PUPS napušta koaliciju sa SPS-om, traži razgovore sa SNS-om

Izvor: RTS, 18.Feb.2016, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUPS napušta koaliciju sa SPS-om, traži razgovore sa SNS-om

Predsedništvo PUPS-a jednoglasno je odlučilo da se obrati premijeru Aleksandru Vučiću kako bi otpočeli razgovore o mogućem predizbornom sporazumu sa SNS-om. Ukoliko se ne postigne dogovor, PUPS će samostalno na izbore.
Partija ujedinjenih penzionera na vlasti je od 2008. otkako je ušla u Parlament na listi sa SPS-om i Jedinstvenom Srbijom. Menjali su partnere u vladi, od DS-a do SNS-a, ali tročlana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koalicija predvođena Ivicom Dačićem držala se zajedno.

Predsednik PUPS-a Milan Krkobabić je 2014. godine govorio da na političkoj sceni Srbije ima raznih političara, "ali je samo jedan među njima prešao onu magičnu granicu i od političara postao državnik - Ivica Dačić".
Danas, međutim, stranka Milana Krkobabića poručuje da je premijer Aleksandar Vučić taj koji je pokazao najveću pažnju za potrebe penzionera i najveću posvećenost zajedničkim ciljevima.
"Stoga, prirodno je da težimo da jačamo saradnju sa njim i strankom koju vodi", navode iz PUPS-a i dodaju da su o svemu obavestili i aktuelnog koalicionog partnera, lidera SPS-a Ivicu Dačića.
"Spremni smo da razgovaramo sa Srpskom naprednom strankom, ali isto smo spremni da samostalno izađemo na izbore", navodi Milan Krkobabić.
Na pitanje da li to znači da PUPS nikako neće ulaziti u kombinaciju sa socijalistima, Krkobabić je rekao da ne priča o kombinacijama već o otvorenom stavu i spremnosti da se stranka suoči sa građanima. 
Ukoliko, kako navode, u razgovorima bude konstatovano da takva vrsta saradnje nije moguća, Predsedništvo je čvrsto uvereno da je PUPS sposoban i za samostalni izlazak na predstojeće izbore.
U PUPS-u, naime, iz iskustva koje su imali sa aktuelnom vladom, smatraju da je to najbolji način da se u celosti ispune ciljevi te stranke.
A pre svega, dodaju, zaštita socijalno-ekonomskog položaja penzionera je da svoje buduće delovanje uskladi direktno sa političkom misijom premijera Vučića.
Inače, na današnjoj sednici Predsedništva PUPS-a razmatrana je informacija u vezi sa obavljenim razgovorima između predsednika Milana Krkobabića i predsednika SPS-a Ivice Dačića.
Tokom protekle dve godine, PUPS je, kako se navodi, istrajno podržavao politička zalaganja predsednika Vlade da sačuva državu od bankrota, čime je, praktično, obezbeđena sigurnost i redovnost isplata penzija.
U međuvremenu, SNS je saopštio da će naprednjaci sutra razgovarati sa predstavnicima PUPS-a.
Lider SPS-a Ivica Dačić kaže da svako ima pravo da odlučuje kako želi da nastupa na izborima i veruje da odlazak PUPS-a iz koalicije i približavanje SNS-u neće oslabiti socijaliste.   
SPS, PUPS i JS su potpisali koalicioni sporazum pred majske izbore 2008. godine i od tada su zajednički nastupali na izborima.
Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković, čija je stranka već godinama bila u koaliciji sa PUPS-om, prokomentarisao je za Tanjug da svako ima pravo da se opredeli sa kim će na izbore.
Na pitanje da li je JS nešto izgubio zbog toga što je PUPS rešio da se okrene SNS-u, Marković je odgovorio da nije razmišljao o tome.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PUPS napušta SPS: Pravo u zagrljaj naprednjacima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2016

Predsedništvo PUPS-a jednoglasno je odlučilo da se obrati premijeru Aleksandru Vučiću kako bi otpočeli razgovore o mogućem predizbornom sporazumom sa njegovom Srpskom naprednom strankom. Ukoliko se ne postigne dogovor, PUPS će samostalno na izbore...PUPS je u aktuelnu vladajuću koaliciju ušao...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.