Povod: SNS bojkot sednice Skupštine

Izvor: MC Bor, 09.Apr.2015, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povod: SNS bojkot sednice Skupštine

Bor, 09.04.2015.
ONO KAD  ODBORNICI  VEĆINE  BOJKOTUJU  SEDNICU  SKUPŠTINE
Zanimljivostima u Boru nikad kraja. Događaji sustižu jedan drugi, koliko da građanima oteraju svakodnevne brige i trgnu ih iz latentne depresije. Toga nije lišena ni ova najtužnija nedelja, pred najveći hrišćanski praznik Uskrs. Ovoga puta za novu priču kojom ublažavamo manjak u novčaniku za svašta nešto što bismo hteli sebi i najmilijima da priuštimo za praznik, zaslužni >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << su odbornici većine u lokalnom parlamentu sa oba predsednika na čelu. Pokazali su potpuno jedinstvo, tako da se niko nije pojavio na uredno zakazanoj sednici Skupštine. Prozivku je obavio zamenik predsednika Skupštine pred kamerama lokalne televizije, uz budno nadgledanje sekretara. Na prozivku su odgovorili prisutni odbornici opozicije. Mesta vladajuće ekipe bila potpuno prazna, pa nas je to podsetilo na đačko doba kada smo svi složno bežali sa časova. Bežali smo kada imamo dojavu o iznenadnom propitivanju ili nenajavljenom kontrolnom ili iznenadnoj inspekciji. Te su nam informacije ponekad slali i sami profesori, naročito kada se odnekud pojavi pretnja u liku nekog inspektora. Šta je uplašilo opštinsku većinu, te nadmene naprednjačke odbornike i njihove čelnike do daljnjeg nećemo saznati, ali to nam ne smeta da odslušnemo, zabeležimo i stavimo javnosti na uvid priče koje se valjaju našim gradom.

Elem, najčešće se govori o već starim i poznatim razlozima. Pa i nedavno je bila slična situacija. Uredno zakazana sednica je odložena jer je nekom proverom ili pouzdanim priviđenjima procenjeno da neće biti kvoruma. I tada je na dnevnom redu bilo par tačaka o imenovanju direktora javnih preduzeća, kao i sada. Priča se da u vladajućoj partiji kalkulacija koliko hoćeš. Trguje se za sve pare, baš kao na zelenoj ili buvljoj pijaci. Taman kada se teškom mukom dođe do nagodbe i akteri odahnu, neko doda nešto više ili pak neko drugi oduzme malo, ali dovoljno da se ravnoteža naruši. Pa ajde Jovo nanovo i sve dotle dok se, kako prošli put rekoše „ zaista ne nađu oni pravii“. Da li je to glavni razlog za ovo jedinstvo u neodgovornosti odbornika i vlasti u opštini, može da bude ali ne mora i da znači. Pored svih negativnih posledica ovakvog ponašanja po javnim preduzećima, ova situacija je dodala na dramaturgiji slavlja koje je jedan od vd direktora upriličio baš na dan kada je po njegovom mišljenju trebalo da se ogromnom većinom Skupštine ozvaniči njegovo postavljenje na mesto direktora firme. Sednica nije održana, on je ostao do daljnjeg u vd stanju, što gostima nije smetalo da jedu, piju i vesele se uz živu muziku i šalu koju su svojim (ne)aktivnostima kreirali naprednjački odbornici.

Ipak je većina građana koja se bavi opštinskim zanimljivostima, sigurna da razloge za ovo i najmanju ruku čudno i nedolično ponašanje treba tražiti kod gospodara života i smrti u gradu bakra. Čovek koji za sebe voli da kaže da je „stari vuk“ i kod koga je dirigentska palica kojom usmerava tok svake sednice, toga dana je primao nagradu za lidera privrednog ambijenta Srbije, šta god da to znači. Bez njega niko nema petlju ne da održi već zakazanu sednicu, nego ni da se pojavi u salu ili ispred sale. Možda bi to aktuelni „ambijentalni lider“ mogao da protumači kao atak na partijsko jedinstvo a možda i na samog premijera i vladu. Sa druge strane, sednica bez dirigenta možda bi mogla da krene i nekim drugim, neželjenim tokom. Jer predsednik Skupštine kao spiker tokom sednice prati signale koje mu najaktivniji odbornik šalje sa dobro odabranog mesta, iza same govornice koja mu služi kao zaklon od kamera ali mu ne ometa komunikaciju sa ljudima koji su sazvali i koji vode sednicu. Njihove oči su uprte u njega, kako bi se u pravom trenutku uhvatile sve njegove misli i želje i odmah pretvorile u skupštinske odluke. Mada među njima postoji i virtuelna veza, ipak se ne usuđuju da bez njegovog fizičkog prisustva krenu u avanturu zvanu sednica SO, bez obzira na sve moguće posledice.

Moglo bi se tu još što šta navesti od razloga za sramno ponašanje odbornika vladajuće stranke u Boru, ali je i ovo dovoljno za razmišljanje o odgovornosti onih kojima je ovo posao za koji su odlično plaćeni i na raznorazne načine dodatno motivisani. Kako će objasniti i opravdati to što se prema svojim obavezema odnose ovako traljavo? Da li će im neko reći da deo plate za tu traljavost treba da vrate u budžet ili da nedaj bože podnesu ostavku za ignorisanje i omalovažavanje funkcija na koje su izabrani. Šta bi na to rekao premijer i predsednik SNS gospodin Vučić, koji radi od jutra do sutra i redovno proziva lidere opozicije za odnos prema radu i obavezama na funkcijama koje obavljaju? Da li je zaista vreme za promenu izbornog zakona i uvođenje mogućnosti da glasamo za ljude, za čoveka koga znamo po imenu i prezimunu, po liku i delu a ne da nam nakon izbora postavljaju one za koje ni članovi njihove najuže porodice ne bi glasali.

Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.