Prelević: Dačić će morati da da mesto direktora policije SNS-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2013, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prelević: Dačić će morati da da mesto direktora policije SNS-u

BEOGRAD -

Bivši koministar policije Božo Prelević ocenio je danas da objavljivanje podataka o susretima Ivice Dačića sa pripadnikom Šarićevog narko klana četiri godine nakon što su se oni dogodili predstavlja deo političkog obračuna, čiji epilog je da će Dačić morati da odustane od svog kandidata za direktora policije, a možda i da će se ići na vanredne izbore.

"Očigledno da je ovo potpuno politička borba. To se vidi iz frontalnog napada na Dačića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komentara (Jovana) Krkobabića i (Dragana Markovića) Palme, ali i vidljivog priželjkivanja DS-a da uđe u vladu", rekao je Prelević Tanjugu i dodao da je simptomatično i "brzinsko" formiranje stranačkih odbora i zakazivanje sednica predsedništava pojedinih stranaka.

Počelo skrivenim kamerom

Epilog čitavog obračuna, koji je, primećuje Prelević, počeo skrivenom kamerom u kojoj je učestvovao Dačić i impliciranjem njegovog bivšeg šefa kabineta Branka Lazarevića kao saradnika Šarićevog klana, ima dva scenarija:

"Najmanje što će Dačić morati da da to je mesto direktora policije, a u igri su i izbori. Pretpostavljam da ovo ne može lako da se reši kroz rekonstrukciju vlade. Sve u ovom trenutku ide ka izborima", smatra Prelević.

Kako kaže, "pokazna vežba" sa saznanjima policije iz 2008. godine, koja se sada plasira, je "nešto što treba da pokaže 'lik i delo' Ivice Dačića međunarodnoj zajednici, budući da se on jako dobro postavio u odnosu na EU spremnošću da rešava problem Kosova".

"Trebalo je zato napraviti artiljerskijsku pripremu i sve ovo je u funkciji toga", navodi Prelević.

Ko se još sastajao?

On, međutim, ukazuje da je u svemu tome učestvovao samo deo policije, koji je imao te podatke i naglašava da bi, kao građanin, voleo da čuje ko se sve sastajao na taj način, a ne da se, prilikom formiranja sledeće vlade, iznose novi podaci o tome.

"To je nedozvoljeno mešanje, koje se još radi preko medija. Bilo kome ko živi u ovoj zemlji i naučio je ponešto o funkcionisanju vlasti sve ovo govori u toj homogenoj vlasti velikog drugarstva nije sve kao što se priča", kaže Prelević.

On ukazuje i da se suviše brzo pojavljuju novi zahtevi vezani za novu vladu, navodeći kao primer "zahtev DS da u njoj ne bude URS".

Vučićevi aduti

Prelević smatra i da lider SNS Aleksandar Vučić u ovom trenutku ima najbolje karte u rukama i da će, ako se vlada bude rušila, to obrazložiti činjenicom da ne može da ispuni svoj cilj - borbu protiv korupcije sa nekim ko se na taj način susretao sa pripadnicima narko klana.

Međutim, on ističe da puko viđanje Dačića sa Radulovićem nije krivično delo.

"Da pretpostavimo da je sve to tačno i da je imao sastanke - postavlja se pitanje da li je to krivično delo i koje je to delo. Morali bi da dokažu da je on znao ko je taj, mada nije baš nepoznat, a moralo bi i da se kaže ko se sve viđao sa njim. Ja mislim da viđati se sa nekim nije krivično delo, ali je sledeće pitanje koje se tu postavlja pitanje političke odgovornosti", naveo je Prelević.

Upozorio je, međutim, da država nikako ne sme da dođe u situaciju da policija ili druge službe bezbednosti budu do te mere instrumentalizovane u formiranju vlade.

"Nema potrebe da nekom rušite trako dobar rejting ako ćere ostati u vladi sa njim", naveo je Prelević i dodaje da su po njemu zbog svega toga najverovatniji veoma brzi izbori, a da situacija može da se promeni jedino ukoliko SPS izvuče kontraargumete.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.