Partijska podrška večitoj direktorki?

Izvor: Danas, 14.Feb.2015, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partijska podrška večitoj direktorki?

Sokobanja, Niš - Direktorka bolnice u kojoj sam predsednik Upravnog odbora, inače vidjeni član Vaše stranke, nastavlja da ilegalno rukovodi Specijalnom bolnicom u Sokobanji, mada su joj istekla već tri mandata, naravno sve uz blagoslov Ministarstva zdravlja i vrha SNS-a, navodi se pored ostalog u jednom od dopisa premijeru Aleksandru Vučiću koje mu je predhodnih dana uzaludno slao predsednik UO Specijalne bolnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za nespecifične plućne bolesti u Sokobanji Saša Živić, inače i pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš, profesor na niškom Medicinskom fakultetu i generalni sekretar Udruženja pedijatara Srbije.

Nakon Živićeve upornosti da se raspiše konkurs za izbor novog direktora Specijalne bolnice, pošto je aktuelnoj direktorki Ljiljani Isaković 25. januara ove godine istekao i treći uzastopni mandat, ipak je usledila „reakcija“, ali Ministarstva zdravlja, kojem se takodje obraćao. Ono je pre nekoliko dana odlučilo da ga razreši sa funkcije predsednika UO, bez navodjenja obrazloženja, a da na njegovo mesto imenuje Sonju Milojević, koja je, kako smenjeni predsednik kaže, zaposlena u EPS-u. Sa „svog mesta“ nije pomerena jedino direktorka Isaković. Uprkos odluci UO Specijalne bolnice da bude raspisan javni konkurs za izbor novog direktora, donetoj 10. decembra prošle godine, to se još uvek nije dogodilo. Prema Živićevim rečima, Isakovićeva, koja je direktorka bolnice od 2002. godine, saopštila mu je da namerava da i ubuduće ostane na toj funkciji jer ima podršku pojedinih pripadnika Odbora za zdravstvo SNS-a. Predhodno je, dok je G17 Plus (URS) bila u vlasti, pripadala toj stranci, kaže. Zakonska norma u Srbiji. - Prekršen je zakon, koji dozvoljava direktorima i drugim funkcionerima samo dva uzastopna mandata, direktorka ilegalno rukovodi zdravstvenom ustanovom, a “institucije” smenjuju onog ko na to ukazuje. Takav slučaj je paradigma ne samo situacije u našem zdravstvu već i u celoj državi. U Srbiji odavno ne postoji relevantan sistem vrednosti i intelektualna elita već partijski interesi i partijska elita. Tako je i u zdravstvu, iako je reč o posebno osetljivoj oblasti. Predsednik Vlade Vučić izjavio je nedavno da „zna samo jednog partijskog direktora“. A ja znam najmanje 50, i to samo u zdravstvu. Srbija zaista zaslužuje bolju stvarnost- kaže Živić za Danas. On dodaje da zbog ovog slučaja reaguje principijelno i da smenu ne doživljava lično, jer mu  funkcija predsednika UO „ nije  dala suštinu, niti mu je može uzeti“. Uveren je da „vulgarno i nepotrebno dovodjenje u pitanje nečega što je zakon, logika i pravda“ od Srbije sigurno neće napraviti pristojnu gradjansku državu. Smatra da rukovodstvo Specijalne bolnice na čelu sa direktorkom “svojim autističnim i samovoljnim ponašanjem, za račun opstanka jedne funkcije, dovodi u pitanje čak i opstanak te institucije“. Podseća pri tom da u ovoj bolnici već godinama  postoji kriza rukovodjenja i narušeni medjuljudski odnosi, kao i otvoreni sukob izmedju direktorke i grupe lekara, od kojih je 20.tak dobilo status uzbunjivača, nakon što je upozorilo da trpi mobing i pritiske zbog ukazivanja na čitav niz njenih navodnih zloupotreba. Uprkos tome što smo direktorki Isaković prosledili pitanja, a i kontaktirali bolnicu, do zaključenja ovog izdanja nismo uspeli da dobijemo tražene odgovore. Ostali smo pored ostalog uskraćeni za informacije da li će Specijalna bolnica raspisati konkurs za izbor direktora, hoće li Isakovićeva ponovo konkurisati, te da li joj i koji funkcioneri SNS-a omogućavaju ostanak na čelnoj poziciji iako joj to zakon više ne dozvoljava.

Ministarstvo: Izbor direktora bolnice biće u skladu sa zakonom

- Upravni odbor Specijalne bolnice u Sokobanji, koji je sada u punom sastavu, u narednom periodu rešavaće pitanje raspisivanja konkursa i izbora direktora bolnice u skladu sa zakonom, saopšteno je za Danas iz kabineta Ministarstva zdravlja. Ministarstvo nije konkretno odgovorilo na dostavljena pitanja Danasa da li Isakovićeva ima pravo da bude ponovo imenovana na funkciju direktora Specijalne bolnice u Sokobanji, niti zašto Ministarstvo nije reagovalo na Živićeva upozorenja da je njen  treći mandat istekao 25. januara ove godine. Ostali smo uskraćeni i za odgovor koji su razlozi za smenu predsednika UO bolnice. Iz kabineta Ministarstva je načelno odgovoreno da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti  propisano da “direktora, zamenika direktora, članove UO i Nadzornog odbora imenuje i razrešava osnovač”, odnosno Ministarstvo, a da organi zdravstvene ustanove, pa i direktori, “i po isteku mandata nastavljaju da obavljaju poslove do dana imenovanja novih”. U Ministarstvu su dodali da je UO bolnice na sednici od 10. decembra prošle godine doneo samo uslovnu odluku da se raspiše konkurs za izbor direktora, pošto je bio u nepotpunom sastavu, jer su mu nedostajala dva člana iz reda zaposlenih. Ministarstvo je  popunilo sastav UO 28. januara imenovanjem dva nova člana iz reda zaposlenih, navodi se u odgovoru.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.