeći da guši njihovo pravo da govore.

Opozicija je sakupila potpise šest članova i zamenika članova Administrativnog odbora i tražila je da se u ponedeljak u 11 časova održi sednica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali ih je "dočekala" zaključana sala.

Zamenik predsednika Administrativnog odbora Nenad Konstantinović je rekao da je prema Poslovniku šest članova odbora dovoljno da se zakaže sednice, jer je to trećina od ukupnog broja članova tog skupštinskog tela.

Konstantinović je, zatim, zajedno sa drugim poslanicima opozicije, među kojima su bili Saša Radulović iz Pokreta Dosta je bilo i Nemanja Šarović iz Srpske radikalne stranke otišao do kancelarije generalnog sekretara Skupštine kako bi dobio ključ od sale.

Na ulazu u kancelariju generalnog sekretara Skupštine izbila je rasprava Nemanje Šarovića i njegovog kolege iz SRS Milorada Mirčića sa skupštinskim obezbeđenjem koje nije dalo novinarima da uđu u kancelariju.

Posle kraće rasprave, opozicioni poslanici su dobili ključ od sale za sednice i oni su održali sednicu na kojoj su zatražili ostavku Martinovića.

Konstantinović je objasnio da opozicija može da održi sednicu, jer je prisutna trećina članova Administrativnog odbora, ali da nema kvorum da glasa.

Nemanja Šarović iz SRS je ukazao da Martinović mora da ode sa mesta predsednika Administartivbnog odbora, jer se pokazalo da nema nikakve uslove, uključujući moralni kredibilitet, da vodi taj odbor.

Šarović je tvrdio da je Martinović lagao da su mu poslanici opozicije na prošloj sednici Administartivnog odbora psovali majku i mrtvog oca i da su mu pretili batinama.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov smatra da je Martinović radio po nalogu predsednika Vlade Aleksandra Vučića i da zato nijednom poslaniku nije dao da govori na prošloj sednici Administrativnog odbora, na kojoj se odlučivalo o kaznama za poslanike i budžetu Skupštine Srbije za 2017. godinu.

Prema Jerkov, Vučić ne trpi nikakvu kritiku i ima želju da vlada sam i to je osnovni razlog što se poslanicima opozicije ne da pravo da govore.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je ukazao da je ponašanje Martinovića na prošloj sednici Administrativnog odbora "ogolilo" nameru Srpske napredne stranke da uguši parlament.

Obradović smatra da bi Martinović morao da podnese ostavku na mesto predsednika Administrativnog odbora, ali da bi sa funkcije trebalo da ode i predsednica parlamenta Maja Gojković koja ga podržava.

Šef poslaničke grupe "Dosta je bilo" Saša Radulović je rekao da je vrlo važno podvući da je opozicija imala pravo da održi sednicu Administrativnog odbora, jer je njeno zakazivanje podržalo šest članova i zamenika članova tog tela.

On je odbacio ranije iznete navode Aleksandra Martinovića da zamenici članova Odbora nisu mogli da se računaju prilikom zakazivanja sednice.

I Marinika Tepić iz Lige socijaldemokrata Vojvodine smatra da je neprihvatljivo ponašanje Aleksandra Martinovića koji opoziciji nije dao reč na prošloj sednici Administrativnog odbora.

Na kraju sednice, kojoj nisu prisustovali poslanici vladajuće koalicije, opozicioni članovi Administrativnog odbora su se saglasili da se sednica odloži dok se ne stvore uslovi da se Odbor izjasni o njihovom zahtevu za smenu Aleksandra Martinovića.

Orlić: Navodna sednica Administrativnog odbora nje bila po Poslovniku

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić izjavio je da danas nije bilo sednice Aministrativnog odbora, već da je to zapravo bila "jedna velika konferencija za štampu i veliki tragični performans" opozicije.

Članovi Administrativnog odbora iz redova opozicije ranije danas su održali sednicu na kojoj su razmatrali zahtev za smenu predsednika odbora Aleksandra Martinovića (SNS) jer je prekršio poslovnik i zakone kada na prošloj sednici odbora nije dozvolio opoziciji da govori.

Orlić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da su "suprotno odredbi Poslovnika" zahtev za sazivanje sednice odbora uputili i zamenici članova odbora.

"Zamenik člana odbora menja člana odbora na sednici odbora. Čak ako bismo insistirali na formalnostima, nikada zamenik člana odbora ne bi mogao da učestvuje na sednici bez da član odbora ne obavesti predsednika odbora. Zna se na šta se odnosi funkcija člana odbora. Ona se odnosi na samu sednicu", kazao je on.

Orlić je rekao da je još u petak predsednik Administrativnog odbora izrazio spremnost u dopisu koji im je poslao da se sednica održi čim zahtev dostave u skladu sa Poslovnikom.

"Izgleda da su dva člana odbora (Vojislav Šešelj i Bojan Pajtić) imala određene rezerve i nisu htela stave svoj potpis", naveo je Orlić.

On je novinarima rekao da su predstavnici opozicije "igrajući" se Administrativnog odbora i raspravljajući o smeni predsednika odbora danas ozvaničili stvaranje novog DOS-a.

"SRS, DS, stranka Borisa Tadića, ĐB, LSV i nesrećni Boško Obradović su time potvrdili ono što mi tvrdimo i ono na šta je upozoravao predsednik Vlade Aleksandar Vučić uoči parlamentarnih izbora ove godine - da će se međusobno udružiti svi oni na jednoj zajedničkoj platformi koja se svodi na isključivo jednu jedinu stvar - nesagledivu mržnju, antagonizam prema Aleksandru Vučiću i SNS", rekao je Orlić.

On je rekao da "nije loše da javnost vidi da se slože i da najave zajedničko delovanje za potrebe izbora" naredne godine.

Kako je dodao, u Srbiji je sve moguće, ali nije mogao ni da zamisli da deo novog DOS bude SRS.

"Verovatno je da će ubrzo izaći i sa imenom zajedničkog kandidata, samo oko detalja još nisu uspeli da se dogovore", kazao je Orlić.

Na pitanje kakav je stav Aleksandra Martinovića o sednici Administrativnog odbora koji su danas održali članovi i zamenici tog odbora iz redova opozicije, Orlić je ocenio da je podjednako oduševljen nivoom ozbiljnosti koji ti ljudi unose u Skupštinu.

Orlić rekao i da misli da je Martinović danas u Skupštini i da su poslanici SNS pratili dešavanja u "bez tona", sa kamera koje pokrivaju prostor skupštine.

SPS: Navodna sednica Administrativnog odbora razvija kampanju pred izbore

Socijalistička partija Srbije (SPS) i poslanički klub te stranke današnju navodnu sednicu Administrativnog odbora posmatra kao performans kojem opozicija pribegava kako bi razvijala predsedničku kampanju koja još nije počela, rekao je poslanik SPS-a Neđo Jovanović.

"Ono što opozicija pokušava u kontinuitetu jeste da se preko pokušaja destbilizacije parlamenta izvrši pokušaj destabilizacije Vlade Srbije", rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije.

Jovanović je rekao da će SPS kao i do sada biti odgovorna i da će posvećeno raditi na poboljšanju zakonskih akata koji su pred parlamentom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.