Parlamentarno nasilje u odborima

Izvor: B92, 24.Jul.2012, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Parlamentarno nasilje" u odborima

Beograd -- Od ukupno 19 skupštinskih odbora 8 će voditi opozicija, a vladajuća koalicija 11. Opozicija negoduje što Odbor za bezbednost vodi Jadranka Joksimović iz SNS-a.

Do sada su konstituisana četiri odbora, a Odborom za kontrolu službi bezbednosti rukovodiće SNS. Predsednik tog odbora je Jadranka Joksimović (SNS), a njen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zamenik biće izabran naknadno, odlučeno je na sednici tog odbora. Ova odluka izazvala je protivljenje opozicione DS i LDP-a.

Član Odbora iz DS-a Dragan Šutanovac kaže da se sprovodi "parlamentarno nasilje" pirlikom imenovanja predsednika pojedinih odbora i dodaje da je "politički nekorektno i sa stanovišta parlamentarne prakse neprimereno da važan odbor za kontrolu službi bezbednosti vodi neko iz vladajuće koalicije".

"Nije poštovan princip koji zastupa Demokratska stranka i ne mogu da prihvatim da je na današnjem kolegijumu bilo šta dogovoreno jer je

izvršeno parlamentarno nasilje", rekao je Šutanovac.

Šutanovac, odlazeći ministar odbrane, rekao je da je očekivao da skupštinski odbor za odbranu i bezbednost vodi neko ko ima iskustva.

Izmenama zakona o uredjenju službi bezbednosti "sva moć u oblasti odbrane i bezbednosnog sektora biće koncentrisana u jednim rukama i

to nije vidjeno u prošlosti", rekao je Šutanovac.

Član Odbora iz LDP-a Nenad Milić rekao je da se boji da se u novom sazivu Skupštine ništa neće promeniti ukazujući da odbor za odbranu i bezbednost ni u prošlom sazivu nije koristio svoja ovlašćenja.

Novoizabrana predsednica Odbora Jadranka Joksimović (SNS) je rekla da je spremna da vodi odbor i da je SNS izabrao nju radi osiguranja civilne kontrole službi bezbednosti.

Poslanik SPS-a Dušan Bajatović izabran je za predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, uz protivljenje opozicionih DS i LSV što taj odbor vodi stranka vladajuće većine a ne opoziciona, kako je to bio slučaj do sada.

Poslanik DS Dragan Šutanovac kazao da je Bajatović "nesumljivo kvalitetan” predlog za predsednika tog odbora, ali da DS ne može da ga podrži, jer bi praksa da opozicija vodi taj odbor trebalo da bude i dalje nastavljena.

Izboru Bajatovića protivila se i Liga sociajldemokrata Vojvodine, čiji je poslanik Aleksandra Jerkov navela da je taj odbor jedan od četiri koja parlamentu u potpunosti omogućavaju nadzornu i kontrolnu ulogu nad radom vlade.

Bajatović je nakon izbora na tu funkciju kazao da neće dozvoliti da se taj odbor zloupotrebljava u stranačke svrhe, već da će se poštovati jasne procedure i da nikom neće biti zabranjeno da postavi nijedno pitanje.

Bajatovićev zamenik, koji će biti iz redova opozicionih stranaka, biće, kako je najavio, izabran naredne sedmice, nakon dodatnih konsultacija.

U Skupštini Srbije su konstituisana još tri odbora.

Na čelu Odbora za ustavna pitanja i zakondavstvo je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović (SNS), dok je za njegovog zamenika izabran Srdjan Miković (DS).

Predsednik Odbor za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravuje Petar Petrović iz Jedinstvene Srbije, a mesto zamenika pripada opoziciji ali još nije dogovoreno ko će to biti.

Na čelu Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja je Jorgovanka Tabaković (SNS), a njen zamenik je Nenad Konstantinović (DS).

U novom skupštinskom sazivu biće 19 odbora. Odbori će imati po 17 članova, osim Odbora za kontrolu službi bezbednosti koji će imati devet članova.

Biće formiran i Odbor za prava deteta kao posebno stalno radno telo na čijem čelu će biti predsednik Skupštine Srbije.

Skupština Srbije danas na vanrednoj sednici treba da razmotri izmene zakona o vladi, ministarstvima i o uređenju službi bezbednosti. Sednica će početi u 15.30 sati.

Opoziciona DS zatražila je juče da opozicija rukovodi odborima za odbranu i unutrašnje poslove i za kontrolu službi bezbednosti, a iz SNS je objašnjeno da je opoziciji ponuđeno rukovođenje odborima za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, energetiku, poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu, odborom za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj, zatim za kluturu i informisanje, za zdravlje i porodicu.

Takođe, opoziciji je, kako je saopšteno iz SNS, ponuđeno da bude na čelu odbora za evropske integracije, za dijasporu, za zaštitu životne sredine, a da je naknadno to omogućeno i za odbor za spoljne poslove.

Šef poslanika SNS Aleksandar Vučić rekao je da je vladajuća većina spremna da uvaži još neke "od želja" opozicije, ali da je nemoguće da dobiju baš sve što žele.

Formirani su odbori za ustavna pitanja i zakonodavstvo, za odbranu i unutrašnje poslove, za spoljne poslove, za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu, za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, za dijasporu i Srbe u regionu, kao i za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Takođe, u parlamentu će funkcionisati odbori za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, za Kosovo i Metohiju, za kulturu i informisanje, za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.

Tu su i odbori za zdravlje i porodicu, za zaštitu životne sredine, za evropske integracije, za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kao i za kontrolu službi bezbednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.