Izvor: Njuz.net, 14.Apr.2017, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REFORMA ŠKOLSTVA: Prva dva slova azbuke ubuduće A i V

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeBEOGRAD, 14. april 2017, (Njuz) – Novom reformom obrazovnog sistema u Srbiji biće obuhvaćena i modernizacija azbuke i abecede čija će prva dva slova ubuduće biti A i V, saznaje Njuz.
Najnovijim predlogom Srpske napredne stranke vezanim za izmene i dopune Zakona o obrazovnom sistemu republike Srbije, koji čeka na skupštinsko usvajanje, biće reformisano i modernizovano srpsko ćirilično i latinično >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << pismo simboličnim premeštanjem slova u rasporedu.
– Zamena slova jeste simbolična ali suštinska i apsolutno ide u korak sa evropskim standardima i težnjama za što kvalitetnijim obrazovanjem. Azbuka je pismo koje je totalno zastarelo i prevaziđeno a nijedna prethodna vlast nije smogla hrabrosti da se uhvati u koštac sa tim problemom. Prostom zamenom mesta drugog i trećeg slova, dobićemo moderno pismo koje će deca sa lakoćom sricati: A, V, B, G, D, Đ… – rekao nam je poslanik SNS-a koji je tražio da ostane anoniman i dodao da će se novo pismo zvati AVbuka, te da će novi pravopis predviđati da se prva dva slova ove reči uvek i obavezno pišu velikim slovima.
Što se tiče abecede, kako su nam objasnili stručni ljudi iz SNS-a, primećeno je da se slovo V neopravdano već duži niz godina nalazi na začelju pa je odlučeno da se i ta greška prethodnih vladajućih garnitura ispravi prebacivanjem pomenutog slova na drugu poziciju kao i kod azbuke odnosno AVbuke.
-Primećeno je da predškolska deca u poslednje vreme, uz svoje mame i tate i televizore, prvo nauče da čitaju i pišu slova A i V pa samo ovim predlogom želeli da tu divnu praksu ustoličimo i u školskim ustanovama – izjavio je naš sagovornik.
Marko Kovač

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.