Ovo su 4 SNS kandidata za premijersko mesto: Ko će voditi novu Vladu Srbije?

Izvor: Luftika.rs, 10.Jun.2020, 10:00

Ovo su 4 SNS kandidata za premijersko mesto: Ko će voditi novu Vladu Srbije?

Četvoro funkcionera iz redova Srpske napredne stranke imaju u ovom trenutku šansu da se nađu na mestu predsednika Vlade Srbije nakon izbora 21. juna ukoliko na njima pobede naprednjaci, piše „Blic“.
Kao pred svake parlamentarne izbore, nagađanja o tome ko bi mogao da bude mandatar za sastav nove vlade, a ko ministri, počinje mesecima unapred.
Prema saznanjima „Blica„, zasad četiri osobe iz redova Srpske napredne stranke figuriraju za tu poziciju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs <<
Kako kaže upućeni izvor tog lista, predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić razmišlja između aktuelne predsednice Vlade Ane Brnabić, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, ministra finansija Siniše Malog i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.
– Vučić o tome ne priča mnogo, ali su kandidati manje-više poznati. Ana Brnabić se tokom krize dobro pokazala, ponela je veliki teret, uradila ogroman posao i to Vučiću nije promaklo – otkriva izvor „Blica“ iz vrha SNS.
ANA BRNABIĆ Nakon početnog nesnalaženja, nekoliko gafova i grešaka, Brnabićeva je uhvatila ritam. Da ne misli da se povuče, ovih dana se može videti i po njenim aktivnostima u kampanji.
Na njenim profilima na društvenim mrežama primetno je da je veoma aktivna, radi na terenu više nego ikada, obilazi Srbiju, razgovara s ljudima jedan na jedan. I iz toga se može zaključiti da je jedan od glavnih kandidata.
MILOŠ VUČEVIĆ Drugi sa najvećim šansama je aktuelni potpredsednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
– Predsednik Vučić zadovoljan je Vučevićevim rezultatima, kao i načinom na koji je vodio Novi Sad. Takođe, i Vučević je tokom krize izazvane pandemijom virusa korona dobro radio – otkriva sagovonik iz vrha SNS.
Za Vučevića se već dugo govori da bi mogao da preuzme neku odgovorniju poziciju od gradonačelnika Novog Sada, iako je on sam izbegavao da govori o bilo čemu osim o gradu koji vodi.
U jednom od prethodnih intervjua za Blic, na pitanje da li sebe može da zamisli na nekoj drugoj poziciji, rekao je:
– Mogu. Recimo da nisam ništa i da se vratim u advokaturu. S tim nemam problem, ali ću i tada ostati ponosan član SNS. To je tema koja će biti aktuelna posle izbora, medijski je atraktivno, ali niko o tome još ne razgovara i sve što se i pojavi su spekulacije. Prvo treba da pobedimo, da izbori proteknu u redu, da možemo da formiramo vladu i vlast u lokalnim samoupravama, a onda ćemo da razgovaramo o imenima – rekao je tada Vučević.
SINIŠA MALI U medijskim nastupima predsednik Aleksandar Vučić najviše se hvali rezultatima u ekonomiji. Zato ne bi bilo čudno da poverenje da vodi Vladu ukaže i ministru finansija Siniši Malom, otkriva jedan od izvora „Blica“.
– Siniša Mali je i ranije pominjan kao kandidat za mandatara, ali to nikada nije realizovano, jer Vučić akcenat stavlja na državnu kasu i finansije i važno mu je da taj resor vodi neko na koga može da se osloni i u koga ima mnogo poverenja – navodi izvor.
Ovo je ujedno i razlog zašto Mali, uprkos dobrim odnosima i bliskoj saradnji s Vučićem, ima nešto manje šanse nego Ana Brnabić ili Miloš Vučević.
BRANISLAV NEDIMOVIĆ Četvrti kandidat je prvi na listi Srpske napredne stranke za parlamentarne izbore i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
Odluka da Nedimović bude stavljen na čelo liste, pre nekoliko meseci, iznenadila je i same naprednjake.
– Bili smo u čudu, nejasno nam je čime je to Nedimović kupio Vučića – kaže jedan od naših izvora.
Da je čovek od najvećeg poverenja, videlo se i tokom vanrednog stanja kada je Vučić odlučio da Nedimovića stavi na čelo Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug, iako živi i radi na drugom kraju zemlje.
Nedimović je i taj zadatak obavio, po Vučićevoj oceni, na najbolji mogući način. Uz sve navedeno, njegov rad nisu obeležile afere.
Ipak, kako pišu mediji, ministar poljoprivrede u ovom trenutku ima manje šanse od ostalih kandidata da preuzme rukovodeću ulogu u vladi koju bi, ako pobedi na izborima, vodio SNS.
Šta kažu kladionice: Ana Brnabić ima najveće šanse Kako se bliže parlamentarni izbori aktuelna premijerka Ana Brnabić ima sve veće šanse da ostane na toj funkciji, ako je verovati kladioničarkim kvotama.
Prema njima predsednica Vlade, ako računamo eventualni dobitak, ima četiri puta više izgleda da i dalje bude na čelu izvršne vlasti nego Miloš Vučević i Branislav Nedimović.
Brnabićeva je i mesec dana pre izbora bila prvi favorit „bukmejkera“ za novu-staru premijerku. To se nije promenilo ni sada, 13 dana pre glasanja za narodne poslanike 21. juna.
Kvota da će aktuelna premijerka ostati na toj funkciji i nakon izbora ostala je 1,5, dok su koeficijenti njenih stranačkih kolega i najvećih konkurenata za poziciju predsednika Vlade sve veći.
Tako je kvota na Miloša Vučevića da će postati novi premijer sada tri, a ne 2,5, koliko je iznosila pre dve nedelje.
Isti koeficijent ima i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, inače nosilac liste SNS na parlamentarnim izborima, dok je kvota na četvrtog favorita za premijera Sinišu Malog pet.
U prevodu na jezik profita, ko se kladi na Anu Brnabić na uloženih 1.000 dinara dobiće 1.500 ili svega 500 dinara čiste zarade.
Eventualna zarada je četiri puta veća na Vučevića ili Nedimovića kao nove premijere – 3.000 dinara na uloženih 1.000 dinara, odnosno 2.000 dinara čiste zarade. Naravno, ako neko od njih dvojice postane premijer.
Dok se uložena jedna „crvena“ može pretvoriti u pet takvih novčanica ako predsednik Vlade postane aktuelni ministar finansija Siniša Mali.
Nedimović: Ražanj dok je zec u šumi Novinari su nedavno pitali Nedimovića da li je to što je stavljen na čelo liste, pa postavljen na čelo Kriznog štaba uvod i za neku odgovorniju funkciju u izvršnoj vlasti, a on je odgovorio da je svaki član Vlade dužan da ispuni pred njega postavljene zadatke i to bez pitanja.
– Svako pravljenje ražnja dok je zec u šumi je bespredmetno. Sada moramo da završimo „korona rat“, pa onda mirne glave da nastavimo izborne aktivnosti. Svako licitiranje nije svojstveno mom karakteru – naveo je Nedimović u intervjuu koji je za „Blic“ dao početkom maja.
Za našu decu! A za vašu- SMS!

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.