Plivanje na političkoj sceni  samo na brodu SNS

Izvor: B92, 03.Mar.2016, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Plivanje" na političkoj sceni " samo na brodu SNS

Beograd -- Dok će proevropska opozicija u dve kolone na izbore, saradnja desničarskih partija je odavno ozvaničena, SPS će sa JS, a SNS ima sve više partnera.

Iako vanredni parlamentarni izbori još nisu raspisani, partije su pregrupisanje počele i pre nekoliko meseci, kada su saradnju dogovorili DSS i pokret Dveri.

Situacija u vezi sa proevropskom opozicijom je razmršena tek nedavno, Demokratska stranka će na jednu, SDS i LDP na drugu stranu, SPS je ostao bez >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dugogodišnjeg partnera Partije ujedinjenih penzionera Srbije, a lista na čelu sa Srpskom naprednom strankom će imati veliki broj pridošlica.

Među njima su političke organizacije koje predvode Rasim Ljajić, Velimir Ilić i Andreja Mladenović, oni su rešili pitanje svog političkog opstanka i cenzus će prebroditi na najvećem političkom brodu, Srpskoj naprednoj stranci.

“To je najjača stranka u Srbiji, ljudi vole da idu sa pobedikom, to je činjenica“, kaže predsednik SDPS Rasim Ljajić.

“Jači nema trenutno, ako pogledate poziciju i opoziciju“, dodaje lider Nove Srbije Velimir Ilić.

“SNS je jedina snaga i ima veliko poverenje građana“, ističe Andreja Mladenović iz Samostalnog DSS.

Sa SNS se prvi dogovorio Rasim Ljajić, lider SDPS, koji će verovatno biti drugi na listi “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, iza predsednika SNS i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

“Glavna poruka je neophodnost da se Srbija modernizuje, da se odupremo svim vrstama ekstremizma, ksenofobije, bez obzira odakle dolaze“, kaže Ljajić.

I partija Velimira Ilića ostaje verna partiji Aleksandra Vučića. Šta Nova Srbija donosi Srpskoj naprednoj stranci?

“Preko opština gde smo na vlasti mi imamo šest gradonačelnika i predsednika opština, znači imamo neke ljude koji stalno glasaju za nas. U najgorem slučaju mi imamo najmanje 120.000 glasova“, ocenjuje Ilić.

Mnogo glasova definitivno neće doneti tek formirani Samostalni DSS Andreje Mladenovića. Njega je lider naprednjaka nekoliko puta javno zvao da mu se pridruži. Ipak, postavlja se pitanje, kako čovek koji je do prošle godine bio u DSS, stranci koja ima suprotnu politiku od SNS, promenio stavove.

“Politika prema EU predstavlja jedan evrorealizam i evroskepticizam od koga nismo odustali, ali ne mislimo da politika ekstrema i sukoba može da doprinese interesu građana. Dakle, saradnja i partnerski odnos – do granice državnih interesa“, ističe Mladenović.

Gotovo je izvesno da će lista “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ biti najduža... Treba li najjačoj stranci u zemlji baš toliko manjih partija?

“Mislim da naše društvo traži ujedinjenje i ne moramo da to posmatramo kroz političku stranu, nego kroz to ko žeki da izgradi pristojnije društvo. Uveren sam da veruju u ideju i politiku Aleksandra Vučića i SNS“, kaže šef poslanika SNS Zoran Babić.

Na naprednjački brod nedavno se ukrcao i PUPS, na listi će ponovo biti Milanka i Dragomir Karić, kao i Srpska narodna partija Nenada Popovića, koji poručuje da će se zalagati za vojnu neutralnost, ali i za razvijanje jačih ekonomskih odnosa sa Rusijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.