PREMINUO BRANA CRNČEVIĆ

Izvor: MC Bor, 14.Apr.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREMINUO BRANA CRNČEVIĆ

Bor, 14. april
Književnik i jedan od članova Srpske napredne stranke Branislav Brana Crnčević preminuo je rano jutros u Beogradu, potvrđeno je iz njegove porodice.
Književnik i jedan od članova Srpske napredne stranke Branislav Brana Crnčević preminuo je rano jutros u Beogradu, potvrđeno je iz njegove porodice, objavile su Večernje Novosti.
Crnčević je bio književnik, >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << aforističar, novinar, scenarista. Rođen je 8. februara 1933. godine u Kovačici, a studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Karijeru je počeo u listovima 'Jež' i 'Duga', a objavljivao je kolumne u brojnim drugim listovima poput 'NIN'-a i 'Politike'.
Prvu knjigu za decu 'Bosonogi i nebo' objavljuje 1963. godine, a potom i prvu zbirku aforizama 'Piši kao što ćutiš'.
Tokom svoje karijere pisao je literaturu za decu, romane, aforizme, priče, pesme. Dobitnik je nagrade 'Zmajevih dečijih igara' za stvaralački doprinost savremenom izrazu u književnosti za decu 1987. godine.
Crnčević je bio i politički angažovan i mnogi ga pamte kao dobrog prijatelja bivšeg predsednika Slobodana Miloševića. Bio je i zagovornik nevinosti Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom i član najpre Srpske radikalne stranke, a potom, posle cepanja te stranke, Srpske napredne stranke.
Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je izraze saučešća piščevoj porodici.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.