Predat zahtev za smenu Pavličića

Izvor: B92, 28.Avg.2012, 01:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predat zahtev za smenu Pavličića

Novi Sad -- Predstavnici četiri odborničke grupe predali su u podne zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine Novog Sada i smenjivanje gradonačelnika Igora Pavličića

Prvi čovek novosadskih naprednjaka Miloš Vučević je rekao i da danas počinju pregovori sa SPS za formiranje nove većine u tom gradu.

Zahtev su predali odbornici SNS, uz podršku Romske demokratske stranke i SPO, DSS i šest odbornika iz odborničke grupe "Novi Sad-odmah" koju čini pet bivših >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbornika Pokreta "Dveri" i bivši odbornik vlaške partije NOPO.

"Predali smo zahtev, želimo vanrednu sednicu sa 15 tačaka dnevnog reda od kojih je najvažnija smena gradonačelnika. Kontaktirali smo SPS i već danas bi trebalo da održimo prvi sastanak. Ne očekujem danas odluku, ali očekujem da imamo većinu pre sazivanja sednice", rekao je Vučević.

"Najznačajnije tačke dnevnog reda su smena gradonačelnika Igora Pavličića i kompletnog Gradskog veća. Zahtevamo da se vanredna

sednica održi u rokovima predvidjenim poslovnikom, a poslednji rok je 12. septembar
", rekao je Vučević.

Predsednica Skupštine Novog Sada Aleksandra Jerkov sazvaće sednicu gradskog parlamenta "u zakonskom roku", saopšteno je iz te institucije.

"Predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov će u zakonom predviđenom roku, na osnovu dogovora sa koalicionim partnerima, sazvati sednicu Skupštine grada Novog Sada po predloženom dnevnom redu", piše u saopštenju.

Ne precizira se o kakvom je predloženom dnevnom redu reč, kao ni šta je "zakonom predviđeni rok".

U saopštenju se još navodi da je danas u službi Skupštine grada, na zahtev 34 odbornika, podneta inicijativa za smenu predsednice Aleksandre Jerkov, zatim zamenice predsednice Skupštine grada, gradonačelnika Novog Sada, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća, sekretara i zamenika sekretara skupštine.

Podneti su i zahtevi za smenu predsednika, zamenika predsednika i članova Komisije za kadrovska, administrativna i mandatno-imunitetna pitanja, predsednika, zamenika predsednika i članova Gradske izborne komisije, kao i za smenu direktora javnih i komunalnih preduzeća, piše u saopštenju.

Miloš Vučević iz SNS-a je izneo očekivanje da će do 12. septembra biti formirana nova gradska većina i da će gradska vlast izgubiti sadašnje pozicije.

Vučićević se osvrnuo i na optužbe iz Demokratske stranke da SNS želi vlast samo kako bi "opljačkala gradsku kasu u kojoj se nalazi šest milijardi dinara".

"Iskreno, jedva čekamo da preuzmemo vlast i da vidimo koliko novca ima u kasi, s obzirom na to da se plate radnicima ne isplaćuju. Daj bože da ima tih šest milijardi, ali se postavlja pitanje zašto nemaju da isplate plate zaposlenima i zašto su sve investicije stale, a novac drže negde ušuškan", rekao je Vučević.

On je najavio da će nova gradska vlast prvog dana obavestiti građane koliko Novi Sad ima para na računu i da li su tačne tvrdnje Igora Pavličića da grad raspolaže sa šest milijardi dinara.

Šef odborničke grupe "Svi za Novi Sad" Vladimir Jelić (SPO) rekao je da gradonačlenik mora da ode sa funkcije u narednih 15 dana "jer je svojim arogantnim i bahatim ponašanjem uspeo da rastera koalicione partnere, medju kojima je bio i SPO".

"Njegovo odsustvo želje da razgovara o ključnim problemima u Novom Sadu i izmeni Statuta grada koji je usvojen u prošlom sazivu protivno Zakonu o lokalnoj samoupravi, doprinelo je da napustimo gradsku vlast koju smo formirali", rekao je Jelić.

Šef odborničke grupe DSS Borko Ilić rekao je da je Novi Sad u prethodne četiri godine "uništen i da je postao investiciona, kulturna i politčka zabit zahvaljujući ljudima koji su njime upravljali".

"Nakon velike pobede srpske opcije na Ustavnom sudu i sprečavanja negativnih tendencija u Vojvodini, preuzimanje Novog Sada od tranaka koje se bore za to da Vojvodine ima autonomiju u okviru države Srbije biće kruna te pobede", rekao je Ilić.

Šef odborničke grupe "Novi Sad odmah" Miroslav Parović (Dveri) rekao je da će gradjani Novog Sada dobiti vlast kakvu zaslužuju, koja će zaustaviti sve loše procese nastale u poslednje vreme, kao što je potpuno uništavanje javnih preduzeća.

Vlast u Novom Sadu trenutno čine Demokratska stranka, SPS i Liga socijaldemokrata Vojvodine. SNS već neko vreme od SPS-a, svog koalicionog partnera na republičkom nivou zahteva da se promeni gradska vlast u Novom Sadu.

SPO je u petak uveče odlučio da napusti gradsku vlast u kojoj je bio sa Demokratskom strankom, Ligom socijaldemokrata Vojvodine i Socijalističkom partijom Srbije.

Sve te odborničke grupa zajedno imaju 35 odbornika, a za formiranje većine potrebno je bar 40 od 78 odbornika, koliko ima gradski parlament.

SNS je u više navrata pozvao SPS da napusti gradsku vlast, preteći i raskidanjem koalicije na republičkom nivou. Sa sedam odbornika SPS, SNS bi mogao formirati novu vladajuću većinu.

S druge strane, gradska vlast za sada uživa podršku 38 odbornika: 15 iz DS-a, 12 iz LSV-a, sedam iz SPS-a i jednog iz Saveza vojvođanskih Mađara, što takođe nije dovoljno da bi imali većinu.

Odbornička grupa Srpske radikalne stranke, koja ima pet odbornika, isključila je bilo kakvu mogućnost saradnje sa SNS-om, ali nije odbacila mogućnost saradnje sa DS-om i LSV-om.

Demokratska stranka optužila je SNS da na sve načine pokušava da prigrabi vlast u glavnom gradu Vojvodine, pa i sa odbornicima Romske demokratske stranke, koje su do pre dva meseca optuživali da su izborni cenzus prešli kupovinom glasova birača.

DS je optužio SNS da gradsku vlast pokušava da formira i sa ljudima izbačenim iz vlastitih partija, čime želi da izvrše udar na izbornu volju Novosađana.

U međuvremenu je došlo do tenzija i između DS i LSV. Prvo je LSV saopštila da je uslov da ostane u koaliciji sa DS to da gradonačelnik Pavličić podnese ostavku, a potom je DS uzvratila optužbama da je LSV korumpirana i da se pridružila "hordi grabljivica" koje "pošto-poto" žele da preuzmu vlast u gradu.

Pavličić optužuje LSV i SPO

Za rušenje sadašnje većine u Novom Sadu, gradonačelnik Igor Pavličić optužuje koalicione partnere LSV i SPO, a ne socijaliste.

"Sa SPS sam u stalnom kontaktu i imam korektnu saradnju. Ništa još nije definitivno, pošto nikome nije u interesu da formira većinu sa šest odbornika koji su isključeni iz svojih stranaka i sa ljudima koje su naprednjaci do juče optuživali za kupovinu glasova na izborima", rekao je Pavličić za "Blic".

On je Ligu socijaldemokrata Vojvodine i SPO optužio za rušenje vlasti ne samo u Novom Sadu, već pre toga u Baču, Pančevu i Zrenjaninu. "Pošto mi Liga sada spočitava da sam doprineo nečemu što je potpuno besmisleno, sad ih pitam koja je cena bila za prodaju novosadske vlasti", rekao je Pavličić.

Stojiljković: Obesmišljena volja građana

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže za B92 da se tom težnjom da se koalicija na nacionalnom nivou prenese i na lokalni obesmišljava volja građana.

"Sve je posledica toga da ništa ne lepi kao lepak vast, što je jedan od koraka da se koalicije formiraju po svaku cenu. Drugi način je da se ojača parlamentarna većina", rekao je Stojiljković.

Stojiljković dodaje da je ovo situacija kada su građani glasali za neku stranku, koja je obećala koaliciju sa jednim strankama, da bi oni posle izbora "završili sa drugima".

"Sve dovodi volju građana u pitanje, to je za šta većina građana nema stomak, ali operativna politika se na to navikla", kaže Stojiljković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.