RIK: SNS osvojio 158 mandata, SPS 44

Izvor: Studio B, 17.Mar.2014, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK: SNS osvojio 158 mandata, SPS 44

Srpska napredna stranka apsolutni je pobednik i na parlamentarnim izborima. Sa 48,3 % osvojenih glasova naprednjaci će u skupštini Srbije, prema preliminarnim podacima RIK-a, imati 158 poslanika.

Druga po veličini u parlamentu biće koalicija okupljena oko socijalista sa 44 mandata. Cenzus su još prešle Demokratska stranka i Nova demokratska stranka, dok su DSS, LDP, URS i Srpska radikalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << stranka ostali ispod njega.

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je na osnovu obrađenih rezultata sa 99,08 odsto biračkih mesta, Srpska napredna stranka (SNS) osvojila 48,34 odsto glasova, odnosno 158 mesta u novom sazivu Skupštine Srbije. Prema rečima direktora Republičkog zavoda za statistiku Dragana Vukmirovića, na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, od 6.728.170 birača upisanih u birački spisak, glasalo je 3.573.847 birača ili 53,12 odsto.   

"Prema zvaničnim privremenim rezultatima glasanja, izborna lista koju predvodi SNS osvojila je 1.727.444, odnosno 158 mandata, sledi koalicija oko SPS sa 482.710 glasova ili 13,5 odsto što znači da će u parlamentu imati 44 mandata", kazao je Vukmirović i dodao da će konačni rezultati biti objavljeni u zakonskom roku, do četvrtka 20. marta.   

Cenzus su prema podacima RIK-a, prešli i izborna lista Demokratske stranke sa osvojenih 215.923 ili šest odsto glasova, kao i lista okupljena oko Nove demokratske stranke (NDS) sa ukupno 203.916 glasova, odnosno 5,7 odsto. Na osnovu tih rezultata, DS će u novom sazivu parlamenta imati 19 mandata a lista na čijem je čelu NDS 18 poslaničkih mesta.   

Svoje predstavnike u Skupštini Srbije imaće i predstavnici manjinskih lista među kojima su Savez vojvođanskih Mađara, sa osvojenih 75.248 glasova, odnosno šest mandata, Stranka demokratske akcije Sandžaka sa osvojenih 34.015 glasova ili tri mandata i Partija za demokratsko delovanje sa 24.274 glasa, odnosno dva mandata.   

Cenzus nisu prešle D S S sa osvojenih 4,24 odsto glasova, pokret Dveri sa 3,57 odsto glasova, zatim LDP, za koju je glasalo 3,35 odsto birača kao ni URS, koji su dobili podršku tri odsto birača.   

Najveći odziv, prema podacima RIK-a zabeležen je u Jablaničkom, Pirotskom i Topličkom okrugu, u kojima je glasalo više od 60 odsto birača, dok je u Beogradu glasalo 50,8 odsto upisanih birača.   

Sekretar RIK-a Veljko Odalović kazao je da su se do sada pojavili prigovori na tok glasanja na biračkim mestima u Novom Pazaru i Ivanjiči, ali da do promene u raspodeli poslaničkih mandata neće doći ako budu ponovljeni izbori na tim biračkim mestima.

 

CESID: SNS 156, SPS 44, DS 20, NDS 18, MANJINE 12

 

Srpska napredna stranka osvojila je na parlamentarnim izborima 156 poslaničkih mesta, ili 48,2 odsto od ukupnog broja glasova, saopštio je Cesid na konferenciji za novinare u Tanjugu. Slede koalicija SPS-PUPS-JS 13,6 odsto, DS 6,3 odsto, NDS 5,7 odsto, Savez vojvođanskih Mađara sa 2,2 odsto, SDA 1,0 odsto i PDD sa 0,6 odsto.

Ostale liste nisu prešle cenzus. DS S je, prema podacima CESID-a, osvojila 4,2 odsto glasova, LDP 3,4 odsto, URS tri odsto, a SRS dva odsto itd. Na birališta je izašlo 53,2 odsto birača.

Blagojević je napomenuo da nepravilnosti kojih je sporadično bilo na juče održanim izborima, nisu bile takve da dovode u pitanje regularnost čitavog izbornog postupka i da eventualno mogu biti povod za ponavljanje glasanja na nekim biračkim mestima.

Komentarišući političku kompoziciju novog saziva parlamenta, Blagojević je rekao da se manjim brojem parlamentarnih stranaka otvara prostor za efikasniji rad Skupštine Srbije, što će biti od velikog značaja za nastavak reformskih procesa.

Posebnost novog saziva parlamenta je i činjenica da više nema nijedne parlamentarne stranke koja se protivi procesu evrointegracija, međutim, to i neće biti naročita novina, budući da jedina stranka koja se u prošlom sazivu zalagala za političku neutralnost DS S nije bila u stanju da zbog malog broja poslanika ometa taj proces.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština: SNS 158 mandata, SPS-44, DS-19, NDS-18

Izvor: Mondo, 17.Mar.2014

Srpska napredna stranka je, prema konačnoj proceni CESID-a, na parlamentarnih izborima osvojila 156 poslaničkih..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.