Pavličić: Nastavljam svoj posao

Izvor: B92, 29.Avg.2012, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavličić: Nastavljam svoj posao

Novi Sad -- Sednica Skupštine NS povodom smene gradonačelnika Igora Pavličića neće danas biti nastavljena, kaže Aleksandra Jerkov. Pavličić: Nastavljam da radim svoj posao.

Predsednica Skupštine Novog Sada je ranije danas odložila sednicu jer u 15 sati, za kada ju je zakazala, u sali nije bilo nijednog odbornika.

Ona je rekla da tada u sali nije bilo odbornika vladajućih stranaka, a da su odbornici opozicije bili ispred zgrade Skupštine Vojvodine, gde je trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bude sednica, pošto se sala u Skupštini Novog Sada renovira.

Ona je istakla da su svi odbornici, u skladu s poslovnikom Skupštine, telegramom i telefonom obavešteni o vremenu održavanja sednice, kao i da su im kuriri dostavili neophodan materijal.

"Oni su od mene juče zatražili da zakažem sednicu koju sam, zbog razloga hitnosti, zakazala samo dan nakon podnetog zahteva. To što njima nije dovoljno vremena da realizuju inicijativu koju su sami započeli govori o njihovoj ozbiljnosti i o tome da se radi o ljudima koji ne mogu da skupe ni kvorum za sednicu, a ne da okupe većinu", naglasila je predsednica novosadske skupštine.

Na pitanje da li će danas nastaviti odloženu sednicu odgovorila je da će svi pismenim putem biti obavešteni o njenom nastavku.

"Pošto su svi odbornici bili odsutni, pisanim putem ću ih obavestiti o nastavku sednice. To ću učiniti kada budem obavila konsultacije, pre svega u vladajućoj koaliciji, a zatim među onima koji su danas neuspešno inicirali ovu sednicu", objasnila je Aleksandra Jerkov.

Ona je takođe dodala da je vanredna sednica bila zakazana za 15 sati i da se skupštinska većina ne pravi "na parkingu ispred Skupštine Vojvodine".

"Iako me je služba obavestila da je evidentirano da samo devet odbornika prisustvuje sednici, ušla sam u skupštinsku salu u nadi da ću tamo zateći potreban broj odbornika. Osim mene u sali nije bilo nikog i jedino što sam mogla da učinim u skladu s poslovnikom jeste da odložim sednicu", ponovila je Aleksandra Jerkov.

Predsednica Skupštine Novog Sada ponovila je da je u službenoj evidenciji grada Novog Sada bilo prijavljeno da devet odbornika prisustvuje sednici, od kojih je petoro iz DSS-a, a četvoro iz SRS-a.

Pavličić: Politička sapunica

Foto: Tanjug

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić izjavio je da će on nastaviti da radi svoj posao sve dok se u Skupštini grada ne promeni većina.

"Videli smo da današnji pokušaj promene većine u gradskom parlamentu nije uspeo", rekao je on, dodajući da se nastavlja "politička sapunica" koja traje duže od mesec dana.

Pavličić je optužio, kako je rekao, glavnu opozicionu stranku - SNS da je odgovorna što sazvana sednica nije održana.

On je kazao da grad kao što je Novi Sad nije zaslužio da se, kako je rekao, na ovaj način igra sa njegovim interesima i interesima njegovih građana. Naglasio je da zbog toga trpe investicije i svi započeti poslovi jer je, kako je kazao, u ovakvoj situaciji teško bilo šta raditi.

"Ja sam kao gradonačelnik došao na sednicu Skupštine da bih video da li postoji nova većina i da bih joj, ako je ima, čestitao", rekao je on.

Međutim, prema Pavličevićem rečima, na sednicu nisu došli ni oni odbornici koji su svojim potpisima zatražili sazivanje vanredne sednice, koja je među tačkama dnevnog reda imala i njegovu smenu. On je rekao da mu je želja bila da na sednici podseti odbornike opozicije na njihova obećanja i da ih obavesti o tome koliko novca ima na računu gradske uprave.

"Na računu ima šest milijardi dinara i to govori da je Novi Sad najstabilniji grad u zemlji", rekao je Pavličić, ponovivši da je "onaj ko predlaže vanrednu sednicu odgovoran i za obezbeđivanje kvoruma".

Upitan kako će funkcionisati gradska vlast, kada vladajuća koalicija očigledno nema većinu, kazao je da se većina "dobija i gubi" na sednici Skupštine grada.

"Krajem juna oformljena je gradska većina i formirana vlast u Novom Sadu. Sve dok se ta većina ne promeni na sednici Skupštine mi imamo obavezu da vodimo računa o gradu", rekao je Pavličić.

SNS: Imamo većinu za smenu

Odbornici pet političkih grupacija u Skupštini Novog Sada, njih 40 od ukupno 78, koji traže smenu gradske vlasti, čekanjem u skupštinskoj sali na dolazak predsednice Aleksandre Jerkov, dokazali su da imaju većinu, poručio je predsednik Odborničkog kluba "Pokrenimo Novi Sad - Tomislav Nikolić" Miloš Vučević.

On je kazao da sednica, zakazana u 15 sati, nije održana zato što druga strana, predvođena Demokratskom strankom, nema većinu. Da su imali većinu, kazao je Vučević, oni bi sednicu održali i odbili naš zahtev za smenu Pavličića.

"Da se to dogodilo, mi ne bismo imali pravo da smenu gradonačelnika tražimo u narednih šest meseci", rekao je predsednik gradskog odbora naprednjaka.

Nedopustivo je, kazao je on, i da se o jednoj ovako važnoj temi, kao što je promena gradonačelnika i gradske vlasti, odbornici na sednicu pozivaju telefonskim putem i to sat i po pre njenog početka.

On je dodao da odbornici, koji čine novu većinu, nikada neće učestvovati u radu sednica koje nisu zakazane u skladu sa zakonom. "Valjda je sada svima jasno ko ima većinu u gradskom parlamentu", naglasio je Vučević.

On je pred novinarima i prisutnim odbornicima telefonom pozvao predsednicu Aleksandru Jerkov kako bi je obavestio da je oni čekaju u sali, ali je ona taj poziv odbila. Odbijanje telefonskog poziva Vučević je prokomentarisao kao "još jedan dokaz" da dosadašnja vlast nema većinu u Skupštini.

SPS podržao smenu Pavličića

Foto: Tanjug, Arhiva

Socijalistička partija Srbije podržaće smenu gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića i prekomponovanje vlasti u tom gradu, izjavio je predsednik Izvršnog odbora te stranke Branko Ružić.

"Stvoreni su uslovi da uz podršku SPS-a dođe do prekomponovanja vlasti u Novom Sadu", rekao je Ružić novinarima u Skupštini Srbije.

Govoreći o vlasti u Beogradu, on je dodao da SPS nije u poziciji da daje bilo kakve garancije za vlast u prestonici i da postoji jasan stav onih koji su dominantno utemeljeni u biračkom telu koji su rekli da će poštovati tu utemeljenost.

Ružić je dodao da SPS zahteve koalicionih partnera ne shvata kao ultimatume i da stranke vladajuće većine rade kao tim.

Prema njegovim rečima, SPS, nakon sednice Predsedništva stranke, želi da ustanovi princip koji će biti u funkciji građana da tamo, gde je matematički moguće, vlast bude upodobljena sa republičkom, a kako bi projekti u tim sredinama bili lakše realizovani.

"Ovde nema govora o smenama, radi se o prekomponovanju vlasti. I pre četiri godine bilo je sličnih zahteva. Ovo je u funkciji što boljeg funkcionisanja sistema", rekao je Ružić i dodao da taj princip mora da bude primenjen na jednak način za sve u svim sredinama gde je to moguće.

Predstavnici SPS-a juče posle podne imali su sastanak sa novosadskim naprednjacima povodom sklapanja nove koalicije, ali do sada nisu saopštili odluku o promeni koalicionih partnera u Novom Sadu.

Odbornici opozicionih stranaka u Skupštini Novog Sada podneli su juče zahtev za održavanje vanredne sednice gradskog parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo i o smenjivanju gradonačelnika Igora Pavličića.

Zahtev su podneli odbornici Srpske napredne stranke, Demokratske stranke Srbije, grupe "Novi Sad odmah" (bivši odbornici Dveri i bivši odbornik stranke Nijedan od ponuđenih odgovora) i grupe "Svi za Novi Sad" (Srpski pokret obnove i Romska demokratska stranka).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.