Pastor: Nakon izbora razgovaraćemo sa svim strankama

Izvor: Blic, 22.Okt.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Nakon izbora razgovaraćemo sa svim strankama

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) će posle izbora razgovarati o eventualnoj saradnji sa svim strankama koje budu u mogućnosti da formiraju narednu vladu, izjavio je danas funkcioner te stranke Balint Pastor.

- U ovom trenutku je koalicija SVM sa SNS moguća u meri u kojoj je moguća saradnja izmedju SNS i DS ili SPS i SNS - >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je Pastor u intervjuu Tanjugu.

Sa kim će SVM nakon izbora ući u koaliciju i da li će biti moguća saradnja sa naprednjacima, kako je rekao Pastor, zavisiće što od izborne matematike, što od toga kako će velike stranke, koje budu u mogućnosti da formiraju vladu, gledati na program SVM.

- Mislim da su u Srbiji prošla vremena kada je bilo unapred jasno ko sa kim može u koaliciju. Mislim da sada svaka stranka može sa bilo kojom strankom da stupi u koaliciju, ali to ne znači da ćemo se mi odreći nekih vrednosti - naglasio je Pastor, koji smatra da na takav način razmišljaju i druge partije.

On je istakao da je za SVM od presudnog značaja da Srbija ostane na evropskom putu, kao i da se buduća vlada mnogo više posveti razvoju poljoprivrede i privrede i suštinskoj decentralizaciji, dodajući da će SVM o tim pitanjima razgovarati sa svim strankama nakon izbora.

Pastor tvrdi da poslednjih meseci nije bilo nikakvih kontakata sa čelnim ljudima SNS, ali je objasnio da SVM već godinama nastoji da ima dobru komunikaciju sa svim relevantnim strankama na političkoj sceni Srbije.

Kad je reč o tome kada treba održati izbore, Pastor smatra da nema razloga da se oni raspišu pre nego što u decembru bude saopštena konačna odluka o statusu kandidata za članstvo Srbije u EU.

- Posle toga izbori mogu da budu raspisani i u decembru, januaru ili martu, pošto će to već biti redovan termin za njihovo održavanje. Ova vlada će biti prva koja će od 2000. izgurati četvorogodišnji mandat - konstatovao je Pastor.

On tvrdi da, s obzirom da je ove jeseni dolazilo do čestih nesuglasica medju strankama vladajuće koalicije, pa i po pitanju glasanja o nekim zakonima Vlade Srbije, odnosi u vladajućoj koaliciji nisu ni bolji ni gori u odnosu na period od pre godinu ili dve.

Pastor je ponovio da SVM protivljenjem donošenju predloženog zakona o železnicama i izglasavanju Zakona o restituciji, nije imala nameru da obori Vladu Srbije, već da se borila za svoj vrednosni sistem.

- Nismo imali nijednom nameru da oborimo vladu. Uvek smo se borili za naš vrednosni sistem i nastojali da ga unesemo u zakone koje usvaja parlament, tako da trenutno ne razmišljamo o eventualnim budućim koalicijama - rekao je Pastor i istakao da SVM pre izbora neće razgovorati ni sa jednom strankom o eventualnoj koaliciji.

Pastor je najavio samostalni nastup te stranke na izborima kako bi madjarska zajednica i SVM očuvala samostalnost političkog delovanja i kako ne bi zavisila ni od jedne velike partije.

To ipak, kako je naveo, ne isključuje eventualne koalicije unutar madjarske zajednice.

Pastor veruje da će Vlada Srbije ispoštovati doneti rebalans budžeta za 2011. godinu i da će pokrajinskom Fondu za kapitalne investicije do 1. decembra, u tri jednake rate, isplatiti osam milijardi dinara, što je bio uslov SVM za podršku tom aktu.

- Prva garancija za to je usvojeni rebalans budžeta, a druga reč predsednika republike - rekao je Pastor.

Na pitanje da li će SVM podržati budžet za narednu godinu ukoliko Vojvodina ipak ne dobije ta sredstva, Pastor je odgovorio da je njegova stranka uvek glasala za budžet kada vlada ispoštuje princip da pokrajina dobije sedam odsto iz budžeta i da se omoguće tri sedmine za kapitalne investicije.

- Za nas će važiti isti princip - da predlog budžeta treba da bude u skladu sa Ustavom. Ukoliko to tako bude sigurno ćemo podržati budžet za sledeću godinu - naglasio je Pastor.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sa kim može u koaliciju SVM?

Izvor: B92, 22.Okt.2011

Beograd -- Savez vojvođanskih Mađara će posle izbora razgovarati o eventualnoj saradnji sa svim strankama koje budu u mogućnosti da formiraju vladu, kaže Balint Pastor..."U ovom trenutku je koalicija SVM sa SNS moguća u meri u kojoj je moguća saradnja između SNS i DS ili SPS i SNS", rekao je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.