Pajtićeva vlada bez legitimiteta?

Izvor: Politika, 18.Mar.2014, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtićeva vlada bez legitimiteta?

Nikola Selaković najavljuje uskoro izbore i u pokrajini, a Bojan Kostreš kaže da su ligaši prvi put od 2004. pobedili demokrate

Novi Sad – Đilasove i Pajtićeve demokrate su i u Vojvodini jedva preskočile cenzus osvojivši 5,85 odsto, što je dovelo ponovo u pitanje legitimitet pokrajinske vlasti. Od DS-a bolji izborni rezultat imala je i Tadićeva Nova demokratska stranka u koaliciji sa LSV-om Nenada Čanka, osvojivši 8,1 odsto građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Pošto je koalicija okupljena oko naprednjaka ubedljiva sa 46,28 osvojenih glasova, potpredsednik SNS-a Nikola Selaković juče je za Radio-televiziju Srbije rekao da će uskoro biti održani i vanredni izbori za skupštinu Vojvodine. On je istakao da ne vidi razlog da više bilo ko ignoriše nepostojanje legitimiteta aktuelne Vlade Vojvodine koju predvodi DS, a na šta naprednjaci upozoravaju već više od godinu dana.

„Ovi republički rezultati u našoj severnoj pokrajini pokazali su sasvim drugačiju izbornu volju građana i samo onaj ko nema apsolutno nikakvog političkog sluha može da ignoriše takav rezultat”, izjavio je Selaković za RTS.

Zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš pre više od mesec dana poručio je sa stranica „Politike” Bojanu Pajtiću da, ukoliko SNS ubedljivo pobedi u Vojvodini, treba da razmisli o podnošenju ostavke i raspisivanju vanrednih pokrajinskih izbora.

„LSV je zadovoljan ostvarenim rezultatom iz dva razloga. U atmosferi u kojoj su se ljudi više nego očigledno plebiscitarno izjasnili prema SNS-u, svako ko je ostao iznad cenzusa postigao je dobar rezultat. S druge strane, prvi put u istoriji je LSV pobedio DS i to u većini mesta u Vojvodini. Demokrate su 2004. imale šest puta više glasova od nas, 2008. pet puta više, 2012. godine dva puta i sada smo mi njih pobedili”, kaže Kostreš.

Na naše pitanje da li taj rivalitet koji godinama opterećuje i njihove odnose unutar same Vlade Vojvodine znači da će ligaši sada iskoristiti priliku i okrenuti leđa DS-u, Kostreš kaže da je njihov cilj da sve pokrajinske institucije nastave nesmetano da funkcionišu.

„Članice vladajuće koalicije u Vojvodini moraju hitno da sednu i razgovaraju. Istovremeno, treba da se razgovara i sa naprednjacima, jer ne smemo zanemarivati rezultat koji su postigli. U ovom momentu ne mogu da kažem koji je izvesniji scenario: opstanak pokrajinske vlade, eventualna rekonstrukcija ili izlazak na nove izbore, naglašava zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

U samoj Demokratskoj stranci nisu želeli da komentarišu izborni rezultat u pokrajini. Šta će i kako dalje, obelodaniće javnosti tek nakon sednice Pokrajinskog odbora na kojoj će ta tema biti otvorena, izjavio je u izbornoj noći zamenik predsednika DS-a i pokrajinski premijer Bojan Pajtić. Iako je on do sada odbacivao bilo kakvu mogućnost vanrednog izlaska na birališta u Vojvodini, analitičari smatraju da je to, bez obzira na Pajtićeve želje, sada sasvim izvesno.

„Nakon ovako katastrofalnog i skandaloznog rezultata demokrate su izgubili legitimitet i sada je samo pitanje tehnike na koji način će se isposlovati vanredni pokrajinski izbori”, kaže za „Politiku” direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

„Ima raznih načina da se do toga dođe. Iako je jedan od koalicionih partnera tvrdio da ako uđu u koaliciju sa naprednjacima na republičkom nivou, to ne mora da znači da će izaći iz koalicije sa DS-om u pokrajini, ovakav izborni rezultat lako može da promeni njihovo mišljenje i da kažu da je zbog drastičnog gubitka podrške neophodna provera legitimiteta na izborima. Znate, 2008. godine DS je imao nadpolovičnu većinu, posle izbora 2012. godine imali su dva poslanika manje od polovine u skupštini, a sada spali na malo više od pet odsto podrške građana. Taj katastrofalan rezultat može dati alibi njihovim koalicionim partnerima, a može da dođe i do rascepa unutar same poslaničke grupe u pokrajinskom parlamentu. U svakom slučaju, vanredni izbori su daleko izvesniji nego što su bili pre nekoliko dana.

I u DSS-u, koji je zabeležio pad ispod cenzusa u pokrajini, pa samim tim ispada da su oni sad nelegitimna opozicija, ne odustaju od poziva na vanredne izbore.

A. Komnenović

objavljeno: 18.03.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZBOGOM, DRAGANE: Demokrate od nedelje odbrojavaju dane Đilasu!

Izvor: Kurir, 19.Mar.2014, 12:30

Demokratska stranka otsvarila je katastrofalan rezultat na parlamentarnim izborima osvojivši 6,04 odsto glasova..BEOGRAD - Sednica Predsedništva Demokratske stranke na kojoj će analizirati rezultat parlamentarnih izbora biće održana u nedelju, 23. marta...Sednica Glavnog odbora te stranke biće...

Nastavak na Kurir...

SNS traži izbore u Pirotu: Vlast URS-a više nema legitimitet

Izvor: Press, 19.Mar.2014

Poslanički kandidat SNS-a Dimitrije Vidanović kazao je da Srpska napredna stranka ne osporava lokalnoj vlasti u Pirotu legalitet, ali osporava legitimitet..."SNS je ostvarila odličan rezultat u Pirotu i Srpska napredna stranka poziva sve one koji su zabeležili takav rezultat kakav su zabeležili...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.