Izvor: Magyar Szó, 22.Jul.2015, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobede ili porazi?

Stranke su, sve do reda veoma zadovoljne rezultatima postignutim na nedeljnim izborima u mesnim zajednicama u Subotici. Srpska Napredna Stranka govori o ogromnoj pobedi, Savez Vojvođanskih Mađara o odličnim rezultatima, a rukovodstvo Lige Socijaldemokrata Vojvodine o dobrim brojkama.

Na izborima u nedelju, svoje glasačko pravo moglo je da iskoristi 131 012 građana, ali je svoj glas dalo samo njih 30 667. >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << To znači da je na izborima učestvovalo 23.41 posto građana sa pravom glasa, što je maltene tradicionalni procenat izlaznosti na izborima za mesne zajednice, gde meštani jednostavno ne odlaze na glasanje.

Razlog neglasanja je verovatno višeslojan: ljudi su se verovatno već umorili od činjenice da njihova mesna zajednica uvek odgovara kako nije nadležna, bilo kojim problemom da joj se obrate. Vlast je centralizovana, male mesne zajednice skoro da nemaju baš nikakve nadležnosti niti vlast. Njihovo se mišljenje možda i sasluša na višim nivoima, ali teško da mogu bilo šta učiniti iz jednostavnog razloga- nedostatka para.

Građanima verovatno nije budila želju za glasanjem ni činjenica, da postoje mesne zajednice gde je bilo samo jedne jedine izborne liste, sviđalo se to nekome ili ne. Bilo je mesta gde su građani mogli da biraju između dve ili tri liste, a verovatno je bilo građana koji jednostavno nisu mogli da se identifikuju ni sa jednom listom i zbog toga nisu ni glasali.

Ove godine je izbornu listu u svih 37 mesnih zajednica postavila Srpska Napredna Stranka, odnosno njeni koalicioni partneri: SVM je imao 27 listi, a Liga 22. Bilo je još nekoliko manjih stranaka kao Demokratski Savez Vojvođanskih Hrvata, Socijalistička Stranka Srbije, Srpska Radikalna Stranka, Stranka Zelenih i nekoliko grupa građana koji su pokušali da se izmere na izborima. Ostale stranke su izbore bojkotovale. Tako su postupile Demokratska Stranka, Liberalno-demokratska Stranka, Demokratska Stranka Srbije, Dveri, Nova Stranka. Oni su neučestvovanje na izborima obrazložili činjenicom da su izbori bili raspisani nakon isteka zakonskog roka, odnosno pokušavali su da usmere pažnju na činjenicu da bi se podosta para moglo uštedeti, ukoliko bi se izbori za mesne zajednice održali istovremeno sa pokrajinskim i lokalnim izborima.

Vlast, odnosno dve velike partije su stvar gledale drugačije. Prema njihovom mišljenju, ove manje stranke jednostavno nisu bile pripremljene za izbore, nemaju ni infrastrukturu, ni para za kampanju, a nemaju ni odgovarajuće kadrove.

Ali u celoj priči oko izbora za mesne zajednice deblji kraj izvukli smo mi, građani, bez obzira na to koliko mesne zajednice imaju ovlašćenja.

Na ovim izborima, naime nije bilo građanske opcije. Građaninu koji ne razmišlja isključivo u nacionalnim bojkama, niko nije ponudio nikakvu opciju, a posledica toga je da se u gradu ne može čuti ništa drugo osim razgovora o tome u kojoj su mesnoj zajednici pobedili Mađari, a u kojoj Srbi. Ogromnu odgovornost u ovoj priči imaju stranke koje propagiraju građanske vrednosti, a koje sada nisu htele da učestvuju u celoj priči, gledajući skrštenih ruku kako stižemo do toga da se danas govori o SRPSKOJ i MAĐARSKOJ pobedi. Niko više ne troši reč na multikulturalizam, na građanske vrednosti – samo o naciji se govori i o tome kako su neki osvojili ili povratili vlast, ili je pak, izgubili. Izvinite, moram da se ispravim: nema gubitnika, svi su postigli izuzetan uspeh…

A naši političari sve to prihvataju. Naravno, mnogo lakše rešenje je ne ponutiti izbor građanima, veći deo njih neće otići na glasanje, a i postignuti rezultati će se na taj način prikazati kao ogromne pobede.

Činjenice su ipak tu, a pored njih ne možemo proći samo tako, pa čak i ako se radi o toliko malo važnim izborima kao što su izbori za mesne zajednice.

U nedelju, oko 100 000 građana NIJE glasalo.

U nedelju, otprilike 20 000 MAĐARA nije glasalo.

Od 131 012 građana sa pravom glasa, VIŠE HILJADA je verovatno već u inostranstvu, jer u Subotici godinama nisu našli posao, a ukoliko su se ipak zaposlili a nisu imali sreće, radili su za puko preživljavanje.

U nedelju je 75 posto građana mislilo da nema potrebe da izrazi svoje mišljenje.

U nedelju je za SVM glas dalo 9800 građana, a oko 13 800 za naprednjake. Subotica ima oko 150 hiljada građana. Šačica ljudi, sa kojima političari „komuniciraju”. Trebalo bi se zamisliti nad tim podatkom.

Zadatak političara naravno, može biti da sve to proknjiži kao ogromnu pobedu i da zadovoljno konstatuju kako su dobili poverenje građana zahvaljujući svemu što su do sada uradili.

Ali ja to vidim drugačije. Ja vidim da se iz ovog grada svakodnevno sele porodice.

Vidim da mlade ne zanima ništa, naročito ne politika.

Vidim da su izbori proteklih godina, svi do jednog, bili porazi.

U gradu gde političari ne umeju osloviti 100 000 građana (Mađara, Hrvata, Bošnjaka, Bunjevaca, Rumuna, Slovaka…) ne može se govoriti o pobedama. Samo o porazu politike.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima,   Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.